Kleine kersthapjes

Kleine kersthapjes De een maakt er veel werk van en de ander helemaal niet en weer iemand anders doet het lekker gemakkelijk buiten de deur… de maaltijden met kerst. Voor de meeste mensen is het in ieder geval de basis van een gezellig samen zijn. Bijgaand nog wat ideeën om tot een mooi totaal menu te komen, maar dan net even anders.

Vleeshapjes

In plaats van de bekende, meer voor de hand liggende, vlees en wild soorten kan je ook kleinere vleeshapjes maken. Kleine hapjes die je toe kunt voegen aan de maaltijd of als losse hapjes serveren.

Ingrediënten

  • lamsfilet
  • verse peper en zeezout
  • rode paprika
  • sojasaus
  • bieslook
  • rundergehakt
  • gerookt spek
  • ei
  • knoflook (eventueel)
  • kipfilet
  • olijfolie
  • sojasaus
  • bladerdeeg

Bereiding

  • De lamsfilet in kleine, in lengte gesneden, stukjes verdelen. De stukjes kruiden met verse peper en zeezout en in een hapjespan aanbakken met wat olie vermengd met sojasaus. Voeg er een reepje paprika aan toe en laat de stukjes vlees met paprika nog een minuut of wat in de pan liggen. Eruit halen en opbinden met een sprietje bieslook om het er feestelijk uit te laten zien.
  • Mooie ronde balletjes maken van het rundergehakt wat op smaak gebracht is met verse peper, zeezout en een geklopt eitje (voor de liefhebber mag er ook een teentje knoflook doorheen). Draai er vervolgens een reepje mager spek omheen en bak de balletjes zo’n vier minuten in de hapjespan.
  • De kipfilet in kleine blokjes maken en in de hapjespan met wat olijfolie bakken. Voeg er vervolgens wat sojasaus bij. Als ze klaar zijn even uit laten lekken en het bladerdeeg (kant-en-klaar of zelfgemaakt) in vierkantjes maken en het blokje kipfilet erop leggen. Vouw het bladerdeeg dicht, druk de randen goed aan en bak een kleine vier minuten op zo’n 200 graden.

Aardappelgerechtje met vis

Een klein aardappelgerechtje met vis kan als voorgerechtje geserveerd worden, maar ook als hapje tussendoor.

Ingrediënten

  • aardappelen
  • zalm
  • tonijn
  • makreel
  • olijfolie
  • wijnazijn
  • notenolie
  • kervel
  • zwarte peper
  • zout

Bereiding

  • De aardappelen kunnen schoongemaakt worden, zonder ze te schillen. Zorg wel dat ze mooi glad zijn en droog voordat je ze in de hapjespan gaat bakken. Maak er vervolgens plakken van die 3 tot 4 millimeter dit zijn en bak ze op elkaar gestapeld in de verwarmde olie (160 tot 170 graden). Als ze klaar zijn weer goed uit laten lekken op een schone doet of keukenpapier. Sommige zullen gekruld zijn (zoals chips) en ander recht, dit is niet erg.
  • Maak nu een dressing van wat notenolie met wat wijnazijn en leg de verschillende vissoorten in de hapjespan met wat olijfolie, breng het op smaak met wat peper en zout. Zorg wel dat de mootjes vis niet te groot zijn als ze de pan in gaan en blijf erbij.
  • Maak het bordje op door wat aardappel chips, een paar kleine stukjes vis en nog een of enkele kleine stukjes gefrituurde aardappelschijven. Giet er wat dressing overheen en leg er wat kervel bij. Je kunt de stukjes vis apart opmaken met de aardappelchips of mix de vis op een bordje.

Zalmpannenkoekje

Een lekker tussendoortje is het gevulde pannenkoekje. Let wel op, het kan machtig zijn!

Ingrediënten

  • bloem
  • melk
  • ei
  • zout
  • gerookte zalm
  • komkommer
  • yoghurt
  • halvanaise
  • dille
  • peper
  • olijfolie

Bereiding

  • Maak een goed uit te gieten beslag van bloem, melk, ei en wat zout en laat het een minuut of tien rusten.
  • Maak een mooi stukje zalm klein en bak het kort in wat olijfolie. Maak de komkommer schoon (zaadlijst er in ieder geval uit) en in kleine blokjes snijden. Maak vervolgens een volle dressing van wat yoghurt en halvanaise, meng het goed door en doe er wat gehakte dille, peper en zout bij.
  • Verhit de olijfolie nu in de hapjespan en giet er voldoende beslag in voor één pannenkoekje. Laat het goudbruin garen (aan beide kanten) en leg het op het bord. Doe er wat stukjes zalm op, wat van de volle dressing erbij en wat stukjes komkommer. Vouw de pannenkoek dicht en serveer het pannenkoekje.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lekkere kersthapjes voor tussendoorLekkere kersthapjes voor tussendoorKerst staat doorgaans garant voor gezelligheid, lekker eten en samen zijn. En daar hoort eten en drinken in overvloed bi…
Gezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde tussendoortjes voor baby's en jonge kinderenGezonde voeding is voor baby's en jonge kinderen erg belangrijk; zij moeten er namelijk van groeien en leren al op jonge…
Feestdagen: Help ik kom aan!Feestdagen: Help ik kom aan!Met de kerstdagen en oud en nieuw wordt er lekker gegeten. Daarnaast eten wie die dagen ook veel. Kerstbrunch, kerstdine…
Tips voor afvallen en gezond eten!Tips voor afvallen en gezond eten!Volgt u al een dieet, maar kunt u dit moeilijk volhouden? Hier enkele tips om toch zo nu en dan een extraatje te eten, z…

Kerst: traktaties en gezonde hapjes voor kinderenKerst: traktaties en gezonde hapjes voor kinderenKersttraktaties voor kinderen van eenvoudige en voornamelijk gezonde ingrediënten. De meeste dingen heb je wel in huis.…
Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertEen recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertWat is er heerlijker in de koude wintermaanden dan erwtensoep, ook wel snert genoemd. Het is belangrijk om te weten dat…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-12-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.