Kniepertjes/nieuwjaarsrolletjes maken met makkelijk recept

Kniepertjes/nieuwjaarsrolletjes maken met makkelijk recept Ieder land heeft, rond de jaarwisseling, zijn eigen tradities en gewoonten. Zo is het bakken en eten van kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes in Nederland een eeuwen oude traditie. Een traditie die, net als het bakken van oliebollen en het afsteken van vuurwerk, onmisbaar is tijdens de jaarwisseling. Een kniepertje is een dunne harde wafel die in speciale wafelijzers worden gebakken. De wafel werd van oorsprong vooral in noord- en oost Nederland gegeten. Tegenwoordig zijn deze wafels onder de naam nieuwjaarsrolletjes en vechtersrolletjes door het hele land in de supermarkt verkrijgbaar. Toch gaat er volgens veel mensen niets boven zelf gebakken nieuwjaarsrolletjes, maar dan gebakken volgens een traditioneel recept.

Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes

Een kniepertje is een zoete, dunne harde wafel. Een kniepertje vindt zijn oorsprong in de tiende eeuw. In Noord- en Oost Nederland werd deze wafel traditioneel gebakken en gegeten rond de jaarwisseling. De wafels werden van oorsprong gebakken met een zoet deeg met kaneel in speciale wafelijzers. Vroeger waren dit smeedijzeren knijpijzers die boven het haardvuur werden gehouden. Tegenwoordig kan men speciale elektrische wafelijzers kopen die geschikt zijn voor het bakken van kniepertjes. Door de introductie van deze elektrische ijzers zijn kniepertjes steeds meer een nationaal product geworden en dus, in plaats van een streekproduct, een Nederlandse gewoonte geworden. Hoewel men in Drenthe nog altijd spreekt van kniepertjes, noemt men in Nederland de wafeltjes nieuwjaarsrolletjes of vechtersrolletjes. Deze laatste naam is te danken aan de grootste producent van de rolletjes, Banketfabriek Jac. Vegter B.V.

Rolletje of platte wafel.

De wafels die tegenwoordig in heel Nederland verkrijgbaar zijn, zijn vaak opgerold tot een rolletje. Het zogenaamde nieuwjaarsrolletje. Toch kan een kniepertje van oorsprong zowel plat als opgerold worden gegeten. Volgens de oude traditie, worden kniepertjes plat gegeten. Kniepertjes worden voornamelijk in de maand december gegeten. Vanaf nieuwjaarsdag worden de kniepertjes vervolgens als nieuwjaarsrolletje gemaakt en gegeten. De symboliek die hier achter schuil gaat is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen. In het nieuwe jaar eet men vervolgens de kniepertjes in rolletjes. Dit komt omdat men nog niet weet wat men te wachten staat in het nieuwe jaar.

Beslag

Hoewel de smaak van een platte wafel en een opgerolde wafel vergelijkbaar met elkaar zijn, kennen de beide soorten wafels toch een andere bereidingswijze. Dit komt omdat de beide wafels gemaakt worden met behulp van een ander soort beslag.
De platte wafels worden gemaakt van een beslag dat vrij vloeibaar is. Dit beslag wordt in het wafelijzer geschonken. Nadat het wafeltje een paar seconden de tijd heeft gehad om te bakken, wordt het wafeltje uit het ijzer gehaald en rond een houten stokje gerold. Doordat het om een stokje is gerold krijgt het nu de vorm van een rolletje en kan de wafel een opgerolde vorm aannemen. Dit kan bereikt worden door het wafeldeeg rond het stokje als wafeltje laat afkoelen. Wanneer het rolletje afgekoeld is, kan het ronde wafeltje dus heel eenvoudig van het stokje verwijderd worden.

Platte wafeltjes

De platte wafeltjes worden gemaakt van een bijzonder soort deeg. Van dit deeg worden kleine bolletjes gemaakt. Deze bolletjes worden vervolgens in het wafelijzer gedaan. Wanneer het wafelijzer met het deeg erin wordt gesloten, dan neemt het bolletje dus ook automatisch de vorm aan van een platte wafel. Na enkele minuten is het wafeltje gaar en kan het uit het ijzer verwijderd worden.

