Recepten met moppen

Weesp, Den Haag, Het Gooi, ze hebben allemaal hun eigen mop. Ongetwijfeld zullen er ook moppen zijn om over te lachen. Om deze moppen wordt niet gelachen, maar ze worden gebakken. De Haagse mop is een koekje met peperbessen, de Weesper mop is een koekje met amandelspijs en de Gooise mop is een koekje met citroenrasp.

Algemeen

De donkere maanden aan het eind van het jaar naderen weer. Het heeft in deze periode altijd een apart sfeertje om zelf aan de bakkerij te gaan. Op een vrije zaterdag- of woensdag middag, gezellig met anderen. Maar voor de niet donkere maanden zijn de onderstaande recepten natuurlijk ook prima te maken.

Moppen


Haagse moppen met maanzaad en roze peperbessen

Benodigdheden

  • 300 gram bloem
  • 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram melkchocolade
  • 200 gram witte chocolade
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels droge roze peperbessen
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 2 eetlepels zilverpillen (te koop bij de supermarkt)
  • 1 zakjes vanillesuiker

  • zeef
  • plastic folie
  • bakpapier
  • evt. vijzel
  • 2 pannen

Bereiding

  • De bloem zeven, boter, basterdsuiker en vanillesuiker toevoegen
  • De peperbessen pletten met vijzel of met een mes
  • Deze peperbessen toevoegen aan de bloem
  • Dit mengsel tot een soepel deeg kneden
  • Rol hier een deegworst van die ongeveer 5 cm in doorsnede is
  • Verpak de worst in plastic folie
  • Laat in de koelkast gedurende circa 1 uur opstijven
  • Ondertussen de oven voorverwarmen op 150 graden C.
  • De deegworst in dunne plakjes snijden
  • Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Bakken in ongeveer 15 minuten
  • Geheel laten afkoelen
  • In iedere pan de chocolade op een laag vuurtje laten smelten
  • De helft van de gebakken koekjes bestrijken met melkchocolade
  • De andere helft bestrijken met de witte chocolade
  • Leg twee van dezelfde koekjes op elkaar
  • Strooi op de witte chocolade maanzaad
  • Strooi op de melk chocolade zilverpillen

Weesper moppen

Benodigdheden

  • 250 gram amandelspijs
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 ei

  • deegroller

Bereiding

  • Oven voorverwarmen op 190 graden C
  • De amandelspijs, bakpoeder en ei goed door elkaar mengen
  • Dit mengsel uitrollen tot een dunne en lange rol
  • De rol in 20 stukken verdelen
  • Op een ingevette bakplaat leggen
  • De ongebakken koekjes bestrooien met suiker
  • In ongeveer 11 minuten goudbruin en gaar bakken

Gooise moppen

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 100 gram margarine
  • 40 gram basterdsuiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 stuk ei (scheiden)
  • 1 snufje zout

  • beslagkom
  • Zeef

Bereiding

  • Doe de margarine, citroenrasp, basterdsuiker, zout en het eiwit in een beslagkom
  • Meng dit geheel tot een gladde massa
  • Zeef de bloem samen en bakpoeder boven het botermengsel
  • Dit geheel tot een egale massa kneden
  • Op het werkoppervlak suiker strooien
  • Rol van het deeg een rol van 4 cm dikte
  • Bestrijk deze in met losgeklopt eigeel
  • Haal de rol nu door de suiker
  • Pak de suikerrol in plasticfolie
  • Laat dit een half uur in de koelkast opstijven
  • Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 graden C
  • Snijdt de rol in plakjes van ongeveer 0,5 cm dik
  • Leg ze op een ingevette bakplaat
  • Bak ze circa 20 à 22 minuten op 160 graden C in het midden van de oven
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept voor Chocoladetruffels en KoggetjesRecept voor Chocoladetruffels en KoggetjesKom je wel eens bij de banketbakker en je ziet dan die koggetjes of die chocoladetruffels liggen en wil je die zelf thui…
Toblerone receptenJe kent vast wel de overheerlijke chocolade van Toblerone? Je kunt hier ook overheerlijke cupcakes mee maken en wat dach…
Dressings met olijfolie: 3 simpele receptenDressings met olijfolie: 3 simpele receptenOlijfolie vormt de basis voor veel overheerlijke dressings. Want een salade smaakt pas echt lekker als hier een goede dr…
Zomerse gerechtjes met basilicumZomerse gerechtjes met basilicumBasilicum is de smaak van de zomer. Geen ander kruid is zo vol van aroma’s en zo zomers. Hier vind je twee lekkere recep…

Tarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeTarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeZin in appeltaart? Maak dan eens Tarte Tatin. Dit omgedraaide appeltaartje is heel makkelijk te maken. Lekker voor bij d…
Brunch, voorgerechten en tussengerechtenBrunch, voorgerechten en tussengerechtenDe laatste voorgerechten en tussengerechten voor de brunch. De recepten voor 8 personen van onder andere gerookte zalm m…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 01-07-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.