Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!
Het is herfst! De tijden van kou, wind en regen staat weer voor de deur. Hoog tijd voor een heerlijke herfstachtig recept dat ons een beetje warm houdt in koude dagen: pompoensoep.
Pompoensoep
Een pompoen; wanneer men hieraan denkt zal hij waarschijnlijk meteen denken aan de grote oranje dingen met griezelige vormen eruit gesneden. Dit is niet helemaal terecht; een pompoen heeft niet alleen een decoratieve functie zoals bij Halloween. Pompoen leent zich ook perfect als ingrediënt voor maaltijden of in dit geval als soep. Pompoensoep is een heerlijke herfstachtige soep die goed dienst doet als maaltijdsoep of als bijgerecht. De smaak van pompoensoep is erg uitgesproken maar in de regel lust iedereen het en het is goed te combineren met andere soorten groenten.
Benodigdheden
- 1 pompoen (een flespompoen of zo’n traditionele oranje Halloween-stijl pompoen)
- 2 teentjes knoflook
- 1 groentebouillonblokje
- 1 kipbouillonblokje
- 1 liter warm water
- Ui
- Wortel (het handigst in reepjes of een zak voorgesneden wortels met ui)
- Peper
- Zout
- Scheutje boter
- Champignons in plakjes
- Kipreepjes
Hoe moet je het maken?
- Snijd de pompoen in stukken en haal het vruchtvlees eraf (afschillen mag ook, maar dat lukt niet bij alle soorten pompoen.). Snijd de pompoen in kleine blokjes.
- Doe een scheut boter en de twee teentjes knoflook in de soeppan en doe de blokjes pompoen, de wortel en de ui erbij. Zet dit op een matig vuur ongeveer 5 minuten en roer af en toe even goed door.
- Maak ondertussen de bouillon met het blokje groentebouillon en het blokje kipbouillon in een maatbeker met een liter water. Neem warm water zodat de bouillonblokjes goed oplossen. Schenk de bouillon in de pan met de pompoen, ui en wortel en breng het aan de kook.
- Laat het ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken. Snijd ondertussen even de champignons.
- Haal na 20 minuten kleine porties (!) soep uit de pan en giet het in de blender. Zet de blender kort aan zodat de soep mooi glad wordt en giet het in een schaal of andere pan. Doe dit totdat je alles gepureerd hebt.
- Giet de soep weer in de pan en voeg de champignons en de kipreepjes toe. Laat dit nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken en dan is je soep klaar!
- Voeg wat zout en peper naar smaak toe.
Tips
- Vind je de smaak te sterk of te uitgesproken? Voeg dan een scheutje slagroom of een lepeltje crème fraîche toe.
- Heb je soep over? Eenmaal bereid is soep ook erg goed te bewaren in de diepvries. Wanneer je dit doet, is de soep nog gedurende zes maanden houdbaar.