Maak zelf een croquembouche
De naam croquembouche doet waarschijnlijk niet gelijk een belletje rinkelen. Maar het woord 'soesjes' wel. Een croquembouche is een kegelvormige taart die opgebouwd is uit soesjes. De soesjes zijn gevuld met room of crème. Door middel van karamel wordt de taart dan opgebouwd. Tenslotte wordt de taart versierd met karameldraden of met chocolade. Van origine is het een Frans nagerecht maar tegenwoordig zien we het steeds vaker. Vooral voor bruiloften is het een goed alternatief voor de bruidstaart. In dit artikel vind je het recept om zelf een prachtige en vooral heerlijke croquembouche te maken.
Benodigdheden
Voor de soesjes:
- 400 gram water
- 160 gram boter
- zout
- 280 gram bloem (zelfrijzend en gezeefd)
- 5 a 8 eieren
- 4 dl volle room
- 170 gram kristalsuiker
Voor de karamel:
- 250 gram suiker
- 2 eetlepels
Daarnaast heb je nog een stuk karton nodig, bakpapier en plakband of nietjes.
Hoe maak je de soesjes
Begin met het voorverwarmen van de oven op 225°C. Zorg ook dat je de bakplaat belegd hebt met bakpapier. Kook nu het water samen met de boter en het zout tot de boter helemaal is opgelost. Haal de pan van het vuur en meng de bloem erdoor. Je krijgt nu een deegbal. Blijf roeren tot de deegbal los komt van de pan. Zet hem nu aan de kant om af te koelen. Nu moet je de eieren toevoegen. Ga op je gevoel af om te bepalen hoeveel eieren je nodig hebt. Het deeg moet nog wel stevig zijn maar valt net van een lepel af. Maak op de bakplaat bolletjes van het deeg. Hoe groot je de bolletjes maakt, bepaalt ook hoe groot de uiteindelijke soesjes worden. Je kan dit doen met een lepel of met een spuitzak.
Bak de soesjes op 225°C. Afhankelijk van de grootte tussen de 10 en 15 minuten. Open de ovendeur niet! Laat ze na de baktijd nog even 5 -10 minuten in de oven staan en open dan pas de ovendeur. Laat de soesjes verder afkoelen en klop ondertussen de room. Als de soesjes helemaal zijn afgekoeld kan je ze met een spuitzak vullen met room. Je maakt met het puntje van de spuitzak een gaatje in de soes en spuit dan de room er in.
Voordat je ergens mee verder gaat maak je van het karton eerst een kegel. Deze heb je straks nodig om je croquembouche op te bouwen. Dit kan je niet meer doen nadat je de karamel hebt gemaakt want anders koelt deze af. De kegel zet je vast met plakband of nietjes en plaats je daarna op bakpapier op een platte ondergrond.
Hoe maak je de karamel?
Zet eerst een kom met koud water en een kom met warm water klaar. Vervolgens meng je in een pannetje de suiker met het water. Zet het pannetje op het vuur en laat de suiker smelten tot het 173°C is. Dit meet je met een thermometer die je in het pannetje houdt. Haal de karamel van het vuur. Dompel het pannetje eerst in koud water. Dit om het kookproces te stoppen. Dompel daarna je het pannetje in warm water zodat de karamel vloeibaar blijft. Zorg dat het water heel warm is, bijna tegen koken aan.
Hoe bouw je de croquembouche op?
Tenslotte moet je de croquembouche op gaan bouwen. Dompel de soesjes voor de helft, met de zijkant, in de karamel. Plak een volgende soes tegen de met karamel besmeurde kant aan. Dit doe je rondom de kegel. Herhaal dit telkens totdat je de hele kegel hebt vol gebouwd. Als laatste kan je hem nog versieren. Dit kan je doen met chocolade of je kan draden trekken van de overgebleven karamel. Pas op: de karamel is heet! je kan je hier dus ernstig aan verbranden. Ga dus voorzichtig te werk.