InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Pittige noedelsoep en pittige preisoep

Pittige noedelsoep en pittige preisoep

Pittige noedelsoep en pittige preisoep Peper pasta kan prima gebruikt worden om soepen pittig te maken: de hoeveelheid peper die wordt gebruikt is uiteraard een kwestie van smaak. Een recept voor noedelsoep met variaties, en ook een recept voor preisoep, die door het gebruik van peper pasta net even anders wordt dan de klassieke variant. Makkelijk te maken, gezond en lekker. De recepten zijn voor vier personen.



Pittige noedelsoep met kip

Benodigdheden

  • 2 kipfilets
  • 1 stuk gemberwortel, ca. 1 cm dik
  • 2 el Thaise vissaus, bijvoorbeeld van Santa Maria
  • 1 teen knoflook
  • 250 g kleine champignons
  • 4 stengels lente-ui
  • 1 el suiker
  • 2 el limoen- of citroensap
  • 2 tot 3 bouillonblokjes
  • 1,5 l water
  • 200 g taugé
  • pasta van groene of rode peper, bijvoorbeeld groene peper pasta van Flower Brand of sambal Thailand (heet)
  • 4 plakken noedels (Conimex)
  • zout, zwarte peper
  • boter en olie om te bakken

Bereiding

  1. Elke kipfilet in tweeën snijden, kruiden met zout en zwarte peper.
  2. De gemberwortel en knoflook schillen, kleinsnijden of fijnstampen met de platte kant van een mes.
  3. De champignons halveren, de lente-uitjes in ringen snijden, het groene gedeelte apart houden.
  4. In een soeppan kip bakken in olie waaraan een klontje boter is toegevoegd, twee minuten laten garen op matig hoog vuur.
  5. Champignons, gember en knoflook bij de kip doen, een minuutje omscheppen.
  6. Thaise vissaus, suiker, limoensap toevoegen, het geheel onder omscheppen verwarmen.
  7. Het water toevoegen, bouillonblokjes erbij doen.
  8. Het geheel aan de kook brengen, op matig hoog vuur aan de kook houden gedurende ongeveer drie minuten.
  9. Even proeven: de smaken zoet/zout/zuur moeten in evenwicht zijn, doe evt. wat van de voorgaande ingrediënten erbij. Grotere of kleinere mespunt van de peper pasta toevoegen, afhankelijk van de voorkeur.
  10. De gebakken kip uit de soep halen, in stukjes snijden en terugdoen.
  11. Taugé toevoegen, gesneden groen van de lente-uitjes erbij doen.
  12. Opnieuw aan de kook brengen en meteen daarna het gas uitdoen.
  13. In een andere pan water met wat zout aan de kook brengen, de plakken noedels erin doen, opnieuw aan de kook brengen. Vier minuten laten doorkoken, afgieten, afspoelen met koud water en terugdoen in de pan. Serveer direct.

Serveren

Op tafel per persoon een soepkom voor 1/3 vullen met noedels en vervolgens de soep erbij doen.

Variatie

De kip kan eventueel worden vervangen door garnalen. Stukjes zalm kunnen ook gebruikt worden, maar die moeten dan pas (rauw) worden toegevoegd vlak voordat de taugé bij de soep wordt gedaan en heel kort worden meegekookt.



Pittige preisoep

Benodigdheden

  • 4 preien, middelgroot
  • 1/2 l melk
  • 1 l water
  • 3 bouillonblokjes
  • peper pasta (zie boven)
  • 2 el olie, klontje boter
  • zout

Bereiding

  1. De preien in de lengte in vieren snijden, wassen en kleinsnijden. Hierdoor ontstaan fijne stukjes in plaats van ringen.
  2. In een soeppan de olie met de boter verhitten en de gesneden prei ongeveer drie minuten roerbakken, zout toevoegen.
  3. De peper pasta naar smaak erbij doen, omscheppen.
  4. De melk, water en bouillonblokjes erbij doen, aan de kook brengen en ongeveer 2 minuten laten doorkoken.
  5. Eventueel kan de soep iets gebonden worden met wat maizena of allesbinder.

Lekker met Italiaans of Turks brood!
© 2010 - 2019 Lexia, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recept: Soepen van vroegerRecept: Soepen van vroegerSoepen van oma blijven de lekkerste. Zij maakt haar soepen namelijk zelf! Heeft u zin in een lekker nostalgisch soepje,…
Recept Arubaanse soepDit originele Arubaanse recept voor soep, gemaakt met lamsvlees heb ik van de Arubaanse oma van mijn man geleerd. Heerli…
Uiensoep met port: het receptMet het koude weer is er niets zo lekker als met een warme kom soep voor de openhaard te zitten. De klassieke uiensoep i…
Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Het is herfst! De tijden van kou, wind en regen staat weer voor de deur. Hoog tijd voor een heerlijke herfstachtig recep…
Gevulde tomatensoepGevulde tomatensoepDeze gevulde tomatensoep is ideaal voor een koude winterdag. Je maakt de soep klaar op de avond voordat deze op het menu…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Pittige noedelsoep en pittige preisoep"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lexia
Laatste update: 28-07-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!