InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Lekker anders, Franse Tartes

Lekker anders, Franse Tartes

Iedereen die wel eens in Frankrijk is geweest herinnert zich wel de lekkere taarten, gebakjes en broodjes van de bakkers. Van alle Franse 'tartes' is Tarte Tatin natuurlijk veruit het bekendste. De Franse keuken is echter heel wat meer heerlijke tartes rijk. Franse tartes worden gekenmerkt door hun dunne, krokante bodem en de grote hoeveelheid fruit die als vulling wordt gebruikt. Hieronder treft u recepten aan voor heerlijke tartes van appel, citroen of peer.

Franse Appeltaart

Ingrediënten voor de bodem

  • 150 gram tarwebloem
  • 75 gram boter
  • 25 gram suiker
  • 1 eigeel
  • Een snufje zout
  • 30 ml/2 eetlepels ijskoud water

Ingrediënten voor de vulling

  • 8 grote appels, bijvoorbeeld Jonagold
  • 50 ml/3 eetlepels citroensap
  • 75 gram suiker
  • Een klontje boter

Overige benodigdheden

  • Wat poedersuiker om de taart mee te bestrooien
  • Een bakblik met een diameter van 23 cm
  • Bakpapier
  • Bakbonen

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem in een kom.
  2. Snij de koude boter in blokjes en kneed deze door de bloem, tot er een fijn kruimeldeeg ontstaat.
  3. Meng er de 25 gram suiker doorheen.
  4. Vervolgens voegt u het eigeel en het water toe, zodat er een samenhangend deeg ontstaat.
  5. Kneed het deeg tot een bal op een met bloem bestoven werkblad. Druk de bal vervolgens tot een ronde schijf.
  6. Pak de schijn in met plastic folie en leg hem gedurende 30 minuten in de koelkast.
  7. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak, zodat het in de ovenvorm past.
  8. Verdeel het deeg over de bodem en zet dan nog 20 minuten in de koelkast.
  9. Verwarm de oven voor op 200°C (of gasstand 6).
  10. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  11. Bedek het deeg dan met bakpapier en giet er de bakbonen in.
  12. Zet de taart gedurende 10 minuten in de oven.
  13. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en zet de taartbodem nog 5 minuten terug in de oven.
  14. Reduceer de warmte tot 180°C (gasstand 4).
  15. Schil 5 van de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels in blokjes.
  16. Doe de appels samen met 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels water en 50 gram suiker in een pannetje.
  17. Verwarm het pannetje en laat het geheel gedurende 15 tot 20 minuten op zacht vuur doorkoken. Roer af en toe door.
  18. Voeg een klontje boter toe aan de zacht geworden appels. Prak de appels met een vork tot pulp.
  19. Laat afkoelen.
  20. Schil de overige drie appels en verwijder ook nu de klokhuizen. Snij de appels in dunne schijfjes.
  21. Besprenkel de schijfjes met de rest van het citroensap.
  22. Giet de appelpulp over de taartbodem.
  23. Verdeel daarover de appelschijfjes.
  24. Bestrooi de appelschijfjes met de overige suiker.
  25. Bak de tarte voor 25 tot 30 minuten in de oven.
  26. Serveer warm of koud.

Tarte au Citron

Ingrediënten voor de bodem

  • 150 gram tarwebloem
  • 100 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • Een snufje zout
  • Enkele druppels vanille-extract

Ingrediënten voor de vulling

  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
  • 142 ml slagroom
  • Schil en sap van 3 citroenen

Overige benodigdheden

  • Wat poedersuiker om de taart mee te bestrooien
  • Een bakblik met een diameter van 23 cm
  • Bakpapier
  • Bakbonen

