Gazpacho en Ajo Blanco - Spaanse koude soep
De koude Spaanse soep Gazpacho werd oorspronkelijk klaargemaakt door alle ingrediënten in een vijzel met een stamper fijn te maken en er dan koud water aan toe te voegen. Normaal moet je Gazpacho opdienen in houten kommen en moet je het met een houten lepel eten. Het originele recept Ajo Blanco of Witte Gazpacho (een amandelsoep) is in de loop der jaren sterk veranderd. Naast de moderne Gazpacho, bestaat er nu ook een pikante Californische versie.Ajo Blanco of Witte Gazpacho
Ingrediënten- 150 gram gepelde amandelen
- 500 ml water
- 2 sneetjes wit brood zonder korst
- 3 teentjes knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels sherryazijn
- Zout en peper
Bereiding
- Week het brood in water of een beetje melk.
- Doe de amandelen en knoflook samen met een beetje water in de blender en maal fijn.
- Doe er het brood en de olijfolie bij en zet er de blender in totdat je een gladde vloeistof hebt. Eventueel aanlengen met water.
- Breng op smaak met sherryazijn, zout en peper.
- Dien op met witte druiven, rozijnen, appel en meloen.
Moderne Gazpacho
Ingrediënten- 1 kg tomaten
- ½ komkommer
- 1 rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels wijnazijn
- 1 eetlepel tomatenconcentraat
- Enkele druppels tabasco
Bereiding
- Doe alle ingrediënten in de blender totdat je een gladde massa zonder stukjes krijgt.
- Leng eventueel aan met een beetje water.
- Serveer met kleine stukjes paprika en ui.
Californische Gazpacho
Ingrediënten- 1 kg tomaten
- 1 ui
- 1 kleine komkommer
- 1 rode paprika
- 2 stengels selder
- 4 takjes peterselie
- 2 teentjes knoflook
- ¼ kopje rode wijnazijn
- ¼ kopje olijfolie
- 1 soeplepel Worcestersaus
- Enkele druppels tabasco
Bereiding
- Doe alle ingrediënten in de blender totdat je een gladde soep zonder stukjes hebt.
- Leng eventueel aan met een beetje water of tomatensap om de soep vloeibaarder te maken.