Hapjes voor feestjes
Bij een feestje horen lekkere hapjes! Wil je iets anders dan plakjes komkommer, borrelnootjes en de bekende kaasblokjes? Maar even geen inspiratie? Geen probleem! Er zijn genoeg mogelijkheden om voor je gasten originele en lekkere hapjes op tafel te zetten!
Hapjes
Worstbroodjes
15 stuks, dit is makkelijk vooraf te maken, omdat de broodjes koud ook lekker zijn.
Ingrediënten:
- 5 plakjes ontdooide roomboterbladerdeeg (uit de diepvries)
- 5 stuks runder chiplotaworstjes
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 ei, los geklopt
Materialen:
Bakpapier
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg op elk plakje bladerdeeg 1 worstje. Bestrooi met oregano en rol op. Snijd de rol in drieën. Leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met ei en bak ze in circa 25 minuten gaar en goudbruin.
Tomaten tapenade
Voor ongeveer 4 personen, ook dit gerecht is makkelijk vooraf te maken. Bewaar het dan afgedekt in de koelkast.
Ingrediënten:
- 300 ml semi-zongedroogde tomaten (uitgelekt)
- 1 el Parmezaanse kaas, geraspt
- 12 blaadjes basilicum
- peper
Materialen:
Staafmixer
Pureer de tomaten met de staafmixer tot een grove tapenade. Voeg de kaas toe en breng op smaak met peper. Scheur per persoon 3 blaadjes basilicum in stukjes en voeg toe aan de tapenade. Lekker met stokbrood of toastjes!
Gepaneerde gehaktballetjes met mosterd
16 stuks
Ingrediënten:
- 300 g half-om-half gehakt
- 2 kleine zure augurken, fijngesneden
- 2 tl maïzena
- 1 el ketjap manis
- 2 tl mosterd + extra om te serveren
- 3 el bloem
- 1 ei
- 3 el paneermeel
- 300 ml zonnebloemolie
Materialen:
Ruime pan, cocktailprikkers, keukenthermometer
Kneed het gehakt met de augurk, maizena, ketjap en mosterd. Breng het dan op smaak met peper en zout. Draai er met vochtige handen 16 gelijke balletjes van. Doe de bloem in een diep bord. Klop in een ander diep bord het ei los. Strooi het paneermeel ook in een diep bord. Haal de balletjes één voor één door de bloem, het ei en het paneermeel. Verhit de olie in een ruime pan tot 170 ºC. Controleer de temperatuur met de keukenthermometer. Frituur de balletjes in 3-4 min. goudbruin en gaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Geef de mosterd en de cocktailprikkers er apart bij.
Gevulde eieren met rode pesto en garnalen
Ingrediënten:
- 6 eieren (middel groot)
- 1/2 bakje rode pesto
- 2 el yoghurtmayonaise
- zout
- zwarte peper, gemalen
- 30 gram (Hollandse) garnalen
Materialen:
Spuitzak
Laat de eieren in circa 10 minuten hard koken. Laat ze schrikken onder koud water. Pel ze wanneer ze afgekoeld zijn. Halveer ze overlangs. Schep de eierdooiers er uit, doe ze in een kom en prak ze fijn. Roer hier de pesto en mayonaise doorheen. Blijf roeren tot dat er een egaal, stevig mengsel ontstaat. Breng het op smaak met zout en peper. Doe het mengsel in een spuitzak en leg het tot gebruik in de koelkast. Vul de gehalveerde ei-helften met een flinke toef van de vulling. Verdeel hier de garnalen over. Serveer het op een grote schaal.
Mini pizza's
Ingrediënten:
- 1 stokbrood voor in de oven
- 1 flinke teen knoflook
- 1 kleine ui
- 100 gram champignons
- 1/2 rode puntpaprika
- 1 tomaat
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 tl suiker
- circa 2 tl Italiaanse kruiden
- peper en zout
- mozzarella
- geraspte (Parmezaanse) kaas
Bak het stokbrood in de oven volgens de aanwijzingen op het pak. Laat het brood even afkoelen, snijd het dan in dunne plakjes.
Laat de oven aanstaan, op 200 graden. Snijd de ui, champignons, mozzarella en paprika in stukjes, de tomaten in hele fijne blokjes. Meng het blikje tomatenpuree met de kruiden, uitgeperste knoflook, suiker en naar smaakpeper en zout. Besmeer de plakken brood met het tomaten mengsel. Beleg het met de groente en leg hier over heen de mozzarella. Bestrooi het nog met de geraspte kaas. Leg de mini pizza’s op de bakplaat en bak ze in het midden van de oven tot de mozzarella gesmolten is (circa 5 tot 8 minuten). Het is ook lekker om de mini pizza's te beleggen met tonijn uit blik of stukjes ham of chorizo!