Tiramisu: Italiaans dessert
Van oorsprong is tiramisu een Italiaans dessert. Het dessert bestaat uit biscuits gedoopt in koffie met sterke drank, een mengsel van mascarpone en custard en een laagje cacaopoeder. Vrij vertaald naar het Nederlands betekend tiramisu: beur mij op of maak mij blij.
Opbouw
Tiramisu bestaat uit verschillende lagen. De onderste laag bestaat uit biscuits die gedoopt zijn in een combinatie van afgekoelde koffie met een sterk alcoholische drank. In het originele recept wordt hiervoor marsalawijn gebruikt. Echter kan er ook een andere sterk alcoholische drank gebruikt worden.
Bovenop de biscuitslaag komt een mengsel van mascarpone en zabaglione. Mascarpone is een soort zachte roomkaas. Zabaglione is een soort custard van eigeel en suiker. Deze custard wordt in verschillende Italiaanse desserts gebruikt.
Soms worden er meerdere lagen biscuits en mascarpone/zabaglione mengsel afgewisseld om het dessert hoger te maken.
Als laatste wordt er nog een laagje gezeefd cacaopoeder overheen gestrooid.
Sterke drank
Er kunnen verschillende soorten sterke drank gebruikt worden in tiramisu. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gebruikte soorten sterke drank:
- Rum
- Cognac
- Advocaat
- Whisky
- Amaretto
- Grand marnier
- Cointreau
- Limoencello
- Tia maria
Salmonellabesmetting
In verband met de kans op een salmonellabesmetting is het af te raden rauwe eieren te gebruiken voor kinderen tot 5 jaar, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. (Het gebruik van sterke drank is voor deze groep uiteraard ook af te raden.)
Hieronder vindt u drie tiramisu recepten, waaronder een recept zonder rauwe eieren. In restaurants wordt tegenwoordig vaak gepasteuriseerd eigeel gebruikt.
Traditionele tiramisu
In een traditionele tiramisu wordt geen slagroom gebruikt. Voor dit recept heeft u de volgende ingrediënten nodig:
- Cacaopoeder
- 125 g lange vingers
- 1 kopje hele sterke koffie
- 1 klein scheutje Amaretto
- 3 eieren
- 3 el basterdsuiker
- 250 gr mascarpone
Bereidingswijze
- Splits de eieren.
- Klop het eiwit stijf.
- Meng het eigeel met de basterdsuiker en klop dit tot een schuimig geheel.
- Roer de mascarpone door het eigeel mengsel.
- Voeg het opgeklopte eiwit toe en spatel het voorzichtig door elkaar.
- Meng de koffie met de amaretto.
- Doop de lange vingers in het koffie/amaretto mengsel en leg ze in een schaal.
- Verdeel hierover gelijkmatig een laag mascarpone mengsel.
- Wissel vervolgens nog enkele lagen lange vingers en mascarpone mengsel af en eindig hierbij met een laag van het mascarpone mengsel.
- Doe hier als laatste een laagje cacao overheen.
- Laat de tiramisu minimaal 4 uur in de koelkast opstijven.
Tiramisu met slagroom
Voor dit recept heeft u de volgende ingrediënten nodig:
- 250 ml slagroom
- 75 g witte basterdsuiker
- 4 eieren
- 500 g mascarpone
- 5 el koffielikeur
- 200 ml espressokoffie
- 250 g lange vingers
- Cacaopoeder
Bereidingswijze
- Klop de slagroom samen met 1 el witte basterdsuiker bijna stijf.
- Splits de eieren.
- Klop de eidooiers samen met de rest van de witte basterdsuiker tot een romig mengsel.
- Meng de mascarpone voorzichtig met het eidooier mengsel.
- Spatel de slagroom door dit mengsel.
- Meng het koffielikeur en de espressokoffie.
- Doe dit mengsel in een langwerpige ondiepe schaal.
- Doop de lange vingers in dit mengsel en draai ze vervolgens om, zodat de natte kant naar boven ligt.
- Verdeel het mascarponemengsel gelijkmatig over de lange vingers.
- Laat de tiramisu minimaal een uur opstijven in de koelkast.
- Bestrooi de tiramisu met cacaopoeder.
Tiramisu zonder eieren
Voor dit recept heeft u de volgende ingrediënten nodig:
- 2 el cacaopoeder
- 300 g lange vingers
- 500 g mascarpone
- 200 ml slagroom
- 2 el witte basterdsuiker
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 tl kaneel
- 250 ml espresso/sterke koffie
- 5 el amaretto
- 1 el citroensap
Bereidingswijze
- Zet de koffie, voeg hieraan de amaretto toe en laat het afkoelen.
- Klop de slagroom stijf.
- Voeg hieraan voorzichtig de mascarpone, vanillesuiker, basterdsuiker, kaneel en citroensap toe.
- Roer dit mengsel goed door elkaar en zet het weg in de koelkast.
- Dompel de lange vingers in het afgekoelde koffiemengsel.
- Leg ze vervolgens in een lange rij (één laag) in een schaal.
- Doe hierover de helft van het mascarpone mengsel.
- Leg hierover nogmaals een laag in het koffiemengsel gedoopte lange vingers.
- Doe hierover de rest van het mascarpone mengsel
- Strijk deze bovenste laag mooi strak en zet de tiramisu in de koelkast.
- Laat de tiramisu bij voorkeur één a twee dagen in de koelkast opstijven.
- Strooi voor het opdienen de cacaopoeder over de tiramisu.
Variaties:
- Vervang de slagroom door eiwit om het geheel luchtiger te maken.
- Strooi over het cacaopoeder nog een laagje citroen- of sinaasappelschaafsel.
- Vervang het cacaopoeder door geraspte pure chocolade.
- Gebruik voor een minder vette variant magere kwark in plaats van mascarpone.
- Maak de tiramisu in een doorzichtig glas zodat de lagen duidelijk zichtbaar zijn.