Recept voor soesjes + tips

In dit artikel staat een recept waarmee je lekkere luchtige en goed rijzende soesjes mee kunt maken. Soesjes zijn niet alleen leuk om te maken, maar ook heerlijk om op te eten! Soesjes kun je maken voor verjaardagen, feestjes, traktaties of gewoon lekker zomaar. Een soesje bestaat uit een bolletje deeg die in de oven alsmaar groter wordt, waarbij als het ware een holle ruimte ontstaat. Handig natuurlijk, want na het bakken moet er wel wat slagroom in kunnen. Daarnaast zijn er vele variaties mogelijk, zoals hartige soesjes of soesjes met lekkere en mooi gekleurde glazuur. In dit artikel lees je meer over soesjes en hoe je door middel van een recept hele lekker hoog reizende soesjes kunt maken. Voordat je begint met bakken kun je alvast bedenken of je naturel soesjes wilt maken of graag je creativiteit erop los wilt gooien. Denk bijvoorbeeld aan heerlijke met chocolade of banaan geglazuurde soesjes of hartige soesjes. Na het halen van boodschappen en zorgen voor een schoon aanrechtblad kun je direct aan de slag gaan.

Het maken van soesjes hoeft overigens niet lang te duren. De bereidingstijd is ongeveer 15 tot 30 minuten en de oventijd komt hier ook ongeveer op neer. Met wat hulp van kinderen, vrienden of familie gaat het maken van de soesjes zelfs nog sneller.

Hoeveel kun je er maken?

Met behulp van dit recept kun je maar liefst 32 kleine soesjes maken. Wil je ze iets groter dan normaal dan kun je er 16 maken. Wil je vrij grote soezen maken dan zul je er met dit recept ongeveer 8 kunnen maken.

Wat zijn de benodigdheden?

Om goede en lekkere hoge soesjes te kunnen maken heb je een aantal spullen nodig. De volgende spullen zijn nodig voor het maken van het deeg:
  • 100 gram bloem
  • 75 gram boter
  • Snufje zout
  • Halve zakje bakpoeder (zakje à 16 gram)
  • 3 eieren

De benodigdheden voor de vulling zijn afhankelijk van je eigen wensen en hoe leuk je het zelf wilt maken. Voor de basissoesjes zijn de volgende benodigdheden van belang:
  • Banketbakkers poeder (bijvoorbeeld van Dr Oetker)
  • Slagroom (gemende met bovenstaande, zie het recept hiervoor op de achterkant van het banketbakkers vulling zakje)

Bereiding

Het maken van soesjes en redelijk eenvoudig, maar wel is het belangrijk om de ingrediënten nauw af te wegen en de stappen goed te volgen.

  1. Verwarm de oven voor op zo’n 200 graden Celsius. Zeef de bloem boven de kom (het zeven zorgt ervoor dat er geen klontjes in het beslag ontstaan) en zeef het halve zakje bakpoeder er mee doorheen. Snijdt de boter in stukjes.
  2. Gebruik een pan met dikkere bodem of een saus- of braadpan om de kleine stukjes boter op te warmen. Doe hier 150 ml bij en vul het aan met een klein snufje zout. Breng dit mengsel nu voorzichtig aan de kook (blijf ondertussen nog even goed roeren).
  3. Als de boter goed gesmolten is en het mengsel uit één geheel bestaat, voeg dan in één keer de bloem toe (belangrijk: niet beetje voor beetje maar in één handeling) en blijf met een houten lepel roeren totdat alle klontjes bloem tegen de wand loslaten. Het deeg moet niet plakkerig zijn, maar als een soort bal van de pan loskomen.
  4. Haal de pan van het vuur en laat het deeg eventjes afkoelen. Haal vervolgens een mixer tevoorschijn (of een garde) en klop de eieren omstebeurt door het deeg. Het deeg moet er stevig een glanzend uitzien.
  5. Leg een stukje bakpapier op een bakplaat of leg ze direct op de bakplaat (dan wel goed invetten!). Schep kleine hoopjes op de bakplaat of creëer ze met een spuitzak. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussenzit, omdat de soesjes nog gaan uitzetten. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in 12 – 15 minuten (als het om kleine soesjes gaat) of in 25 tot 30 minuten (als het om grotere soesjes gaat) af. Als ze lichtbruin zijn, dan zijn ze goed. Let op: nooit de oven tussendoor openen! Hierdoor kunnen ze namelijk inzakken. Als de tijd om is en de soesjes gemakkelijk loslaten en licht aanvoelen, dan kun je de deur van de oven nog even op een kier laten en de soesjes laten afkoelen (oven ondertussen wel uitzetten).

Nabereiding

Met een spuitzak (met een klein rond spuitgaatje), met daarin de (slag)room kun je de soesjes vullen. Je kunt de soesjes vooraf openmaken door met een schaar een klein stukje open te knippen. Dit hoeft echt maar een heel klein gaatje op te leveren. Steek vervolgens het mondje van de spuitzak in de soesjes en vullen maar!

Hartige variatietips

Je kunt de soesjes ook als borrelhapje serveren. Een lekkere vulling kan dan bijvoorbeeld bestaan uit salades (zoals tonijn- of eiersalade), ham/kaas, roomkaas en/of vis (zalm of paling).

Traktatie tips

Bij een Indische toko, bij sommige supermarkten of bij de Jamin kun je kleurstoffen kopen. Door wat druppeltjes toe te voegen aan de (slag)room kun je leuke kleureffecten creëren (roze voor de meisjes en blauw voor de jongens? Of groen/rood bij kerst en geel met Pasen?). Die kleurstoffen kun je dan ook gebruiken om er glazuur van te maken. Glazuur maak je door poedersuiker met water te vermengen. Door een kleurstof toe te voegen kun je zelf bepalen welke kleur glazuur het soesjes kan krijgen. Daarnaast zijn er ook heerlijke aroma’s te halen. Denk bijvoorbeeld aan fruitsmaken zoals citroen en ananas of smaakjes zoals vanille, rum of amandel.
© 2013 - 2024 W-mdr90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moorkoppen voor kinderenHeeft u dat ook? U geeft een partijtje en u heeft taart gekocht, maar de kinderen eten de taart niet. Probeer deze moork…
Maak zelf een croquemboucheMaak zelf een croquemboucheDe naam croquembouche doet waarschijnlijk niet gelijk een belletje rinkelen. Maar het woord 'soesjes' wel. Een croquembo…
High Tea, maar dan anders!High Tea, maar dan anders!Gezellig een dagje bijkletsen met vrienden? Maak dan eens een High Tea met lekkere hapjes! Met de volgende hapjes heb je…
Zelf overheerlijke moorkoppen bakkenEen moorkop is een soes, die gevuld is met slagroom, en waarvan de bovenkant bedekt is met chocolade. Op de cholade prij…

Recept voor lekkere cupcakesHet maken van cupcakes is een leuke trend van tegenwoordig. Dat is natuurlijk niet zo gek als je bekijkt wat voor lekker…
Zelf pindakaas makenZelf pindakaas makenPindakaas is een zeer populair broodbeleg. Dit smeersel, gemaakt van pinda's, zit boordevol goede voedingsstoffen. Zo be…
W-mdr90 (35 artikelen)
Gepubliceerd: 22-04-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.