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem in een kom. Meng er het zout doorheen.
  2. Snij de boter in blokjes. Kneed de blokjes door de bloem tot er een fijn, kruimelig deeg ontstaat.
  3. Meng er vervolgens het ei, de suiker en het vanille-extract doorheen tot er een homogene massa ontstaat.
  4. Bestrooi het werkblad met bloem en rol het deeg erop uit.
  5. Bedek de bodem van het ingevette bakblik met het deeg.
  6. Zet het bakblik minimaal 15 minuten in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 190°C (of gasstand 5).
  8. Snij de rand van de taart bij, zodat deze overal even hoog is.
  9. Bedek het deeg met bakpapier en giet er de bakbonen in.
  10. Zet de taartbodem voor 12 minuten in de oven.
  11. Haal de taart uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier. Zet de taartbodem dan gedurende 3 tot 5 minuten terug in de oven.
  12. Haal de taartbodem uit de oven. Verlaag de ovenstand dan tot 180°C.
  13. Maak nu de vulling, klop daartoe de eieren. Voeg de suiker, slagroom, citroenschil en het citroensap toe. Klop alles goed door.
  14. Vul de taartbodem met de vulling.
  15. Zet de taart gedurende 20 tot 30 minuten in de oven, of tot de rand van de taart is gestold en het midden nog een beetje flubberig is.
  16. Laat gedurende 20 tot 30 minuten afkoelen in het bakblik.
  17. Verwijder het bakblik en laat de taart volledig afkoelen.
  18. Bewaar de taart op een koele plaats.
  19. Bestrooi met poedersuiker vlak voor het opdienen.

Tarte frangipane aux poires (peren tarte)

  • Ingrediënten voor het deeg
  • 200 gram tarwebloem
  • 100 gram boter

Ingrediënten voor de vulling

  • 100 gram boter
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 100 gram amandelpoeder
  • De rasp van de schil van één citroen
  • 3 grote, rijpe peren
  • 1 eetlepel boter
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel abrikozenjam

Overige benodigdheden

  • Een bakblik met een diameter van 23 cm
  • Bakpapier
  • Bakbonen

Bereidingswijze

  1. Zeef de bloem in een kom.
  2. Snij de boter in blokjes . Kneed de boter met de bloem tot zich een fijn kruimeldeeg vormt.
  3. Meng er dan twee eetlepels water doorheen, zodat de kruimels een deeg gaan vormen.
  4. Kneed het deeg tot een bal. Druk het dan plat tot een ronde schijf en pak deze in met huishoudfolie.
  5. Leg de schijf gedurende 30 minuten in de koelkast.
  6. Verwarm de oven voor op 200 °C (of gasstand 6).
  7. Bestrooi het werkblad met bloem. Rol het deeg hierop uit zodat het de gehele bodem van het taartblik bedekt.
  8. Doe het deeg in het beboterde bakblik. Snij de randen netjes af.
  9. Bedek het deeg dan met bakpapier. Leg hierin de bakbonen.
  10. Bak de bodem gedurende 10 minuten in de oven.
  11. Verwijder dan het bakpapier en de bakbonen en zet de bodem nog 10 tot 12 minuten in de oven.
  12. Verhit voor de vulling de boter au bain Marie (of in de magnetron).
  13. Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa.
  14. Klop er één voor één de eieren door.
  15. Spatel er voorzichtig het amandelpoeder en de citroenrasp doorheen.
  16. Schep de vulling vervolgens in de taartbodem.
  17. Schil de peren en verwijder de klokhuizen.
  18. Verdeel de peerkwarten over de amandelvulling, met de kant waar het klokhuis is uitgesneden naar beneden.
  19. Verwarm de extra eetlepel boter. Verdeel de boter over de peren.
  20. Bestrooi de peren met de extra suiker.
  21. Zet de taart gedurende 45 minuten in de oven.
  22. Glaceer de peren met abrikozenjam.
  23. Laat de taart afkoelen of serveer warm.
© 2011 - 2019 M_ichje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dessert en bijpassende dessertwijnenAan het einde van een geslaagd diner vormt een overheerlijk dessert het puntje op de i. Dessert met een goed bijpassende…
Cake & gebak: als tussendoortje of als indrukwekkend dessertCake & gebak: als tussendoortje of als indrukwekkend dessertHet serveren van cake, gebak en andere zoetigheden is iets wat men vaak alleen doet bij feestelijke gelegenheden of als…
Chocoladecitroentaart, de Franse tarte chocolatée au citronDeze heerlijke taart combineert de frisse smaak van citroen met het rijke aroma van cacao. Citroentaart is een klassiek…
Afvallen met perenAfvallen met perenPeren zijn erg goed voor je en het kan helemaal geen kwaad deze regelmatig te eten. Een peer heeft veel goed eigenschapp…
Recepten met peer: zoet en hartig voor gebak of dessertRecepten met peer: zoet en hartig voor gebak of dessertPeren zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de groenteboer en in de supermarkt. Maar een net rijpe peer zo van de boo…
Bronnen en referenties
  • Kookboek
  • http://www.goodtoknow.co.uk/recipes

Reageer op het artikel "Lekker anders, Franse Tartes"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: M_ichje
Gepubliceerd: 04-10-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!