InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Gazpacho en Ajo Blanco - Spaanse koude soep

Gazpacho en Ajo Blanco - Spaanse koude soep

De koude Spaanse soep Gazpacho werd oorspronkelijk klaargemaakt door alle ingrediënten in een vijzel met een stamper fijn te maken en er dan koud water aan toe te voegen. Normaal moet je Gazpacho opdienen in houten kommen en moet je het met een houten lepel eten. Het originele recept Ajo Blanco of Witte Gazpacho (een amandelsoep) is in de loop der jaren sterk veranderd. Naast de moderne Gazpacho, bestaat er nu ook een pikante Californische versie.

Ajo Blanco of Witte Gazpacho

Ingrediënten

  • 150 gram gepelde amandelen
  • 500 ml water
  • 2 sneetjes wit brood zonder korst
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels sherryazijn
  • Zout en peper

Bereiding

  • Week het brood in water of een beetje melk.
  • Doe de amandelen en knoflook samen met een beetje water in de blender en maal fijn.
  • Doe er het brood en de olijfolie bij en zet er de blender in totdat je een gladde vloeistof hebt. Eventueel aanlengen met water.
  • Breng op smaak met sherryazijn, zout en peper.
  • Dien op met witte druiven, rozijnen, appel en meloen.

Moderne Gazpacho

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • ½ komkommer
  • 1 rode paprika
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 1 eetlepel tomatenconcentraat
  • Enkele druppels tabasco

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in de blender totdat je een gladde massa zonder stukjes krijgt.
  • Leng eventueel aan met een beetje water.
  • Serveer met kleine stukjes paprika en ui.

Californische Gazpacho

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten
  • 1 ui
  • 1 kleine komkommer
  • 1 rode paprika
  • 2 stengels selder
  • 4 takjes peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ kopje rode wijnazijn
  • ¼ kopje olijfolie
  • 1 soeplepel Worcestersaus
  • Enkele druppels tabasco

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in de blender totdat je een gladde soep zonder stukjes hebt.
  • Leng eventueel aan met een beetje water of tomatensap om de soep vloeibaarder te maken.

Lees verder

© 2008 - 2019 Avalon, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Twee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke Spaanse tapas receptenTwee heerlijke tapas voor vier personen. Een met cherrytomaatjes en olijven, en de andere met paprika en chorizo! Geniet…
Recept Arubaanse soepDit originele Arubaanse recept voor soep, gemaakt met lamsvlees heb ik van de Arubaanse oma van mijn man geleerd. Heerli…
Een Spaanse maaltijd met gazpacho, paella en tapasEen Spaanse maaltijd met gazpacho, paella en tapasOp warme dagen in de zomer is het heel lekker om Spaans te koken. De gazpacho kan 's morgens al worden klaargemaakt. Met…
Drie recepten voor aparte kippensoepenDrie recepten voor aparte kippensoepenEen kippensoep is altijd wel lekker op zijn tijd. Het is makkelijk te maken en heerlijk met brood erbij. Maar het kan we…
De Spaanse keuken: de typische Spaanse smaak in gerechtenDe Spaanse keuken: de typische Spaanse smaak in gerechtenDe traditionele, typische Spaanse keuken is beroemd om zijn veelzijdige gerechten, gevarieerde ingrediënten en verrassen…

Reageer op het artikel "Gazpacho en Ajo Blanco - Spaanse koude soep"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Avalon
Gepubliceerd: 11-08-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Soep
Schrijf mee!