Chocola, chocola en nog eens chocola

Ben je dol op chocolade, maar ben je niet zo'n keukenprinses en mislukken jouw baksels vaak? Wil je toch zelf iets op tafel zetten? Ga dan aan de slag met deze recepten voor een overheerlijke chocoladetaart, chocoladesaus en chocoladeijs. Je hebt er geen ingewikkelde ingrediënten voor nodig, dus een kind kan de was doen. Ten slotte geven we je ook nog wat leuke tips om je taart of ijs mooi te garneren.

Ingrediënten voor chocoladetaart (voor 12 tot 16 personen)

  • 300 gram suiker
  • 2 grote eieren
  • 250 ml melk of yoghurt
  • 100 gram cacaopoeder
  • 200 gram boter op kamertemperatuur
  • 3 theelepels vanille-extract
  • 1/2 theelepel zout
  • 375 gram zelfrijzend bakmeel
  • 250 ml hete koffie

Ingrediënten voor de eventuele glazuur:

  • 250 gram chocolade
  • 250 ml room

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C en bekleed een taartvorm met een doorsnede van 30 centimeter met bakpapier. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een mengkom en mix ze met de mixer door elkaar. Schenk dit mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant van de taart glad. Bak de taart 1 uur in de oven en controleer of hij gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als deze er weer schoon uitkomt, is de taart gaar. Laat de taart in de vorm afkoelen.

De taart hoeft niet geglazuurd te worden, maar dat is natuurlijk wel zo lekker. Smelt voor de glazuur de chocolade met de room op een laag vuur en blijf goed roeren tot de chocolade helemaal gesmolten is en er een glad mengsel van chocolade en room is ontstaan. Druppel de glazuur over de achterkant van een lepel op de taart.

Als je de taart ook nog wilt garneren, doe dat dan net na het glazuren. Garneer de taart bijvoorbeeld met hagelslag, poedersuiker of fruit.

Ingrediënten voor chocoladesaus (voor 4 personen)

  • 30 gram cacaopoeder
  • 50 gram basterdsuiker (licht of donker)
  • 30 gram boter
  • 1 eetlepel schenkstroop

Bereiding

Doe de cacao samen met 400 ml kokend water in een steelpan. Meng de ingrediënten en breng het mengsel langzaam aan de kook. Als het kookt, het vuur laag zetten en tien minuten onder af en toe roeren laten sudderen.

Roer de suiker, de boter en de schenkstroop door het mengsel heen en kook dit ongeveer 2-3 minuten tot de suiker en de boter zijn gesmolten en de saus mooi glanst.

Ingrediënten voor chocoladeijs (voor 4 personen)

  • 300 ml volle melk
  • 50 gram donkere basterdsuiker
  • 30 gram cacaopoeder
  • 100 gram pure chocola, in kleine stukjes
  • 150 ml slagroom

Bereiding

Breng de melk en de suiker in een steelpan aan de kook. Als het kookt, roer er dan snel de cacao door en voeg de stukjes chocola toe. Haal de pan van het vuur en blijf roeren tot de stukjes chocola helemaal gesmolten zijn. Laat het mengsel 20 minuten afkoelen.

Klop de slagroom tot er kleine pieken ontstaan. Spatel de slagroom door het warme chocolademengsel en roer voorzichtig tot het helemaal vermengd is. Doe het mengsel in een diepvriesbakje en vries het vier uur in, zodat het ijs goed stevig is. Roer het mengsel wel om het uur goed door.

Garneertips

Chocoladeblaadjes
Neem dikke bladeren van een niet-giftige plant met zichtbare nerven. Een blad van een roos is heel geschikt. Bestrijk de onderkant van het blad met gesmolten chocola en leg het blaadje in de koelkast tot de chocola gestold is. Trek dan het blaadje voorzichtig van de chocola af.

Chocoladekrullen

Gebruik een reep chocola van minimaal 125 gram op kamertemperatuur. Schraap met een dunschiller over de gladde kant van de reep. Als de reep op de juiste temperatuur is, krijg je mooie krullen. Als de reep te koud is, krijg je korte krullen of verpulvert de chocola. Laat de reep in dit geval even op kamertemperatuur komen.

Chocoladeschelpen

Neem twee sint-Jakobsschelpen van ongeveer 12,5 cm en bedek de achterkant hiervan met een laag plasticfolie en daarna met een laag aluminiumfolie. Duw de folie goed tegen de richels. Bestrijk de folie met olie en leg de schelpen op een bakplaat. Smelt wat chocola au bain marie. Verdeel de gesmolten chocola over de schelpen en maak het geheel glad met een mes. Leg de schelpen op een koude plaats totdat de chocola hard is (minstens twee uur). Verwijder daarna de folie van de schelpen en snij de randen bij.

Veel plezier en eet smakelijk!
© 2008 - 2024 Josevandekamp, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toppings en sausjesIJs, cakejes, taart en sorbets met een lekker sausje of topping. Wie wil dat nou niet? Lekkere recepten om zelf een saus…
Fruitblokjes en fruitlolly'sFruitblokjes en fruitlolly'sFruitblokjes en fruitlolly's zijn heerlijk in de zomer. Ze zijn makkelijk te maken en er zitten weinig suiker en kleurst…
Hongaarse taartHongaarse taartVoor de chocolade liefhebbers is de Hongaarse taart een heerlijk lekkernij. Hongaarse taart wordt ook wel Dobos taart ge…
Chocolade mislukkingen zijn niet meer nodig!Chocolade mislukkingen zijn niet meer nodig!U kent het wel. U krijgt visite en nu wilt u graag een lekkere taart bereiden. Nou maakt u graag taarten met chocola, ma…

Drie recepten voor gevulde chocoladebonbonsBonbons zijn heerlijke chocolade cadeautjes om in je mond te laten smelten en je te laten verrassen door de vulling. Gen…
Noten, lekker en gezondNoten, lekker en gezondNaast het feit dat ze gezond zijn zijn noten eigenlijk ook multifunctioneel en overal toe te passen. Er zijn enorm veel…
Bronnen en referenties
  • Quick & Tasty Chocolade
Josevandekamp (7 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.