Je eigen verse pizza maken, heerlijke saus en super bodem!
Zelf pizza maken is erg lekker, eenvoudig, gezond en een stuk goedkoper dan van de supermarkt of de pizzaria. Met deze basissaus en het recept voor de ideale pizzabodem heb je eigenlijk niks anders nodig. De belangrijkste tip voor zelf je pizza maken? Ben erg terughoudend met de hoeveelheid saus welke je op je pizza doet! Dan is je korst het lekkerste en lijkt je pizza het meeste op die heerlijke pizza in Italië!
De historie van de pizza
De geboorteplaats van de pizza is Napels in Italië. Tot de 19e eeuw was de pizza voedsel voor de armen. Ze hadden zelf geen oven, maar maakten alles thuis en brachten dit naar een pizzabakker welke de pizza afbakte in een oven. Later werd de adel wel nieuwsgierig naar dit eten en vanaf dat moment is de pizza niet alleen meer voor de allerarmsten.
Recept voor de lekkerste bodem
Ingrediënten:
- 350 gram bloem (Tip: als je oven erg heet kan worden, anders is normaal bloem ook goed)
- 220 ml lauw water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker (Is puur voor de kleur, je kan dit weglaten als je wilt)
- 7 gram instant gist
Los de suiker op in het water. Roer hier de gist doorheen en laat een kwartiertje staan.
Meng de bloem en het zout. Voeg hier langzaam het water met gist aan toe en meng door elkaar.
Kneed het deeg ongeveer tien minuten op een bebloemd aanrecht of een marmeren plaat.
Pak een kom, olie deze in en doe hier je deeg hierin. Zet deze weg voor ongeveer 2 uur.
Kneed na het rijzen het deel nog een keer door en verdeel in 2 delen voor 2 grote pizza's of 3 delen voor 3 kleine pizza's.
Rol de bollen deeg zo dun mogelijk uit, om een heerlijke dunne bodem te krijgen. Doe hier de saus op uit onderstaande recept.
Heerlijke basissaus voor gebruik op je pizza
Deze saus maak je een keer en vriest deze in in kleine porties, zodat je altijd een heerlijke saus klaar heb staan als je pizza wil gaan maken. Een tip om gemakkelijk in kleine porties in te vriezen? Pak en muffin/cupcake vorm van siliconen en vul deze met je saus. Als je deze invriest heb je perfecte hoeveelheden saus welke je per stuk kan ontdooien.
Ingrediënten:
- 4 tenen knoflook
- 1 rode ui
- 2 blikken gepelde tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- Peper en zout
- 1 a 2 rode pepers
Belangrijk bij deze saus is dat je het goed inkookt! Er is niks erger dan een doorweekte, zompige bodem! Neem dus de tijd om deze saus te maken!
Snij de knoflook en uiten fijn. Doe de knoflook niet in een pers, maar snij hem in dunne plakjes. Bak deze in olijfolie en voeg de tomatenpuree toe. Laat dit even aanbakken en doe doe dan de peper erbij. Als je liever iets niets pittig wilt, haal dan de zaadjes eruit. Even laten bakken en dan de 2 blikken gepelde tomaten erbij. Heb je lekkere verse tomaten over? Dan kan je deze natuurlijk ook gebruiken. Zorg er wel voor dat je ze ontdoet van het velletje!
Voeg peper en zout toe naar smaak en laat minimaal een half uur inkoken op een zo'n laag mogelijk vuur.
Deze saus is perfect voor de basis van je pizza. Zelf doe ik er ongeveer 2 eetlepels van op op een pizzabodem van ongeveer 30 cm doorsnede. Verder kun je natuurlijk mozzarella, basilicum of andere heerlijkheden toevoegen. Maar let op: bij een lekkere pizza geld altijd: Less is more
Het bakken van de pizza
Het bakken van de pizza doe je door je oven zo heet mogelijk voor de verwarmen. Hoe heter hoe beter. Als je de beschikking hebt over een pizzasteen of metalen plaat is dit ideaal. Deze steen of plaat geeft direct extra hitte af aan je bodem, waardoor deze snel gaart en krokant wordt. De pizza doe je ongeveer 6 tot 8 minuten in je voorverwarmde oven. Je kan makkelijk zien of de pizza klaar is: Is de korst langs de randen helemaal hard, dan kan je je pizza uit te oven halen.