Stamppot recepten
De wintermaanden staan weer voor de deur. Na alle zomerse gerechten slaat Nederland weer aan de stampotten. Met stampot zijn er diverse variaties mogelijk. Onderstaand treft u het eerste overzicht de lekkerste en meest verrassende recepten aan.
Snijbonenstamppot met appel, spek en worst
Ingrediënten
- 400 gr. snijbonen
- 750 gr. geschilde aardappels (voor stampot)
- 2 appels
- 200 gr. speklap
- 4 rundersaucijzen
- Boter om saucijzen te bakken
- Nootmuskaat
Bereidingswijze
De snijbonen met weinig water opzetten en 15 minuten koken. Aardappels koken (of stomen). Appels schillen en raspen. Rundersaucijzen in 2-3 el bakboter bruin en gaar bakken. Speklapjes in kleine stukjes snijden. De gebakken saucijzen op een bord, afgedekt met alu-folie even opzij zetten en in hetzelfde vet de kleingesneden stukjes speklap bakken totdat ze tegen krokant aan zijn. Aardappels afgieten en tot puree stampen. Het spekvet, een beetje nootmuskaat en de spekblokjes met de geraspte appel door de aardappels mengen en als laatste de snijbonen toevoegen. Nog even goed doorwarmen en serveren met de rundersaucijs.
Zuurkool stamppot met een bite
Ingrediënten
- 1 kg. aardappelen
- 500 gr. curry zuurkool
- 300 gr. gerookte zalmsnippers
- half bakje kruiden créme
- 2 fijngehakte zongedroogde italiaanse tomaten
Bereidingswijze
Stampot aardappelen koken. Curry zuurkool bovenop de aardappelen doen wanneer het water kookt. Aardappelen afgieten samen met de zuurkool. Alles goed stampen en voeg dan de knoflook kruiden creme toe en goed er doorheen hutselen. Gerookte zalmsnippers erbij doen met de fijngehakte zongedroogde tomaten en dan natuurlijk weer goed hutselen.
Boerenkoolstamppot met kaas
Ingrediënten
- 1 kg. aardappelen
- 500 gr. boerenkool (voorgesneden)
- Melk
- Boter
- Zout/peper
- Rookworst
- Kaas
Bereidingswijze
Aardappels schillen, worst in stukjes, kaas raspen, ovenschaal invetten. Boerenkoolstampot maken door aardappels en boerenkool te koken, melk en boter bij aardappels (als ze gaar zijn) en pureren, boerenkool erdoor stampen en stukjes worst erdoor. De stampot in de ovenschaal doen. Kaas erover strooien en even in de oven tot de kaas gesmolten is.
Rommel stamppot
Ingrediënten
- 1 pond rauwe andijvie
- 1 kilo aardappelen
- 150 gr. gerookte spekblokjes
- 3,5 gr rundergehakt
- 1/2 liter pommedori tomatensaus
- 1 teentje knoflook
- 1 tl oregano
- 1 tl basilicum
- zout/peper
- 2 eetl fijngehakte peterselie
Bereidingswijze
Kook de aardappelen. Braad ondertussen het gehakt in de olijfolie. Voeg als het gehakt mooi bruin is, de tomatensaus toe. Dan de uitgeperste knoflook, oregano en basilicum toevoegen. Roer de saus goed door en breng deze op smaak met wat zout en peper en voor de liefhebbers 2 schepjes sambal. Bak de spekjes in hun eigen vet tot ze knapperig zijn en voeg deze aan de gestampte aardappels toe. Schep de rauwe andijvie beetje voor beetje door de aardappelen.
Prei en wortel stamppot
Ingrediënten
- 750 gr aardappels
- 500 gr prei
- 1 winterwortel
- 75 ml melk
- zout/ peper
- 1 eetl dijon mosterd
- 250 gr hamblokjes (i.p.v ham kun je er ook spekblokjes door heen mengen)
Bereidingswijze
Snij de geschilde aardappels in stukken ,snij de prei in ringen. Was de preiringen en laat deze uitlekken. Schil de winterwortel en snij deze in plakjes. Kook de aardappels in ruim iets gezouten water in 15 a 20 min gaar.Doe na 10 min de plakjes winterwortel en preiringen erbij en roer dit door elkaar. Verwarm in een steelpannetje de melk. Giet de gare aardappels en groenten af. Stamp alle groenten door elkaar heen en doe de melk in kleine beetjes bij. Breng de stampot op smaak met zout en peper. Schep tenslotte een eetlepel mosterd en hamblokjes door de stampot.