Pepernoten zelf klaarmaken, met en zonder gluten
Het sinterklaasfeest is onverbrekelijk verbonden met peper- en kruidnootjes. Je kan ze soms zelfs al in de zomer in de winkels kopen. Maar wat is er nu leuker dan om de nootjes samen met de kinderen klaar te maken? Er zijn vele recepten voor pepernootjes en kruidnootjes te vinden op internet en je kan ze natuurlijk gewoon aanpassen naar eigen smaak! Je kan ze maken met melk en eieren, maar als iemand allergisch of intolerant is voor zulke bestanddelen, zijn ze gelukkig ook zonder lactose en eieren te maken. Ook glutenvrij zijn ze prima te maken.
Ingrediënten voor het standaard pepernotenrecept
Een gewoon lekker recept voor de kinderen en mensen die gewoon alles mogen eten qua ingrediënten.
- 250 gram speltmeel
- 125 gram bruine suiker
- 100 gram roomboter
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl speculaaskruiden
- 1 eigeel
- 3 eetlepels melk
- snufje zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op een temperatuur van 150 graden en roer vervolgens de droge ingrediënten door elkaar. Smelt de boter en doe het eigeel en de melk erbij en roer het mengsel goed door elkaar. Kneed het daarna door. Zet het deeg een half uurtje afgedekt in de koelkast. Rol kleine bolletjes van het deeg en leg ze op het bakpapier, laat wel wat ruimte tussen de pepernoten zodat ze kunnen groeien.
Na ongeveer 30 minuten in de oven zijn ze klaar. Laat ze vervolgens nog even afkoelen.
Kruidnootjes ingrediënten voor pepernoten zonder ei, lactose of gluten
Ook zonder ei en melk (lactose) kan je prima pepernootjes maken. En natuurlijk kan je het meel ook vervangen door glutenvrij meel, als je overgevoelig bent voor coeliakie of glutenintolerant.
- 150 gram speltmeel (kan vervangen worden bij glutenintolerantie)
- 100 gram boekweitmeel
- 1 eetlepel baking soda
- 75 gram basterd suiker
- 50 gram roomboter (kan vervangen worden bij lactose intolerantie)
- 50 gram kokosolie
- 1 theelepel speculaaskruiden
- snufje zout
- beetje water
Zonder gluten, lactose, eieren of met andere kruiden
Glutenvrij
Het speltmeel kan men vervangen door eenzelfde hoeveelheid quinoa meel, zodat er
geen gluten in deze kruidnootjes zitten. ook zijn er in de winkel en op internet diverse soorten glutenvrije (brood) mixen te koop. Denk dan aan merken zoals dr.Schär, Cereal, ma Vie, Organ etc.
Zonder eieren
Eieren kan je vervangen door baking soda, maar ook door geweekt lijnzaad (even weken in warm water, zodat het lijnzaad opzwelt en gelei vormt). Er zijn nog een paar andere grondstoffen die vrij simpel één of twee eieren in een recept kunnen vervangen. Ook zijn er in de winkel kant en klaar producten te koop die eieren in recepten kunnen vervangen, zoals no-Egg van Orgran.
Lactose-intolerantie
In geval er een probleem is met roomboter, dus met
lactose, dan is de roomboter gemakkelijk te vervangen door een boter zonder lactose erin. Zoals bijvoorbeeld "Lekker op brood" van Albert Heijn op basis van zonnebloemolie. Ook minus L heeft een lactose vrije boter in het assortiment en wellicht is soja boter ook een goed alternatief. Zo maak je het recept simpel lactosevrij.
In plaats van de
speculaaskruiden kan men ook zelf een kruidenmengsel maken van een theelepel van kruidnagelpoeder, kardemom, gemberpoeder, koriander, nootmuskaat en peper en twee eetlepels met kaneel.
Bereiding
Verwarm de oven voor op een temperatuur van 160 graden en leg bakpapier op de bakplaat. De ingrediënten samen kneden en op het laatst water toevoegen zodat het deeg mooi glad wordt. Dan rolletjes van het deeg maken en in kleine plakjes snijden. Daarna er kleine balletjes van draaien. Doe ze vervolgens 12 tot 15 minuten in de oven.
Bewaren
Meestal zijn de kruidnootjes nog iets zacht als ze uit de oven komen. Laat ze dus eerst goed afkoelen, dan worden ze vanzelf hard en smaken ze natuurlijk veel lekkerder. Bewaar ze in een goed afgesloten bak of een plastic zak. Zodoende blijven ze langere tijd hard en smakelijk om te eten.