Pittige noedelsoep en pittige preisoep
Peper pasta kan prima gebruikt worden om soepen pittig te maken: de hoeveelheid peper die wordt gebruikt is uiteraard een kwestie van smaak. Een recept voor noedelsoep met variaties, en ook een recept voor preisoep, die door het gebruik van peper pasta net even anders wordt dan de klassieke variant. Makkelijk te maken, gezond en lekker. De recepten zijn voor vier personen.
Pittige noedelsoep met kip
Benodigdheden
- 2 kipfilets
- 1 stuk gemberwortel, ca. 1 cm dik
- 2 el Thaise vissaus, bijvoorbeeld van Santa Maria
- 1 teen knoflook
- 250 g kleine champignons
- 4 stengels lente-ui
- 1 el suiker
- 2 el limoen- of citroensap
- 2 tot 3 bouillonblokjes
- 1,5 l water
- 200 g taugé
- pasta van groene of rode peper, bijvoorbeeld groene peper pasta van Flower Brand of sambal Thailand (heet)
- 4 plakken noedels (Conimex)
- zout, zwarte peper
- boter en olie om te bakken
Bereiding
- Elke kipfilet in tweeën snijden, kruiden met zout en zwarte peper.
- De gemberwortel en knoflook schillen, kleinsnijden of fijnstampen met de platte kant van een mes.
- De champignons halveren, de lente-uitjes in ringen snijden, het groene gedeelte apart houden.
- In een soeppan kip bakken in olie waaraan een klontje boter is toegevoegd, twee minuten laten garen op matig hoog vuur.
- Champignons, gember en knoflook bij de kip doen, een minuutje omscheppen.
- Thaise vissaus, suiker, limoensap toevoegen, het geheel onder omscheppen verwarmen.
- Het water toevoegen, bouillonblokjes erbij doen.
- Het geheel aan de kook brengen, op matig hoog vuur aan de kook houden gedurende ongeveer drie minuten.
- Even proeven: de smaken zoet/zout/zuur moeten in evenwicht zijn, doe evt. wat van de voorgaande ingrediënten erbij. Grotere of kleinere mespunt van de peper pasta toevoegen, afhankelijk van de voorkeur.
- De gebakken kip uit de soep halen, in stukjes snijden en terugdoen.
- Taugé toevoegen, gesneden groen van de lente-uitjes erbij doen.
- Opnieuw aan de kook brengen en meteen daarna het gas uitdoen.
- In een andere pan water met wat zout aan de kook brengen, de plakken noedels erin doen, opnieuw aan de kook brengen. Vier minuten laten doorkoken, afgieten, afspoelen met koud water en terugdoen in de pan. Serveer direct.
Serveren
Op tafel per persoon een soepkom voor 1/3 vullen met noedels en vervolgens de soep erbij doen.
Variatie
De kip kan eventueel worden vervangen door garnalen. Stukjes zalm kunnen ook gebruikt worden, maar die moeten dan pas (rauw) worden toegevoegd vlak voordat de taugé bij de soep wordt gedaan en heel kort worden meegekookt.
Pittige preisoep
Benodigdheden
- 4 preien, middelgroot
- 1/2 l melk
- 1 l water
- 3 bouillonblokjes
- peper pasta (zie boven)
- 2 el olie, klontje boter
- zout
Bereiding
- De preien in de lengte in vieren snijden, wassen en kleinsnijden. Hierdoor ontstaan fijne stukjes in plaats van ringen.
- In een soeppan de olie met de boter verhitten en de gesneden prei ongeveer drie minuten roerbakken, zout toevoegen.
- De peper pasta naar smaak erbij doen, omscheppen.
- De melk, water en bouillonblokjes erbij doen, aan de kook brengen en ongeveer 2 minuten laten doorkoken.
- Eventueel kan de soep iets gebonden worden met wat maizena of allesbinder.
Lekker met Italiaans of Turks brood!