Recepten met moppen
Weesp, Den Haag, Het Gooi, ze hebben allemaal hun eigen mop. Ongetwijfeld zullen er ook moppen zijn om over te lachen. Om deze moppen wordt niet gelachen, maar ze worden gebakken. De Haagse mop is een koekje met peperbessen, de Weesper mop is een koekje met amandelspijs en de Gooise mop is een koekje met citroenrasp.
Algemeen
De donkere maanden aan het eind van het jaar naderen weer. Het heeft in deze periode altijd een apart sfeertje om zelf aan de bakkerij te gaan. Op een vrije zaterdag- of woensdag middag, gezellig met anderen. Maar voor de niet donkere maanden zijn de onderstaande recepten natuurlijk ook prima te maken.
Moppen
Haagse moppen met maanzaad en roze peperbessen
Benodigdheden
- 300 gram bloem
- 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 200 gram melkchocolade
- 200 gram witte chocolade
- 150 gram witte basterdsuiker
- 2 eetlepels droge roze peperbessen
- 2 eetlepels maanzaad
- 2 eetlepels zilverpillen (te koop bij de supermarkt)
- 1 zakjes vanillesuiker
- zeef
- plastic folie
- bakpapier
- evt. vijzel
- 2 pannen
Bereiding
- De bloem zeven, boter, basterdsuiker en vanillesuiker toevoegen
- De peperbessen pletten met vijzel of met een mes
- Deze peperbessen toevoegen aan de bloem
- Dit mengsel tot een soepel deeg kneden
- Rol hier een deegworst van die ongeveer 5 cm in doorsnede is
- Verpak de worst in plastic folie
- Laat in de koelkast gedurende circa 1 uur opstijven
- Ondertussen de oven voorverwarmen op 150 graden C.
- De deegworst in dunne plakjes snijden
- Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat
- Bakken in ongeveer 15 minuten
- Geheel laten afkoelen
- In iedere pan de chocolade op een laag vuurtje laten smelten
- De helft van de gebakken koekjes bestrijken met melkchocolade
- De andere helft bestrijken met de witte chocolade
- Leg twee van dezelfde koekjes op elkaar
- Strooi op de witte chocolade maanzaad
- Strooi op de melk chocolade zilverpillen
Weesper moppen
Benodigdheden
- 250 gram amandelspijs
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 ei
Bereiding
- Oven voorverwarmen op 190 graden C
- De amandelspijs, bakpoeder en ei goed door elkaar mengen
- Dit mengsel uitrollen tot een dunne en lange rol
- De rol in 20 stukken verdelen
- Op een ingevette bakplaat leggen
- De ongebakken koekjes bestrooien met suiker
- In ongeveer 11 minuten goudbruin en gaar bakken
Gooise moppen
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 100 gram margarine
- 40 gram basterdsuiker
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels citroenrasp
- 2 eetlepels suiker
- 1 stuk ei (scheiden)
- 1 snufje zout
Bereiding
- Doe de margarine, citroenrasp, basterdsuiker, zout en het eiwit in een beslagkom
- Meng dit geheel tot een gladde massa
- Zeef de bloem samen en bakpoeder boven het botermengsel
- Dit geheel tot een egale massa kneden
- Op het werkoppervlak suiker strooien
- Rol van het deeg een rol van 4 cm dikte
- Bestrijk deze in met losgeklopt eigeel
- Haal de rol nu door de suiker
- Pak de suikerrol in plasticfolie
- Laat dit een half uur in de koelkast opstijven
- Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 graden C
- Snijdt de rol in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik
- Leg ze op een ingevette bakplaat
- Bak ze circa 20 à 22 minuten op 160 graden C in het midden van de oven