Recept voor gemarmerde chocolade/vanille koekjes
Dit recept voor gemarmerde chocolade/vanille koekjes zal iedereen versteld doen staan. Ze zijn niet alleen heel lekker, ze zijn makkelijk te maken en ze zien er ook nog eens heel professioneel uit.
Zelfgemaakte koekjes zijn uiteindelijk toch altijd lekkerder dan fabriekskoekjes. Het voordeel van dit recept is dat je er niet veel ervaring voor hoeft te hebben en ze erg toch professioneel uitzien.
Voedingswaarde
| Per stuk (obv 50 koekjes) | Per 100 gram |
Kcal | 52 kcal | 430 kcal |
Eiwit | 0,94 gr | 7,87 gr |
Koolhydraten | 7,32 gr | 61,03 gr |
Vet | 1,97 gr | 16,42 gr |
Verzadigd vet | 1,18 gr | 9,83 gr |
Kosten
Als je alle benodigdheden nog moet kopen zijn de totale kosten €5,21. Van veel ingrediënten die je koopt heb je minder dan de helft nodig. In verhouding komen de kosten voor 50 koekjes op: €0,89.
Bereidingstijd
20 min voorbereiding + 30 min rust + 2x 10 min oven
Ingrediënten
- 100 gr zachte boter
- 150 gr fijne tafelsuiker
- 2 eidooiers (groot ei)
- 300 gr bloem
- 2 el cacaopoeder
Benodigdheden
- 2 bakplaten met bakpapier
- Keukenweegschaal
- Elektrische mixer
- Beslagkom
- Eetlepel
- Snijplank en scherm mes
- Vershoudfolie
Voorbereiding
Doe de zachte boter, eidooiers en fijne tafelsuiker in een beslagkom en mix alles goed door elkaar. Voeg vervolgens de bloem toe en kneed alles tot een soepel deeg. Maak van het deeg een bal en snijd de bal door midden. Leg 1 helft van de bal apart en doe de andere helft terug in de beslagkom. Kneed nu de cacaopoeder erdoorheen totdat de cacaopoeder goed is verdeeld door het hele deeg. Pak het gewone deeg er weer bij en voeg beide deegballen weer samen. Kneed de chocolade en vanille bal door elkaar. Rol er een staaf van en vouw vervolgens weer dubbel. Zorg ervoor dat je het deeg niet te lang kneed anders wordt het een grote lichtbruine massa. Rol het deeg nog eenmaal tot een staaf van ongeveer 30 cm en verpak het in het vershoudfolie. Laat het deeg nu 30 minuten rusten in de koelkast. Hierdoor is het deeg straks makkelijker te snijden.
Verwarm de over voor op 180 graden (heteluchtoven). Haal de deegstaaf uit de koelkast en verwijder het vershoudfolie. Leg de staaf op een snijplank en snij met een scherp keukenmes dunne plakjes van ongeveer 3 mm. Leg de plakjes op een bakplaat met bakpapier. De koekjes lopen niet heel erg uit dus je hoeft geen enorme tussenruimtes leeg te laten. Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten tot de randjes goudbruin beginnen te worden. Laat de koekjes tenslotte afkoelen op een rooster, hierdoor zullen ze extra knapperig worden.
Eet smakelijk!
Tips
- In plaats van cacaopoeder kan je ook 50 gr pure chocolade smelten en deze door het deeg kneden voor een extra intense chocolade smaak.
- Je kunt ook andere soorten deeg gebruiken of bijvoorbeeld kleurstoffen en smaakstoffen aan het deeg toevoegen voor een leuk effect op kinderfeestjes.