Moorkoppen voor kinderen
Heeft u dat ook? U geeft een partijtje en u heeft taart gekocht, maar de kinderen eten de taart niet. Probeer deze moorkoppen, mijn kinderen, neefjes en nichtjes smullen ervan. Niet moeilijk te maken.
Traktatie van soezendeeg met chocolade en smarties
Voor het maken van deze traktatie heeft u soezendeeg nodig. Dit wordt door veel mensen moeilijk gevonden, maar valt eigenlijk wel mee. Let u er vooral op dat u ze lang genoeg in de oven bakt. Zijn ze nog niet goed gaar, zakken ze in. Bakt u de soezen tot ze helemaal droog zijn als u in de oven kijkt. Verder worden deze soezen afgemaakt met een dikke laag echte chocolade en smarties.
Soezendeeg
Het deeg voor de soezen kan al van te voren worden gemaakt, ook de chocoladelaag met smarties kunt u van te voren al klaarmaken. Wacht met het vullen van de soezen wel tot het laatste moment, zo houdt u de soes of moorkop nog lekker knapperig. Voor het maken van soezendeeg kunt u het volgende recept gebruiken. Recepten zijn ook op diverse sites wel te vinden.
Benodigdheden;
- 75 gram boter (margarine),
- snufje zout,
- 150 ml water,
- 100 gram bloem,
- 3 eieren.
Bereidingswijze;
- Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
- Laat in een pan de boter in het water smelten (met het zout).
- Voeg nu in één keer de bloem toe en blijf even goed roeren.
- Haal nu de pan van het vuur, laat het deeg even rusten (minuutje).
- Voeg nu één voor één de eieren toe.
- Wacht met toevoegen van het volgende ei tot het deeg het ei helemaal heeft opgenomen en weer mooi glimt.
- Maak bolletjes van het deeg met een eetlepel voor moorkoppen, een theelepel voor kleine soesjes.
- Bak ze in de voor verwarmde oven, kleine soesjes ongeveer 15 minuten, moorkoppen 25 minuten.
Heeft u nu teveel deeg, maakt u voor volwassenen toch gewoon wat slagroomsoesjes. In plaats van chocolade bestrooit u ze (na het vullen met slagroom) met poedersuiker.
Chocolade
De chocolade maakt natuurlijk de traktatie onweerstaanbaar. Ik gebruik geen chocolade uit een flesje of zakje, nee gewoon een paar repen chocolade van goede kwaliteit.
Benodigdheden;
- 2/3 repen chocolade
- smarties
Bereidingswijze;
De chocolade kunt u
au bain marie verwarmen.
- U zet een pan met water op.
- Plaats hierin een schaal waarin u de chocolade, in stukjes gebroken, in doet.
- Behalve melkchocolade gebruik ik ook vaak wat stukjes pure chocolade.
- Doe er een klein klontje boter bij (margarine).
- Laat dit de chocolade langzaam smelten door de hitte van het water.
Door het opwarmen van het water zal de chocolade langzaam gaan smelten. U kunt roeren, wacht tot de chocolade echt helemaal is gesmolten. Het water mag natuurlijk wel koken maar let op dat u dit kokende water niet over uw handen krijgt, of het in de schaal met chocolade terecht komt.
- Doop de inmiddels afgekoelde soezen in de gesmolten chocolade, een dikke laag is prima.
- Strooi de smarties over de nog zachte chocolade en laat de chocolade rustig afkoelen.
Slagroom
Nadat de chocolade weer is afgekoeld kunt u de soezen gaan vullen met slagroom.
- Klopt u slagroom.
- Indien u over een slagroomspuit beschikt kunt u met een gaatje aan de onderkant de soezen vullen,
- Heeft u geen slagroomspuit, u kunt ook de bodem van de soes afsnijden, de soes met een lepel vullen met slagroom en de bodem er weer opzetten.
Het vullen van de soezen doet u pas op laatste moment, net voor de visite binnenkomt. Alle andere handelingen kunt u al van te voren doen. Natuurlijk kunt u deze moorkoppen ook gebruiken als traktatie op school, u maakt de soezen wat kleiner en presenteert ze op een leuk papieren servet. Wat denkt u bijvoorbeeld van berg opgestapelde soesjes met poedersuiker met kerstverlichting er omheen op een heel groot bord. Soesjes vullen met roomkaas en kruiden....Variaties zijn er eindeloos te bedenken.