Eenpansgerechten met aandacht
Eten is helaas bij veel mensen nog niet een moment van rust en genieten van het eten. Het is vaak het bord, al dan niet op schoot, leeg eten en dan verder met de drukte van de dag. Vaak zijn er in de avonduren nog allerlei activiteiten en dus is er geen tijd of wordt er tijd ingelopen tijdens het eten. Een eenvoudige maaltijdsalade of het bekende eenpansgerechten wordt er nogal eens ingegooid om maar snel te kunnen zijn. Dat doet het eten geen recht en daarom nog enkele eenpansgerechten die je met wat aandacht moet bereiden én opeten.
Eet ook de eenpansgerechten met smaak en laat ondermeer het weer je maatstaf zijn voor een vollere of juist magere maaltijd uit één pan. Zolang je zorgt dat alle voedingsstoffen in de maaltijd verwerkt zijn en je in alle rust kunt genieten van het eten, heb je een volwaardige maaltijd.
Italiaanse stoofschotel
Ingrediënten
- 4 kippenbouten
- 2 stengels bleekselderij
- 1 grote winterwortel
- 1 grote rode ui
- 450 gram tomaten (gepeld)
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 teentje knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 150 ml rode wijn
- Enkele blaadjes verse basilicum
- Enkele takjes bieslook
- Cayennepeper
- Sap van 1/2 citroen
- 1 blokje kippenbouillon
Bereiding
Maak de olijfolie warm in de ban en bak hier de kip aan beide kanten goudbruin in. Als dit gereed is, uit de pan halen. Fruit vervolgens de kleingemaakte rode ui en knoflook aan en doe er wat cayennepeper bij en de tomatenpuree. Als het is aangefruit kan de bleekselderij en wortel, in kleine stukjes gemaakt, erbij.
Laat dit geheel even staan en doe er dan de kip en citroensap bij, om het vervolgens goed door te roeren en weer enkele minuten te laten staan. Daarna kan de rode wijn erbij en dit moet zeker een tiental minuten inkoken.
Als laatste gaan de gepelde tomaten en het bouillonblokje erbij. Goed roeren en laat het geheel met deksel ruim een half uur op half vuur staan. Als het geheel gereed is in diepe borden serveren met wat kleingemaakt blaadje basilicum en bieslook.
Aardappelschotel met spekjes
Ingrediënten
- 750 aardappels stevige aardappels
- 450 gram kalkoenfilet
- 125 gram mager spek (blokjes)
- 500 gram haricots
- 2 uien
- 250 gram kookroom
- 150 gram geraspte oude kaas
- Peper en zout
Bereiding
Snij de aardappelen in gemiddelde schijfjes en kook ze vervolgens bijna gaar. Snij de haricots in kleinere stukje en ook deze moeten bijna gaar zijn. Tegelijkertijd kan de kalkoen in kleine reepjes gesneden worden en doe er wat peper en zout naar smaak bij. Bak de spekjes licht aan en haal ze uit de pan, dan de klein gemaakt uien erbij en vervolgens kunnen de kalkoenreepjes in de pan. Goed gaar bakken en dan de kookroom erbij doen. Als het zich goed gemengd heeft kunnen de spekjes en haricots erbij. Maak er een geheel van en doe het mengsel in een ovenschaal. Doe de aardappelschijfjes over het geheel en strooi er een lekkere laag geraspte kaas over. De ovenschaal ruim een half uur in een de oven (ca. 180 graden).
Macaronischotel
Ingrediënten
- 400 gram macaroni
- 225 gram spinazie (diepvries)
- 150 gram fijne roerbakgroente
- 2 1/2 dl halfvolle melk
- 1 teentje knoflook
- Peper en zou
- Basilicum
- 20 gram maïzena
- 150 geraspte kaas
- Olijfolie
Bereiding
Kook de macaroni in ruim water en voeg wat zout toe. Bak vervolgens de roerbakgroente in wat olijfolie en voeg er het klein gemaakte teentje knoflook aan toe en wat peper en zout naar smaak. Maak vervolgens nog wat verse basilicum klein en voeg dit als laatste toe.
Warm de spinazie op en doe de melk erbij. Bind het geheel vervolgens met de maïzena en giet de macaroni af om deze vervolgens bij de spinazie te doen. Meng het geheel goed en doe de roerbakgroente erbij. Weer mengen en dan alles in een ovenschaal doen. De geraspte kaas er overheen en laat het geheel een kleine twintig minuten in de oven staan op zo’n 180 graden.
Niet vegetarisch?
De niet vegetarische versie kan je maken door 200 gram runder gehakt rul te bakken in wat olijfolie, peper en zout erbij, en dit door het mengsel te doen voordat het de oven in gaat.