Winterse stamppot recepten
Je kunt er in de koude maanden niet omheen, de winterse stamppot. Traditioneel of net even anders, bij de koude maanden hoort nu eenmaal met enige regelmaat stamppot op tafel. Waar we nog denken dat het een vette massa is, is dit alleen een vette massa als je met vette sausjes werkt. Het kan dus ook anders!
Winterpotje met spek en spruiten
Spruiten moet je leren eten en zolang je alleen de grote traditionele spruiten op het bord herinnert, wordt het nooit wat. Maar het kan dus ook anders. Een lekker stamppotje met spek, appel en noten.
Ingrediënten
- 500 gram spruitjes (niet te groot)
- 200 gram gerookt spek
- 1 kilo rode aardappelen
- 2 zure appels
- 1 dl melk
- 50 gram hazelnoten (blank)
- boter
- peper en zout
Bron: TANITAMON, Pixabay Bereiding
Was de aardappelen goed, eventueel borstelen, maar niet schillen. Vervolgens kunnen de aardappelen in grote stukken gesneden worden. Dan kunnen de spruitjes schoon gemaakt worden. Kook nu de aardappelen en spruiten in een pan met een beetje zout, laat het water zo’n half uur koken. In de tussentijd kunnen de spekreepjes uitgebakken worden en de appels geschild. De appels moeten vervolgens in ringen gesneden worden, 8 tot 10 ringen maximaal. Als de spek gereed is, deze eruit halen en uit laten lekken. Het vet kan nu gebruikt worden voor de appelringen. Goed aan beide kanten even in de pan laten liggen. De hazelnoten intussen in stukken hakken en even roosteren in een droog pannetje.
De aardappelen en spruiten zouden intussen klaar moeten zijn, dus giet alles af maar bewaar het kookvocht. De aardappelen en spruiten zijn, als het goed is gemengd in de pan en doe daar enkele eetlepels boter en de melk bij en laat de melk warm worden.
Als dit gereed is, kan het met de stamper nog even grof gestampt worden en doe er een scheutje van het kookvocht bij. Breng op smaak met peper en zout, schep het spek en de noten over de stamppot en als laatste de appelringen op de stamppot leggen.
Paksoistamppot met kip
Paksoi raakt steeds meer ingeburgerd in ons eetpatroon, maar vaak nog als aparte groente. Paksoi leent zich echter ook voor een lekkere stamppot.
Ingrediënten
- 1 grote struik paksoi
- 1,5 kilo aardappelen
- 300 gram kipfilet
- 200 gram kokosmelk
- 2 rode pepertjes
- olijfolie
- sesamzaad
- ketjap
- zout
Bereiding
Was de aardappelen goed, eventueel borstelen, maar niet schillen. Vervolgens kunnen de aardappelen in grote stukken gesneden worden en breng ze in voldoende water (met wat zout) aan de kook. Dit vergt zo’n 30 minuten. Bak tegelijkertijd de kip in kleine reepjes gesneden in een scheutje olijfolie en wat ketjap (op het laatst toevoegen) en rooster het sesamzaad in een pan zonder boter. Wel bijblijven, dit gaat snel!
Als de sesam gereed is kan deze afkoelen en kan de pan gebruik worden om de pepertjes klein gesneden te bakken in wat olijfolie. Doe er na een minuut of wat de in repen gesneden paksoi bij en roerbak het geheel. De kokosmelk in een pannetje opwarmen en vervolgens bij de afgegoten aardappelen doen. Meng het geheel goed en stamp het grof. Intussen moet de paksoi gereed zijn en kan bij de aardappelen. Doe als laatste de kip erbij en strooi er het sesamzaad overheen.
Preistamppot met makreel
Vaak worden stamppotjes met kip of spek gemaakt, maar waarom geen visje. Bij prei kan makreel bijvoorbeeld prima. Een traditionele stamppot, maar dan anders.
Ingrediënten
- 1 kilo prei
- 1 kilo aardappelen
- 1 grote makreel
- 1 dl melk
- 100 gram gorgonzola (blauwe kaas)
- 100 gram zonnebloempitten
- nootmuskaat
- peper en zout
Bron: Condesign, Pixabay Bereiding
Was de aardappelen goed, eventueel borstelen, maar niet schillen. Vervolgens kunnen de aardappelen in grote stukken gesneden worden en breng ze in voldoende water (met wat zout) aan de kook. Dit vergt zo’n 30 minuten. Intussen kan ook de prei schoongemaakt worden en snijdt deze in grote ringen, om ze daarna te koken met een beetje zout. Dit vergt zo’n 5 tot 7 minuten. De makreel goed van de graad ontdoen en voorzichtig grillen in een grilpannetje. De zonnebloempitten kunnen in een droog pannetje goudbruin geroosterd worden. De prei intussen afgieten en uit laten lekken en wat melk aan de kook brengen. Doe bij de prei wat peper, nootmuskaat en de kaas – in kleine stukjes gemaakt – en laat dit even op middenvuur staan.
Als de aardappelen gereed zijn deze goed afgieten en fijn stampen. Doe er dan het melkmengsel bij strooi er de zonnebloempitten overheen en leg de makreel naast het stamppotje op een groot diep bord.