Halloweendiner van aperitief tot dessert
Met Halloween wil iedereen uitpakken met een origineel diner. Het is wel een hele kunst om iets lekkers en gezonds op tafel te toveren dat er toch ietwat vies en eng uitziet. Een paar uur in de keuken en het is mogelijk om een fantastisch Halloweendiner tevoorschijn te toveren! Compleet met aperitief, soep, hoofdgerecht en dessert. Met spinnen, spoken, bezems, oogballen, afgehakte ledematen, griezeldrankjes, vermoorde baby's en bloederige toestanden. Smakelijk!
Aperitief
Spookworstjes
Koop dikke worstjes (type knackworstjes). Snij ze in drie stukken. Maak nu onderaan inkepingen, zodanig dat je benen krijgt. Duw de benen open en zet de worstenspookjes op een bord met sla of geraspte wortelen. Het stukje dat geen mooie ronding heeft, kan je bovenaan een mosterdpruikje geven.
Pompoen: bordje gezond
Een beetje geduld is hier wel vereist. Neem worteltjes. Snij het loof er af en schil of schraap ze. Snij ze daarna in stukjes van zo'n twee à drie centimeter. Schik op een schaal drie kleine potjes met dipsausjes in, liefst driehoekige potjes. Zet er twee bovenaan met de punt naar beneden voor de ogen, één in het midden met de punt naar boven voor de neus. Je kan in de potjes bijvoorbeeld pesto doen, dan heb je meteen een griezelige kleur. Neem nu een komkommer. Schil hem en snij er schijfjes van ongeveer een centimeter dik. Snij de schijfjes in vier. Schik nu de stukjes als een mond. Schik nu de worteltjes rond de potjes en de mond in de vorm van een pompoen. Maak af met een bosje peterselie bovenaan als steel.
Heksenbezems
Neem een zakje/ doosje zoute stokjes. Snij kaas in blokjes van 1 cm op 2 cm. Snij nu slierten in de lengte. Leg de slierten kaas rond het zoute stokje en bind vast met een sprietje bieslook. Je hebt nu een leuke en lekkere heksenbezem.
Oogballen
Koop kleine kaasbolletjes (type mozarella). Neem rode eetbare kleurstof en teken fijne aders op het kaasbolletje. Neem zwarte ontpitte olijven en snij hier ringetjes van. Druk een olijfringetje in elk kaasbolletje.
Afgehakte vingers
Neem Knackworstjes en snijd ze in twee. Neem amandelschilfers en schuif op elke worst een schilfer als nagel. Neem nu een tandenstoker en maak de lijnen van de vingerkootjes op de worstjes. Leg op een bord tussen geraspte courgette of wortel.
Griezeldrankje
Neem een plastieken handschoen en vul deze met water. Knoop dicht en leg een dag en een nacht in de vriezer. Doe rode of groene drank in een punchbowl. Haal de handschoen uit de vriezer, haal de handschoen van het ijs en leg de ijshand in de drank.
Deze kleine hapjes kunnen ook makkelijk aangeboden worden op tussenstops tijdens een
Halloweengriezeltocht.
Soep
Soep met spinnen
Traditioneel is de
Halloweensoep pompoensoep, maar je kan natuurlijk elke andere soep maken. Tomatensoep of kervelsoep, maakt niet uit. Voor de spinnetjes heb je gehaktballen nodig en spaghetti. Je kan op verschillende manieren te werk gaan. Ofwel draai je balletjes en bak je ze. Je steekt er dan de spinnenpoten in door een staafje rauwe spaghetti in stukjes te breken en als poten in het gehakt te steken. Daarna gooi je alles in de warme soep. De poten gaan koken en slap worden. Of je draait je balletjes, steekt er de rauwe spaghettipoten in en laat alles warm worden met de soep. Je krijgt dan wel gekookte balletjes en meer vet in je soep. Wil je geen vet in je soep, dan kan je de spinnetjes eerst koken in een potje water en daarna in de soep gooien.
Soep met spoken of spinnenwebben
Met room kan je in rode of groene soep mooie tekeningen maken. Schep de soep in de borden en maak met room een spook of een spinnenweb. Of geef iedereen zijn eigen potje room. Zo kan iedereen creatief te werk gaan en wordt er meteen goed gelachen met de bekomen kunstwerken. Lust er iemand geen room? Deef dan bijvoorbeeld Maggi. Ook hiermee kan je leuke tekeningen in je soep maken.
Hoofdgerecht
Vermoorde baby
Maak twee gehaktballen, een grote en een kleine. Je hebt nu een hoofd en een lichaam. Schik in een ovenschotel. Maak ook vier worsten voor de armen en de benen. Bak het gehakt. Maak daarna gitzwarte ogen met olijven en een rode mond met stukjes radijs of tomaat. Neem een mes en steek het in het lijf van de baby. Maak bloed naast de wonde met ketchup of tomatensaus. Serveer met spaghetti en tomatensaus.
Bordje lekkere kots
Neem tomaten en maak ze warm in de oven. Snijd de tomaten in schijven. Vul een bord met schijven tomaat. Leg hierop een laagje gebakken gehakt. Bovenop de laag gehakt terug een laag tomatenschijven. Hierop een laag spaghettislierten en dan tomatensaus. De tomatensaus kan je eventueel met een spuitzak in de vorm van een spinnenweb spuiten. Werk af met een zwarte olijf als spin.
Dessert
Banaanspookjes
Snij de twee uiteinden van de bananen, ongeveer zo'n 5 centimeter lang. Zet ze recht en teken met vloeibare chocolade twee ogen en een mond.
Pompoenen
Pel mandarijnen. Zet ze op een bord. In het gaatje steek je een klein stukje groene marsepein voor het steeltje.
Meringue figuren
Maak figuren uit meringue. Spuit spookjes door drie balletjes op mekaar te spuiten, een groot onderaan en een klein bovenaan. Maak ogen en mond met vloeibare chocolade na het bakken van het eiwit. Spuit beenderen en botten.
Ijsheksen
Leg op elk bord een bolletje pistache-ijs. Versier met rode kriekenogen, zwarte dropneus en zwarte veter mond. Maak met zwarte veter sliertenhaar en zet op het geheel een omgedraaid hoorntje. Nog een beetje grenadine rond de heks en eten maar!
Spookjesmelk
Een leuke en gezonde afsluiter voor kinderen: spookjesmelk. Smelt een kleine hoeveelheid chocolade. Breng met een propere vinger twee ogen en een spookachtige mond aan op de binnenkant van een glas. Zet de glazen even in de koelkast, zodanig dat de chocolade opstijft. Giet nu de melk in het glas. Spooky!
Smakelijk!