Kerstrecept - kerststronk met chocoladeroom

Kerstrecept - kerststronk met chocoladeroom Het is een oude heidense gewoonte om tijdens de Winterzonnewende een boomstam in de open haard te branden om geluk te brengen in het nieuwe jaar. Deze traditie werd ondertussen vervangen door het eten van een kerststronk. Kerststronken zijn er in vele soorten, gaande van een ijstaart tot een cake met chocoladeroom of marsepein, maar altijd hebben ze die typische bruine kleur met boomschorspatroon die doet denken aan de oude manier om de kerstening van de streek te vieren.

Ingrediënten

Cake

  • 4 eieren
  • 100 gram suiker
  • 100 gram bloem

Chocoladeroom

  • 3 eieren
  • 150 gram poedersuiker
  • 250 gram boter
  • 100 gram fondant chocolade

Bereiding

Cake

  • Verwerk de eierdooiers en de suiker met behulp van de elektrische klopper tot een schuimig mengsel.
  • Voeg de bloem en het stijfgeklopte eiwit toe.
  • Giet het deeg in een rechthoekige vorm.
  • Bak de cake in een voorverwarmde oven (180° C) gedurende ongeveer tien minuten.
  • Keer de cake om en snij in drie lagen.
  • Wikkel in een vochtige doek zodat het zacht blijft.

Chocoladeroom

  • Verwarm de suiker en de eierdooiers tot er een schuimig mengsel ontstaat.
  • Laat afkoelen.
  • Voeg klontjes boter toe.
  • Roer er als laatste de gesmolten chocolade en het stijfgeklopte eiwit in.
  • Voeg eventueel een beetje rum- of amandelaroma toe voor extra smaak.

Afwerking

  • Wissel telkens één laag cake af met één (dikke) laag chocoladeroom en zorg ervoor dat het gebak langs alle kanten bedekt is met chocolade.
  • Maak met een vork groeven in de bereiding zodat het geheel op de stam van een kerstboom lijkt.
  • Versier met kerstfiguurtjes van bijvoorbeeld marsepein.

Kerststronk in 5 minuten

Geen tijd om zelf een kerststronk te maken? Snij dan een kant-en-klare cake in drie lagen en bedek op dezelfde manier met choco (voor op de boterham). Het boomschorspatroon zorgt ervoor dat de cake toch nog iets traditioneels heeft. Het presenteert uiteraard minder goed dan de originele kerstronk met chocoladeroom, maar in geval van nood is het een goed alternatief.


Kerstmis

Kerstmis : Verzameling artikelen over Kerstmis. Komen onder andere aan bod: Kerstrecepten voor honden en katten, 20 onweerstaanbare kerstfilms, kerstkostuums voor dieren, kerstweetjes...

Chocolade

Chocolade weetjes en recepten: Verzameling chocolade weetjes en chocolade recepten.
© 2007 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept voor cake popsCake pops zijn dé trend van 2013. De leuke kleurige bolletjes op een stokje bestaat uit verkruimelde cake met daarover e…
Soorten marsepeinMarsepein is voor jong en oud een prachtig product om mee te werken. Je kan er van alles mee maken, zoals leuke Sinterkl…
Prinsessentaart zelf maken is erg leukMeisjes die hun verjaardag vieren willen natuurlijk een taart, en wat is nou leuker dan een prinsessentaart voor een mei…
De Cricut Cake - voor alle taart en cupcake decoratiesDe Cricut Cake - voor alle taart en cupcake decoratiesVoor de scrapbook fans en de hobbyisten is er de Cricut printer/snijder die moeiteloos allerlei figuren uit papier en ka…

Zwitserland; RöstiEen typisch, maar wel erg lekker nationaal recept uit de Zwitserse keuken is de rösti. Om dit gerecht uitgebreid klaar t…
Pastarecepten: RavioliRavioli, de deegkussentjes. Een deegwaar waar je heerlijke recepten van kan maken. U leest hier de recepten van ravioli…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 29-12-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.