Ovenheerlijke pizza met courgette, geitenkaas en ansjovis

Hou je van pizza, maar vind je het te duur om elke week te bestellen of buitenshuis te eten? Wil je graag indruk maken op je vrienden met je eigen echte Italiaanse pizza? Met dit recept is de klus snel geklaard. In de tijd dat je een keuze hebt gemaakt, je keuze hebt doorgebeld en wacht op de pizzajongen om je ietwat lauwe pizza thuis te leveren, heb je deze overheerlijke verse pizza helemaal zelf bereid.

Ingrediënten

Het deeg

  • 640gr bloem
  • 320cl water
  • 1 theelepel suiker
  • 1 zakje gist
  • Een snuif grof zeezout
  • Een vel bakpapier
  • Olijfolie

De tomatensaus

  • Een halve ui, gesneden in kleine partjes
  • Twee teentjes look, gesneden in kleine partjes
  • Een handjevol gesnipperde verse kruiden naar keuze (basilicum, peterselie, oregano, tijm)

De topping

  • Versnipperde (buffel)mozzarella
  • Versnipperde of gemalen geitenkaas
  • 6 plakjes rauwe courgette
  • 4 à 5 ansjovis
  • Verse platte peterselie
  • Olijfolie
  • Peper
  • Grof zeezout
  • Gedroogde oregano

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°.

Het deeg

Meng de bloem, gist, water en suiker tot een glad geheel, voor een optimale bodem mogen er immers geen droge bloemresten achterblijven. Voeg een snuif zout toe wanneer het deeg zo goed als gemengd is. Als je het zout te vroeg toevoegt, zal het immers de rijzende werking van het toegevoegde gist reduceren. Kneed het deeg tot een bolletje met een doorsnede van ongeveer 7cm. Leg het bolletje op een effen oppervlakte, en bestrooi dat rijkelijk met bloem. Rol het bolletje uit met behulp van een deegrol, tot een bodem met een diameter van ongeveer 20cm. Leg de bodem op een vel bakpapier dat je reeds hebt besprenkeld met enkele druppels olijfolie.

Tip: Meng het deeg met behulp van een broodmachine! Zo kan je, terwijl het deeg aan het mengen is, de andere ingrediënten van de pizza verder voorbereiden.

De tomatensaus

Stoof de ui aan in olijfolie tot hij glazig is. Voeg de knoflook toe, en laat samen even verder stoven. Voeg het tomatenconcentraat toe, en laat sudderen op een middelmatig vuur tot de smaken goed vermengd zijn. Neem vervolgens de tomatensaus van het vuur, en voeg een handjevol verse kruiden toe.

De pizza

Bestrijk de pizzabodem met twee eetlepels tomatensaus. Blijf zo'n 1,5 cm weg van de kant, zo kan zich een mooie korst aan de pizza vormen. Leg de plakken courgette op de tomatensaus. Leg de ansjovis op de tomatensaus, daar waar nog geen courgette ligt. Bestrooi het geheel met de mozzarella en de geitenkaas. Werk af met verse peterselie, een snuif peper en zout en besprenkel het geheel met enkele druppels olijfolie.

Wanneer de oven is voorverwamd, leg het bakpapier met de pizza erop op een bakplaat. Bak de pizza tot hij een goudbruine korst heeft. Voor een échte Italiaanse effect, strooi nog even wat gedroogde oregano over de pizza voor je hem serveert. Smakelijk!

Tip: Je kan eindeloos variëren met pizzatoppings. Gebruik dit recept als de basis voor elke heerlijke huisgemaakte pizza die je vanaf nu zelf zal klaarmaken, en varieer naar believen met de toppings.
© 2013 - 2024 Brittster, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pizza maar dan andersPizza maar dan andersPizza is zo’n gerecht wat altijd kan en de een is tevreden met een pizza die uit het koelvak van de supermarkt zo thuis…
De pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette wordt steeds populairder. Voor iedereen die het gourmetten en fonduen zat is tijdens de feestdagen of ande…
Makkelijke en gezonde pizza: bodem kopen en zelf beleggenMakkelijke en gezonde pizza: bodem kopen en zelf beleggenPizza is wereldwijd bekend en geliefd. Maar kant-en-klare gekochte pizza is enorm vet, meestal dik belegd met kaas. Maar…
Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Zelf een pizzabodem maken, is zo gebeurd!Hoe kan ik een heerlijke pizzabodem maken? Dat is een vraag die veel mensen bezighoudt. Een pizza bereiden is niet moeil…

Gerechten uit de Surinaamse keuken; pom, tjauw min en rotiDeze drie zeer populaire gerechten uit de Surinaams keuken genieten al enige tijd bekendheid in Nederland. Met deze gere…
De Surinaamse keuken; maizena koekjes en eksi kukuDeze heerlijke maizena koekjes uit de Surinaamse keuken zijn eenvoudig te maken en de benodigdheden zijn niet duur. De i…
Brittster (4 artikelen)
Gepubliceerd: 15-07-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.