De meest populaire gerechten

De meest populaire gerechten Nederland is een multicultureel land en dat is ook terug te zien in ons eetgedrag. We eten niet meer elke dag Hollandse pot, maar ook Surinaamse roti, Turkse bulgur, Indische kip, Spaanse paella en Italiaanse pastagerechten. De meeste mensen eten dus zeer gevarieerd en bereiden diverse soorten nationale, maar ook internationale recepten.

Bekende Nederlandse gerechten

Een supermarkt zegt veel over onze multiculturele samenleving. Zo kan je hier groenten en fruit kopen uit diverse landen, waarmee je de heerlijkste gerechten bereidt. Toch zijn er nog veel Nederlanders die zo nu een dan een bekend Nederlands gerecht op tafel zetten. De meeste Nederlandse recepten zijn gebaseerd op stamppotten en zijn dus zeer voedzaam. Nog altijd zijn stamppot andijvie, stamppot boerenkool en hutspot zeer populaire recepten. De stamppotten zijn echte winterkost en worden dan ook vooral gegeten in de wintermaanden.

Zakjes voor stamppot

Tegenwoordig kan je in de supermarkt zakjes kopen met daarin de reeds versneden groentes voor het maken van een stamppot, zoals hutspot. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is aardappels toevoegen, de versneden groentes er doorheen stampen en de stamppot koken. Zo maak je snel en makkelijk een typisch Hollands gerecht.

Spruiten en gehakt

Andere nog altijd populaire producten en recepten zijn gebaseerd op spruitjes en de Hollandse gehaktbal. Vooral de laatste is echt een recept uit grootmoeders tijd. Deze wordt gemaakt door het gehakt tot een bal te draaien en daarna te braden. Om ervoor te zorgen dat de bal tijdens het braden niet uit elkaar valt kan je er een ui, broodkruimels, paneermeel of verkruimeld beschuit aan toevoegen. Ook worden er vaak een beetje peper en zout aan de gehaktbal toegevoegd.

Recepten tijdens de feestdagen

Door onze multiculturele samenleving worden er ook tijdens de feestdagen niet altijd typisch Hollandse gerechten geserveerd. Er zijn tal van populaire gerechten die tijdens de feestdagen worden geserveerd. De kerstdagen zijn de belangrijkste feestdagen in Nederland. Veel Nederlanders kiezen ervoor om tijdens een van deze dagen buiten de deur te eten en een van de dagen thuis bij familie. Er wordt dan veel zorg besteedt aan de kerstmaaltijd. Voorbeelden van nog steeds populaire kerstmaaltijden zijn rollade, konijn, ree, kerstkalkoen, gepofte kastanjes, maar ook kipfilet, lasagne, visschotels of hertenbiefstuk. Daarnaast wordt er heel veel gegourmet. Naast het hoofdgerecht is er ook vaak een heerlijk nagerecht. Dit kan ijs zijn, maar ook zelfgemaakte kerstpudding. Wat drinken betreft zijn we in ons land ook zeer divers. Zo wordt de Duitse glühwein steeds populairder.

Bekende Nederlandse lekkernijen

Tijdens de feestdagen komen de bekende Nederlandse lekkernijen elk jaar weer terug. Vooral in de decembermaand. Zo worden er rond de kerstdagen en oud en nieuw nog altijd oliebollen, kerstkransjes, kerststol en appelflappen en appelbeignets geserveerd. Vroeger werden deze vooral zelfgemaakt. Nu kan je ze kant-en-klaar in de winkel kopen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieet en Hüttenkäse, een heerlijk vet- en caloriearm productDieet en Hüttenkäse, een heerlijk vet- en caloriearm productHüttenkäse bevat als zuivelproduct weinig vet en calorieën. Hüttenkäse is mede daardoor zeer geschikt om te eten tijdens…
Zelf recepten bedenkenZelf recepten bedenkenDe lekkerste gerechten kun je maken zonder gebruik te maken van een kookboek of website. Zelf recepten bedenken is namel…
Bewaar al je online recepten op één plekBewaar al je online recepten op één plekTegenwoordig kun je op vele sites lekkere recepten vinden, maar helaas staan deze allemaal op verschillende plekken. Alb…

Aubergine in de Griekse keukenAubergine in de Griekse keukenIn de Griekse keuken wordt regelmatig met aubergines gewerkt. Het is een erg populaire groente in Griekenland. Als bijge…
Wildrecepten voor gerechten met hazenrug en hertenbiefstukWildrecepten voor gerechten met hazenrug en hertenbiefstukDe herfst en de winter zijn bij uitstek seizoenen om wild te eten. De jagers gaan voor ons weer op pad en we kunnen geni…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.