Twee hartige gerechten met Franse kaas
Een verrassend nagerecht van Franse kaas en gedroogde pruimen die geweld zijn in een glaasje port. Makkelijk en snel te maken en succes is verzekerd. En een Brietaart met noten.
Camemberttaartje.
Wat je nodig hebt:
- 1 ronde camembert
- 1 blikje croisantdeeg, of 2 plakjes bladerdeeg
- 1 zakje gedroogde pruimen zonder pit
- flinke scheut port
- 1 ei
De bereiding:
De pruimen in de port leggen en minimaal 24 uur laten staan, hoe langer zij staan hoe lekkerder zij worden. De oven voor verwarmen op 200 graden. Het deeg uitrollen. de kaas op het uitgerolde deeg plaatsen en de pruimen er bovenop doen. Dan het deeg er over heen vouwen met water of los geklopt ei vast plakken en aan de bovenkant van het pakketje wat gaatjes prikken met een vork. Voor een mooi kleurtje nog even bestrijken met wat los geklopt ei. Als je erg creatief bent kun je van wat deeg stukjes nog mooie figuurtjes er bovenop maken en dan kan het taartje ongeveer 20 minuten in het midden van de oven gebakken worden. Je kunt het zowel warm als koud eten en weg spoelen met een lekkere volle rode wijn of met een glaasje port, heerlijk.
De Brietaart
Wat je nodig hebt:
- zonnebloemolie
- 250 gram kwark
- 250 gram bloem
- beetje paneermeel
- bloemkool of broccoli, kan ook met verse asperges
- 3 eieren
- peper en zout
- 2 del slagroom
- 125 gram ongezouten cashewnoten
- 250 gram brie
- een springvorm, pizza of taartvorm van 26 cm
De bereiding:
De oven voorverwarmen op 190 graden. Meng de olie door de kwark, voeg de bloem en een snufje zout toe. Kneed dit tot een soepel deegen rol het uit tot een ronde lap van een 1/2 cm dik. Vet de taartvorm licht in en leg de deeglap in de vorm. Prik de deegbodem hier en daar in met een vork. Strooi er paneermeel over. Verdeel de bloemkool in roosjes en kook deze 4 minuten en spoel ze dan met koud water af. Klop de eieren los met peper, zout en slagroom. Hak de noten grof en snijd de Brie in dunne plakjes. Verdeel de bloemkoolroosjes over de deegbodem, leg de plakjes Brie erop en strooi de noten erover. Giet het ei-roommengsel erover en bak de taart gaar en goudbruin in het midden van de oven in ongeveer 35 á 40 minuten. Serveer deze kaastaart met een frisse groene salade.