Ovenheerlijke pizza met courgette, geitenkaas en ansjovis
Hou je van pizza, maar vind je het te duur om elke week te bestellen of buitenshuis te eten? Wil je graag indruk maken op je vrienden met je eigen echte Italiaanse pizza? Met dit recept is de klus snel geklaard. In de tijd dat je een keuze hebt gemaakt, je keuze hebt doorgebeld en wacht op de pizzajongen om je ietwat lauwe pizza thuis te leveren, heb je deze overheerlijke verse pizza helemaal zelf bereid.
Ingrediënten
Het deeg
- 640gr bloem
- 320cl water
- 1 theelepel suiker
- 1 zakje gist
- Een snuif grof zeezout
- Een vel bakpapier
- Olijfolie
De tomatensaus
- Een halve ui, gesneden in kleine partjes
- Twee teentjes look, gesneden in kleine partjes
- Een handjevol gesnipperde verse kruiden naar keuze (basilicum, peterselie, oregano, tijm)
De topping
- Versnipperde (buffel)mozzarella
- Versnipperde of gemalen geitenkaas
- 6 plakjes rauwe courgette
- 4 à 5 ansjovis
- Verse platte peterselie
- Olijfolie
- Peper
- Grof zeezout
- Gedroogde oregano
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°.
Het deeg
Meng de bloem, gist, water en suiker tot een glad geheel, voor een optimale bodem mogen er immers geen droge bloemresten achterblijven. Voeg een snuif zout toe wanneer het deeg zo goed als gemengd is. Als je het zout te vroeg toevoegt, zal het immers de rijzende werking van het toegevoegde gist reduceren. Kneed het deeg tot een bolletje met een doorsnede van ongeveer 7cm. Leg het bolletje op een effen oppervlakte, en bestrooi dat rijkelijk met bloem. Rol het bolletje uit met behulp van een deegrol, tot een bodem met een diameter van ongeveer 20cm. Leg de bodem op een vel bakpapier dat je reeds hebt besprenkeld met enkele druppels olijfolie.
Tip: Meng het deeg met behulp van een broodmachine! Zo kan je, terwijl het deeg aan het mengen is, de andere ingrediënten van de pizza verder voorbereiden.
De tomatensaus
Stoof de ui aan in olijfolie tot hij glazig is. Voeg de knoflook toe, en laat samen even verder stoven. Voeg het tomatenconcentraat toe, en laat sudderen op een middelmatig vuur tot de smaken goed vermengd zijn. Neem vervolgens de tomatensaus van het vuur, en voeg een handjevol verse kruiden toe.
De pizza
Bestrijk de pizzabodem met twee eetlepels tomatensaus. Blijf zo'n 1,5 cm weg van de kant, zo kan zich een mooie korst aan de pizza vormen. Leg de plakken courgette op de tomatensaus. Leg de ansjovis op de tomatensaus, daar waar nog geen courgette ligt. Bestrooi het geheel met de mozzarella en de geitenkaas. Werk af met verse peterselie, een snuif peper en zout en besprenkel het geheel met enkele druppels olijfolie.
Wanneer de oven is voorverwamd, leg het bakpapier met de pizza erop op een bakplaat. Bak de pizza tot hij een goudbruine korst heeft. Voor een échte Italiaanse effect, strooi nog even wat gedroogde oregano over de pizza voor je hem serveert. Smakelijk!
Tip: Je kan eindeloos variëren met pizzatoppings. Gebruik dit recept als de basis voor elke heerlijke huisgemaakte pizza die je vanaf nu zelf zal klaarmaken, en varieer naar believen met de toppings.