Pastarecepten: Ravioli
Ravioli, de deegkussentjes. Een deegwaar waar je heerlijke recepten van kan maken. U leest hier de recepten van ravioli met champignons, ravioli met boter en salie, ravioli met geitenkaas, ravioli met vis en spinazie en ravioli op de wijze van Milaan.
Recepten voor ravioli
Ravioli ai funghi – Ravioli met champignons
Benodigdheden voor 4 personen
- 400 gr ravioli
- 250 gr parmaham
- 250 gr champignons
- 1 gehakte ui
- sap van 2 citroenen
- 1 glas droge witte wijn
- 50 gr boter
- 1/8 l verse room
- 1 toef gehakte peterselie
- vers gemalen peper, zout
Fruit de ui in de olie en laat de in reepjes gesneden ham kort meestoven. Voeg er de in plakjes gesneden champignons bij en laat kort meefruiten. Bedruip met citroensap en blus met witte wijn. Roer er de verse room door en kruid met peper en zout. Laat kort indikken en meng met de beetgaar gekookte ravioli. Bestrooi met peterselie en serveer.
Ravioli al burro e salvia – Ravioli met boter en salie
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 kg verse pastadeeg
- ½ kg spinazie
- 100 gr ricottakaas
- geraspte citroenschil
- 100 gr geraspte parmezaan
- muskaatnoot, peper en zout
- 4 eetlepels groene olijfolie
- 100 gr boter
- een paar salieblaadjes
Zo maak je de pastadeeg
1 kilogram bloem mengen met 10 eieren tot een samenhangende deegbal. Voeg desnoods wat water toe. Blijf kneden tot de pasta glad en soepel is (ongeveer 7 minuten).
Laat de gewassen spinazie smelten in de hete olijfolie. Giet af en druk al het vocht eruit. Hak fijn en meng met de ricotta, citroenrasp, kaas, peper, zout en muskaatnoot. Laat opstijven in de koelkast. Verdeel het pastadeeg in twee gelijke stukken en rol ze uit tot een dunne lap. Schep er met een koffielepel bolletjes vulling op en laat telkens een tussenruimte van 4 centimeter. Bedek met de tweede deeglap, druk met de vingertoppen goed aan rond de vulling en ga er met een rolmesje langs. Druk de randen goed aan met de tanden van een vork. Kook de ravioli 3 minuten in gezouten water en giet af. Doe ze in een schotel, overgiet met gesmolten boter en bestrooi met gehakte salie. Serveer de parmezaan er apart bij.
Tip
Als u het pastadeeg niet zelf wilt bereiden, kunt u de blaadjes lasagnedeeg gebruiken die kant en klaar in de winkel te verkrijgen zijn.
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 kg pastadeeg (zie hierboven)
- 350 gr zachte verse geitenkaas
- 3 eieren
- 100 gr geraspte parmezaan
- 100 gr boter
- 1 eetlepel gehakte basilicum
- 1 eetlepel oregano
- zout en vers gemalen zwarte peper
Pureer met de staafmixer de geitenkaas met de eieren, de parmezaan en de helft van de boter. Roer er de basilicum en oregano door en laat opstijven in de koelkast. Rol het deeg uit tot twee dunne lappen en schep op een ervan met een koffielepel bolletjes vulling met een tussenruimte van 4 centimeter. Bedek met de tweede deeglap. Druk aan rond de vullung en ga er dan met een rolmesje langs. Druk de randen van de ravioli aan met de tanden van een vork. Kook de ravioli een drietal minuten in kokend gezouten water en laat het uitlekken. Meng met de rest van de boter en serveer met een dikke tomatensaus.
Ravioli al pesce e spinaci – Ravioli met vis en spinazie
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 kg pastadeeg (zie hierboven)
- 100 gr boter
- 750 gr gekookte spinazie
- 6 eetlepels ansjovispasta
- 6 eetlepels groene olijfolie
- 750 gr witte visfilets naar keuze
- vers gemalen witte peper
Doe de goed uitgelekte spinazie met de ansjovispasta en de olijfolie in een pan en meng zorgvuldig. Voeg er de vis bij en wat peper. Verhit al roerend tot de vis gaar is. Draai vervolgens de vulling door de vleesmolen of de keukenmachine en kneed tot een homogeen mengsel. Rol het deeg uit in twee dunne lappen. Leg op een ervan bolletjes vulling en laat een tussenruimte van 4 centimeter. Bedek met de tweede deeglap en druk aan rond de vulling. Snijd de ravioli uit met het rolmesje en druk aan langs de randen met de tanden van een vork. Kook de ravioli een drietal minuten gaar in ruim kokend water met zout. Giet af en schep in een serveerschotel. Giet de gesmolten boter erover.
Ravioli alla Milanese – Ravioli op de wijze van Milaan
Benodigdheden voor 4 personen
- 1 kg pastadeeg (zie hierboven)
- ½ kg kipfilet
- 2 kippenlevertjes
- 250 gr rundermerg
- 100 gr boter
- 100 gr geraspte parmezaan
- 75 gr vers wit broodkruim
- 4 eierdooiers
- muskaatnoot, peper en zout
Maal de kipfilet en de levertjes fijn in de vleesmolen of keukenmachine en meng er het vooraf gepocheerde merg door. Kneed nogmaals door in de keukenmachine en meng met boter, geraspte kaas, broodkruim en eierdooiers. Kruid met peper, zout en muskaatnoot. Laat opstijven in de koelkast. Rol het deeg uit tot twee dunne lappen en leg met een koffielepel bolletjes vulling op een van de deeglappen. Laat een tussenruimte van 4 centimeter. Bedek met de tweede deeglap en druk aan rond de vulling. Ga er met het rolmesje langs en druk met de tanden van een vork goed aan langs de randen van de ravioli. Kook 3 minuten in kokend gezouten water, laat uitlekken en meng met gesmolten roomboter en wat geraspte parmezaan.
Tip
In Milaan wordt bij deze gevulde ravioli een dikke braadjus van vlees geserveerd.