InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Stamppot recepten

Stamppot recepten

Stamppot recepten De wintermaanden staan weer voor de deur. Na alle zomerse gerechten slaat Nederland weer aan de stampotten. Met stampot zijn er diverse variaties mogelijk. Onderstaand treft u het eerste overzicht de lekkerste en meest verrassende recepten aan.

Snijbonenstamppot met appel, spek en worst

Ingrediënten

  • 400 gr. snijbonen
  • 750 gr. geschilde aardappels (voor stampot)
  • 2 appels
  • 200 gr. speklap
  • 4 rundersaucijzen
  • Boter om saucijzen te bakken
  • Nootmuskaat

Bereidingswijze

De snijbonen met weinig water opzetten en 15 minuten koken. Aardappels koken (of stomen). Appels schillen en raspen. Rundersaucijzen in 2-3 el bakboter bruin en gaar bakken. Speklapjes in kleine stukjes snijden. De gebakken saucijzen op een bord, afgedekt met alu-folie even opzij zetten en in hetzelfde vet de kleingesneden stukjes speklap bakken totdat ze tegen krokant aan zijn. Aardappels afgieten en tot puree stampen. Het spekvet, een beetje nootmuskaat en de spekblokjes met de geraspte appel door de aardappels mengen en als laatste de snijbonen toevoegen. Nog even goed doorwarmen en serveren met de rundersaucijs.

Zuurkool stamppot met een bite

Ingrediënten

  • 1 kg. aardappelen
  • 500 gr. curry zuurkool
  • 300 gr. gerookte zalmsnippers
  • half bakje kruiden créme
  • 2 fijngehakte zongedroogde italiaanse tomaten

Bereidingswijze

Stampot aardappelen koken. Curry zuurkool bovenop de aardappelen doen wanneer het water kookt. Aardappelen afgieten samen met de zuurkool. Alles goed stampen en voeg dan de knoflook kruiden creme toe en goed er doorheen hutselen. Gerookte zalmsnippers erbij doen met de fijngehakte zongedroogde tomaten en dan natuurlijk weer goed hutselen.

Boerenkoolstamppot met kaas

Ingrediënten

  • 1 kg. aardappelen
  • 500 gr. boerenkool (voorgesneden)
  • Melk
  • Boter
  • Zout/peper
  • Rookworst
  • Kaas

Bereidingswijze

Aardappels schillen, worst in stukjes, kaas raspen, ovenschaal invetten. Boerenkoolstampot maken door aardappels en boerenkool te koken, melk en boter bij aardappels (als ze gaar zijn) en pureren, boerenkool erdoor stampen en stukjes worst erdoor. De stampot in de ovenschaal doen. Kaas erover strooien en even in de oven tot de kaas gesmolten is.

Rommel stamppot

Ingrediënten

  • 1 pond rauwe andijvie
  • 1 kilo aardappelen
  • 150 gr. gerookte spekblokjes
  • 3,5 gr rundergehakt
  • 1/2 liter pommedori tomatensaus
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl oregano
  • 1 tl basilicum
  • zout/peper
  • 2 eetl fijngehakte peterselie

Bereidingswijze

Kook de aardappelen. Braad ondertussen het gehakt in de olijfolie. Voeg als het gehakt mooi bruin is, de tomatensaus toe. Dan de uitgeperste knoflook, oregano en basilicum toevoegen. Roer de saus goed door en breng deze op smaak met wat zout en peper en voor de liefhebbers 2 schepjes sambal. Bak de spekjes in hun eigen vet tot ze knapperig zijn en voeg deze aan de gestampte aardappels toe. Schep de rauwe andijvie beetje voor beetje door de aardappelen.

Prei en wortel stamppot

Ingrediënten

  • 750 gr aardappels
  • 500 gr prei
  • 1 winterwortel
  • 75 ml melk
  • zout/ peper
  • 1 eetl dijon mosterd
  • 250 gr hamblokjes (i.p.v ham kun je er ook spekblokjes door heen mengen)

Bereidingswijze

Snij de geschilde aardappels in stukken ,snij de prei in ringen. Was de preiringen en laat deze uitlekken. Schil de winterwortel en snij deze in plakjes. Kook de aardappels in ruim iets gezouten water in 15 a 20 min gaar.Doe na 10 min de plakjes winterwortel en preiringen erbij en roer dit door elkaar. Verwarm in een steelpannetje de melk. Giet de gare aardappels en groenten af. Stamp alle groenten door elkaar heen en doe de melk in kleine beetjes bij. Breng de stampot op smaak met zout en peper. Schep tenslotte een eetlepel mosterd en hamblokjes door de stampot.
© 2010 - 2019 Joh78, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Basis stamppot receptenDe R zit weer in de maand. De temperaturen dalen, binnen brand de kachel weer. Het is dus weer tijd voor de stamppotten.…
Stamppotten en StoofpottenStamppotten en StoofpottenVoor de bereiding van het smakelijke, oudvaderlandse gerecht, dat we "stamppot" noemen, geldt dezelfde regel als voor de…
Winterkost; recept voor stamppotWinterkost; recept voor stamppotHeerlijk toch dat Nederlandse weer. Met zijn vier jaargetijden, waarin de natuur en de temperatuur steeds weer verandere…
Recepten zuurkool, boerenkool en tips tegen kookluchtjesRecepten zuurkool, boerenkool en tips tegen kookluchtjesIn de tijd van stamppot met rookworst en spek komen de wintergroenten op tafel. Boerenkool, spruitjes en prei komen van…
Koken voor studenten; simpele feitjesWeet jij ook nooit hoe lang de boontjes moeten koken of hoe lang het duurt voordat de aardappelen gaar zijn? Zie hierond…

Reageer op het artikel "Stamppot recepten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Joh78
Gepubliceerd: 10-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!