Recept: chique chocoladetaart
Zoek je een makkelijk recept voor een chique chocoladetaart, dan is dit het juiste recept! Qua vullingen zijn er veel combinaties mogelijk. Ook kan deze taart met gemak naar eigen smaak gedecoreerd worden.
Recept biscuit
De belangrijke basis voor deze taart is de biscuit. Bij deze taart wordt er gebruik gemaakt van een amandelbiscuit die zelf gebakken wordt.
Benodigdheden
- 115 g amandelen
- 130 g suiker
- 3 eieren
- 100 g eiwit
- 20 g boter
- 25 g bloem
Bereidingswijze
Verwam de oven voor op 220°C (hetelucht 200°C). Maal de amandelen en de helft van de suiker fijn. Voeg vervolgens de eieren toe. Klop het eiwit met de rest van de suiker tot het mengsel stijve pieken vormt. Spatel de boter en bloem door het amandelmengsel. Spatel dit vervolgens voorzichtig door het eiwit. Giet het beslag op een siliconenmatje en strijk het uit. Bak de biscuit in 10 tot 12 minuten gaar. Draai het biscuit na het bakken ondersteboven op bakpapier. Haal het siliconenmatje weg en laat de biscuit afkoelen. Steek vervolgens uit het biscuit 2 grote en 2 kleinere rondjes. Deze ga je gebruiken om de taart op te bouwen.
Recept vulling
Deze taart heeft 2 vullingen; de panna cotta vulling en de chocolademouse vulling.
Benodigdheden panna cotta vulling
- 1.5 blaadjes gelatine
- 1 vanillestokje
- 250 g room
- 20 g suiker
Bereidingswijze panna cotta vulling
Week de gelatine in koud water, zodat deze zacht wordt. Snij het vanillestokje door in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de room de room aan de kook en voeg hier het vanillemerg, het vanillestokje en de suiker aan toe. Haal het vanillestokje uit de room voordat je de vanille erin oplost. Giet het mengsel in een ronde vorm van 12 cm en vries dit in.
Benodigdheden chocolademousse vulling
- 125 ml water
- 125 g suiker
- 900 g slagroom
- 250 g pure chocolade
- 150 g eidooiers
- 6 blaadjes gelatine
Bereidingswijze chocolademousse vulling
Kook het water en de suiker zodat het een siroop vormt. Smelt vervolgens de chocolade au bain marie. Mix de slagroom tot yoghurtdikte. Kluts de eidooiers en schenk de warme suikersiroop erop. Mix dit mengsel luchtig. Week de gelatine bladen in koud water. De de gelatine bladen in een pannetje zonder uit te knijpen en laat het oplossen. Meng het eidooiermensel met de chocolade en gelatine. Spatel als laatste de room erdoor.
Recept chocolade glazuur
De belangrijkste onderdelen van de taart zijn al klaar, maar voor zijn luxueuze uitstraling is de chocolade glazuur echt een must.
Benodigdheden
- 280 ml water
- 360 g suiker
- 260 g room
- 120 g cacaopoeder
- 6 blaadjes gelatine
Bereidingswijze
Breng water, suiker, room en cacaopoeder aan de kook en kook het ongeveer 10 minuten tot de gelei ingedikt is. Week de gelatine in koud water. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en los hem op in de siroop.
Opbouwen van de taart
Bestrijk de taartvorm met olie. Leg het grote plak biscuit onder in de taartvorm. Spuit de chocolademousse erop tot halverwege de vorm. Leg de kleine biscuitplak en de bevroren panna cotta erop. Vul de vorm verder met de chocolademousse. Strijk de taart glad en zet hem een nacht in de vriezer.
Na een nacht in de vriezer haal je de taart uit de ring en zet je de taart op een ovenrekje. Verwarm de cacaogelei tot circa 40°C en schenk het over de bevroren taart.
Decoratie tips
De taart is zo al zeer mooi, maar hij is nog niet helemaal af. Er zijn daarom heel veel verschillende manieren om deze taart wel af te krijgen.
Roos van marsepein
Het is mogelijk om een roos van marsepein te maken (afbeelding). Als je dat op deze manier wilt bereiken kun je het beste een siliconenmal aanschaffen voor de roos. Deze zijn in verschillende taartdecoratiewinkels te krijgen, maar tegenwoordig ook al bij andere hobby zaken. Voor de blaadjes van de roos zijn er ook uitstekers te verkrijgen. Als dit te gortig wordt kun je het natuurlijk ook zelf uit de marsepein snijden.
Toef van chocolademousse
Om het simpeler te houden kun je er ook voor kiezen om een toef van chocolademousse te maken. Hierbij maak je iets meer mousse dan er aangegeven staat en houd je een deel apart voor de toef. Om de toef een wat chiquere uitstraling te geven kun je de toef wat verfraaien met (zilveren) eetbare parels.