Drie manieren om een pizza met eigen bodem te maken
Zelf een pizza maken is eenvoudig en kost niet veel tijd. Door de verse ingrediënten smaakt het veel beter dan de kant en klare pizza's uit de winkel. Je kan er voor kiezen om het helemaal zelf te doen en de bodem te bakken met gist of met bakmeel. Maar voor een snelle maaltijd is het natuurlijk ook mogelijk om een kant en klare bodem te kopen en die te beleggen met groenten en kaas.
Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je er aan kan besteden zijn er drie mogelijkheden: zelf een pizza maken met een gistbodem, zelf een pizza maken met een bakmeelbodem of de supersnelle variant met een kant en klare, gekochte bodem.
Variant 1: Zelfgemaakte pizzabodem met gist (bereidingsduur 90-120 minuten)
Ingrediënten gistbodem voor twee personen:
- 150 gr tarwebloem
- 1 eetlepel olijfolie
- 8 cl lauw water
- een halve theelepel zout
- ongeveer 12 gram gist
Bereiden gist pizzabodem:
Doe de bloem in een kom. Voeg in het midden in een kuiltje de gist, zout en het water toe. Meng de bloem met een vork of lepel door deze ingrediënten en laat het geheel 20 minuten rusten op een warme plek onder een theedoek.
Haal het deeg uit de kom en kneed het flink door en maak er een bal van. Laat het opnieuw minimaal 30 minuten rusten op een warme plek. Als alles goed is gegaan is na die tijd de bal twee keer zo groot geworden. Strooi meel op het aanrecht. Rol het deeg uit met een deegroller en maak er een mooie vorm van. Rond kan, maar een vierkant geeft meer oppervlakte om te beleggen. Leg de bodem op een ingevette bakplaat en beleg hem naar keus met tomatensaus en andere ingrediënten. Zie variant 3 voor beleg suggesties. Bak de belegde pizza vervolgens 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius totdat de kaas gesmolten is en licht bruin.
Variant 2: Zelfgemaakte bodem met zelfrijzend bakmeel (bereidingsduur 60-90 minuten
Ingrediënten voor een zelfrijzend bakmeel bodem voor 2 personen:
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 1/4 theelepel zout
- ongeveer 1/2 deciliter water
- 1 ei
Bereiden zelfrijzend bakmeel pizzabodem:
Doe het zelfrijzend bakmeel in een kom met het ei, zout en water in midden in een kuiltje. Mix alles goed door elkaar met een vork of lepel. Dan kan het kneden beginnen. Maak er een mooie, gladde bal van. Als je deze bal even een half uur laat staan is het makkelijker om hem verder te verwerken, maar je kan ook meteen doorgaan. Strooi meel op het aanrecht. Rol het deeg uit met een deegroller en maak er een mooie vorm van. Rond kan, maar een vierkant geeft meer oppervlakte om te beleggen. Leg de bodem op een ingevette bakplaat en beleg hem naar keus met tomatensaus en andere ingrediënten. Zie variant 3, het recept met de kant en klare bodem, voor pizza beleg suggesties. Bak de belegde pizza vervolgens 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden Celsius totdat de kaas gesmolten is en licht bruin.
Variant 3: Supersnelle zelfmaak pizza met kant en klare bodem (bereidingsduur 30 minuten)
Ingrediënten voor het beleg van 1 bodem (beleg 1 bodem per persoon):
- 1 kant en klare pizzabodem uit de winkel
- 1 eetlepel olijfolie
- gezeefde dikke tomatensaus (bv. uit een pak) of twee kleine blikjes tomaten puree
- kwart doosje Champignons in dunne plakjes
- 1 ui, gesneden in hele dunne reepjes
- 5 plakjes salami
- 10 plakjes kaas of geraspte kaas naar keus
- 1 knoflookteentje geperst
- eetlepel oregano
- kwart eetlepel basilicum
- ver gemaalde peper
Bereiden pizza met gekochte bodem:
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Smeer de bodem in met olijfolie. Meng de knoflook met de tomatensaus. Bedek de bodem vervolgens met een dikke laag tomatensaus. Leg je uienreepjes en champignon plakjes in de saus. Strooi de oregano en peper eroverheen. Verdeel de salami over de pizza en daarna de kaas. Schuif het geheel 20-30 minuten in de oven totdat de kaas gesmolten en lichtbruin is.