Traditioneel recept voor het ( Nieuwjaars)rolletje

Benodigdheden (voor circa 80 wafels)

ingrediënten hulpmiddelen
2 eieren mixer
250 gram roomboter beslagkom
500 gram gezeefd bloem steelpannetje
500 gram witte basterdsuiker wafelijzer
4 pakjes vanillesuiker
2 eetlepels anijspoeder
snufje zout
3 deciliter koud water

Bereidingswijze

Doe de basterdsuiker, vanillesuiker, anijspoeder, zout en de eieren in een beslagkom en mix het geheel met behulp van een mixer. Smelt de boter in een steelpannetje op zacht vuur en voeg de boter aan het mengsel toe en mix het geheel nogmaals op de laagte stand. Voeg de gezeefde bloem en het koude water toe aan het beslag totdat het beslag de dikte heeft van yoghurt.

Schep nu met een beslaglepel het beslag in het wafelijzer. Laat het wafeltje ongeveer 40 seconden bakken en verwijder het wafeltje daarna voorzichtig met een mes uit het wafelijzer. Rol het nog warme wafeltje gelijk om een rond houtje. Laat het wafeltje rond dit houtje afkoelen en verwijder daarna het rolletje. Desgewenst kan het rolletje, voor het serveren aan derden, gevuld worden met slagroom.

Traditioneel Drents recept van een kniepertje (platte vorm)

Benodigdheden (voor circa 75 wafeltjes)

ingrediënten hulpmiddelen
200 gram bloem mixer
150 gram boterbeslagkom
150 gram bruine basterd suikersteelpannetje
2 eieren wafelijzer
2 eetlepels anijspoeder

Bereidingswijze

Smelt de boter in een steelpannetje op gematigd vuur. Doe de gesmolten boter daarna in de beslagkom en voeg de bloem, suiker eieren en de anijspoeder aan het boter toe. Mix het geheel tot een glad beslag.
Voor het bakken van de wafels maak je van het deeg kleine bolletjes. Doe een bolletje in het wafelijzer en doe het ijzer dicht. Na drie á vier minuten is de wafel klaar.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerst en Oud & Nieuw: welke lekkernijen liever vermijden?Kerst en Oud & Nieuw: welke lekkernijen liever vermijden?Tijdens de feestdagen doen we ons massaal te goed aan alle lekkernijen. Of het nou streekgebonden of landelijke recepten…
De lekkerste cheesecake, een Engelse lekkernijEen zeer populair recept in de Engelse keuken is toch wel de cheesecake. Een cake die erg makkelijk en snel te maken is.…
Zelf kaneelijs maken, receptZelf kaneelijs maken, receptIn dit artikel vind je het recept om zelf kaneelijs te maken. Je hebt er geen speciale ijsmachine voor nodig! Het vergt…

Stoofpotjes van hertenvlees - receptenStoofpotjes van hertenvlees - receptenHertenvlees is lekker en gezond. In Nederland staan verschillende hertenboerderijen welk uitstekende producten leveren.…
Internationale maaltijdsoepenInternationale maaltijdsoepenSoep is één van de oudste gerechten ter wereld. Het wordt over de hele wereld gegeten. In restaurants wordt soep meestal…
Bronnen en referenties
Reactie

Carla, 03-09-2014
Rond de feestdagen zijn ze overal verkrijgbaar maar ik kan ze nu nergens vinden in de winkels.
Wie kan mij zeggen waar ik de rolletjes nu kan kopen? Reactie infoteur, 28-09-2014
Goedemorgen Carla,

Kniepertjes zijn een traditie in Drenthe en Groningen. Het bakken van kniepertjes (of ook wel knijpertjes) wordt nog steeds vaak gedaan op oudejaarsdag. Kniepertjes zijn heerlijke zoete, dunne wafeltjes en geven in Groningen en Drenthe het oude jaar weer en in het nieuwejaar wordt deze lekkernij juist in een opgerolde variant van dit recept gemaakt. De nieuwjaarsrolletjes worden dan ook vaak gevuld met room. Maar de kniepertjes zijn natuurlijk op elk moment van het jaar lekker!

Verkrijgbaarheid
De meest bekende knijpertjes zijn de Vegter's Rolletjes en Vegter's Knijpertjes. Deze zijn rechtstreeks te bestellen. Dat kan eenvoudig door een e-mail te zenden naar consument@vegter.nl.

Succes,

TekstSchrijverT

Tekstschrijvert (367 artikelen)
Laatste update: 12-06-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.