Hartige knoflookstengels
Deze hartige knoflookstengels zijn ideaal als bijgerecht bij bijvoorbeeld soep of een Italiaanse pastamaaltijd. Ook lekker als snack tijdens een verjaardag of feestje met een koud biertje erbij.
Dit recept voor hartige knoflookstengels is makkelijk en snel. Deze hartige knoflookstengels zijn ideaal als bijgerecht bij bijvoorbeeld soep of een Italiaanse pastamaaltijd. Ze zijn ook erg lekker als snack tijdens een verjaardag of feestje met een koud biertje erbij.
Voedingswaarde
| Per stuk (obv 10 stengels) | Per 100 gram |
Kcal | 69 kcal | 370 kcal |
Eiwit | 1,54 gr | 8,24 gr |
Koolhydraten | 6,15 gr | 32,89 gr |
Vet | 4,23 gr | 22,62 gr |
Verzadigd vet | 2,55 gr | 13,64 gr |
Kosten
Als je alle benodigdheden nog moet kopen zijn de totale kosten €6,23. Van veel ingrediënten die je koopt heb je minder dan de helft nodig. In verhouding komen de kosten voor 10 stengels op: €2,14.
Bereidingstijd
20 min voorbereiding + 15 min rust + 15 min oven
Ingrediënten
- 45 gr boter
- 1 teen knoflook
- 1 ei
- 85 gram zelfrijzend bakmeel
- snufje zout
- 1 el fijngesneden kruiden (bv basilicum, tijm en peterselie)
- ¼ tl chilivlokken
Benodigdheden
- Bakplaat
- Bakpapier
- Keukenweegschaal
- Elektrische mixer
- Beslagkom
- Theelepel
- Eetlepel
- Knoflookpers
- Snijplank en mes of hakmolen
- Deegroller
- Vers houdfolie
Voorbereiding
Verwarm de over voor op 200 graden (heteluchtoven). Doe de boter in een beslagkom. Pers een teen knoflook uit over de boter en mix alles goed door elkaar. Doe vervolgens het ei erbij. Voeg, als ook het ei goed door de boter en knoflook is gemixt, tenslotte het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe. Kneed alles met je handen tot een samenhangend deeg. Als je een gladde niet plakkende deegbol hebt, wikkel deze dan in vers houdfolie en laat het 15 minuten rusten in de koelkast. Dit helpt om straks het deeg makkelijker uit te rollen. Wil je hier niet op wachten, dan kan je ook meteen door.
Verdeel het deeg in tweeën en rol met een deegroller van beide een lap van ongeveer 15 x 15 cm uit op een vel bakpapier. Bestuif een vierkant met de chilivlokken en vervolgens met de verse kruiden. Leg het andere vierkant op het vierkant met de kruiden en rol er met de deegrollers nogmaals licht overheen zodat beide lagen goed aan elkaar plakken. Snijd 15 repen met een scherp mes en leg ze gedraaid om een bakplaat. Bak vervolgens de stengels in circa 15 minuten goudbruin in de oven. Hoe dikker het deeg, hoe langer ze moeten bakken, probeer daarom het deeg zo dun mogelijk te houden. Hoe dunner, hoe lekkerder!
Eet smakelijk!
Tips
- vervang de verse kruiden en chilivlokken eens voor geraspte kaas. Gooi voor wat extra crunch ook wat geraspte kaas bovenop de stengels.
- in plaats van chilivlokken kan je ook paprikapoeder of cayennepeper gebruiken.