Basis stamppot recepten

De R zit weer in de maand. De temperaturen dalen, binnen brand de kachel weer. Het is dus weer tijd voor de stamppotten. Een overzicht met standaard stamppot recepeten.

Stamppot boerenkool

Ingrediënten

  • 1,5 kg. aardappelen
  • 600 gr. gesneden boerenkool, of 1200 gr. ongesneden
  • 300 gr. spek
  • zout
  • 1 rookworst
  • 40 gr. boter
  • 100 ml. melk
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper

Bereidingswijze

Schil en was de aardappelen en snijd de aardappelen in gelijke stukken. Was de boerenkool schoon en fijn snijden. Doe een laagje water in een grote pan en die de gesneden aardappels hierin met twee theelepels zout. Doe de boerenkool hierbovenop. Breng het geheel aan de kook en kook het in 30 minuten gaar. Bak de spek in ruim boter gaar en goudbruin. Breng intussen water aan de kook. Voeg een de rookworst toe. Haal na 20 minuten de worst uit het water. Giet het kookvocht af en stamp de aardappels met de boerenkool fijn. Roer de boter erdoor en maak de stamppot af met wat melk of room, mosterd, peper.

Stamppot zuurkool

Ingrediënten

  • 1 kg. aardappelen
  • 500 gr. zuurkool
  • 200 gr. spek
  • zout
  • gemalen witte peper
  • 75 gr. boter
  • melk

Bereidingswijze

Schil de aardappels en snij ze in stukjes en doe ze dan in een pan. Zet de aardappels voor 2/3 in het water. De zuurkool in een klein pannetje en doe er water bij en breng dit aan de kook. Zachtjes laten doorkoken. Breng intussen de aardappels aan de kook samen met de spek en zout en maak ze gaar. Als de aardappels gaar zijn, afgieten en droog stomen. Giet nu ook de zuurkool af en goed uit laten lekken. De aardappels met de zuurkool en een klont boter door elkaar stampen. Naar smaak peper toevoegen. Als de stamppot wat droog is dan wat melk toevoegen.

Hete bliksem

Ingrediënten

  • 1,5 kg. aardappelen
  • 500 gr. zure appels
  • 400 gr. zoete appels
  • 200 gr. spek
  • 1 ui
  • 2 eetlepels honing
  • azijn
  • zout/peper

Bereidingswijze

Schil de aardappels en de appels en snijd de aardappels in stukken. Kook de aardappels met wat zout in 20 minuten gaar. Snijd de appels in vieren en verwijder de klokhuizen. Snijd één derde deel van de appels in kleine stukjes en snijd de rest in grotere stukken.Voeg als de aardappels 10 minuten koken de grove appel toe en laat dit samen nog ca.10 minuten koken en dan afgieten. Breng vervolgens het appelmengsel op smaak met azijn,peper en zout. Bak de spek goudbruin. Pel de ui en snij deze in ringen. Bak de ui in het spekvet tot ze glazig zijn geworden. Haal de ui de pan en bak de kleine appelblokjes met de honing in het achtergebleven spekvet .Doe dit allemaal in de pan met de aardappel-appelmengsel en stamp dit zeer grof of fijn.

Hutspot

Ingrediënten

  • 1 kg. winterwortelen
  • 1 kg. aardappelen
  • 500 gr. uien
  • 1 blokje runder / groente bouillon
  • 1 rookworst
  • peper / zout

Bereidingswijze

Schil de aardappels en snijd de aardappels in stukken. Kook de aardappelen in 15 - 20 minuten gaar, snijd in de tussentijd de uien in stukken en de winterwortelen in reepjes. Kook de wortelen en uien samen met het blokje bouillon ongeveer 20 minuten. Giet de aardappelen en groenten af en doe ze samen in een pan om ze vervolgens grof te stampen. Maak in de tussentijd de rookworst warm. Dan de hutspot op smaak brengen met peper en zout.

Stamppot koolraap

Ingrediënten

  • 1 kg. aardappelen
  • 1 grote koolraap
  • 200 gr. spek
  • 1 verse worst of schouderkarbonade
  • peper / zout
  • 3/4 eetlepels suiker

Bereidingswijze
Schil de aardapelen en de koolraap. Snijd de aardappelen en de koolraap in gelijkmatige stukken. Zet koolraap en de aardappelen op. Na ongeveer 45 minuten zou de koolraap gaar moeten zijn. De aardappelen na ongeveer 20 minuten. Als de aardappelen en de koolraap gaar zijn dan het goed afgieten .Daarna de koolraap bij de aardappelen doen en flink stampen. De uitgebakken spek er bij doen en op smaak brengen met zout, peper en suiker.

Stamppot andijvie

Ingrediënten

  • 400 gr. gesneden andijvie
  • 1,5 kg. aardappelen
  • 200 gr. spek
  • 1 rookworst
  • 1 ui
  • scheutje azijn
  • peper / zout
  • melk
  • klontje boter

Bereidingswijze

Aardappelen schillen, in stukken snijden en in ongeveer 20 minuten gaar koken. Ondertussen de spek bakken. Aardappelen afgieten als deze gaar zijn en hier puree van maken. Eventueel smeuïger maken met melk en boter. De andijvie, spekjes en de gesnipperde ui toevoegen. Tenslotte op smaak brengen met peper, zout en scheutje azijn.
© 2010 - 2024 Joh78, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stamppotten en StoofpottenStamppotten en StoofpottenVoor de bereiding van het smakelijke, oudvaderlandse gerecht, dat we "stamppot" noemen, geldt dezelfde regel als voor de…
Stamppot receptenStamppot receptenDe wintermaanden staan weer voor de deur. Na alle zomerse gerechten slaat Nederland weer aan de stampotten. Met stampot…
Koken voor studenten; simpele feitjesWeet jij ook nooit hoe lang de boontjes moeten koken of hoe lang het duurt voordat de aardappelen gaar zijn? Zie hierond…

Herfstgerechten met zoete aardappel, kastanjes en gemberHerfstgerechten met zoete aardappel, kastanjes en gemberNa de slaatjes in de zomer en de ijsjes als dessert vraagt het veranderende weer om nieuwe recepten. Herfstgerechten sma…
Lekkere en gezonde borrelhapjesLekkere en gezonde borrelhapjesWe proberen een borrel altijd op te leuken met iets anders. De zoutjes zijn nauwelijks nog van deze tijd, tenzij je met…
Joh78 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.