Kleine kersthapjes
De een maakt er veel werk van en de ander helemaal niet en weer iemand anders doet het lekker gemakkelijk buiten de deur… de maaltijden met kerst. Voor de meeste mensen is het in ieder geval de basis van een gezellig samen zijn. Bijgaand nog wat ideeën om tot een mooi totaal menu te komen, maar dan net even anders.
Vleeshapjes
In plaats van de bekende, meer voor de hand liggende, vlees en wild soorten kan je ook kleinere vleeshapjes maken. Kleine hapjes die je toe kunt voegen aan de maaltijd of als losse hapjes serveren.
Ingrediënten
- lamsfilet
- verse peper en zeezout
- rode paprika
- sojasaus
- bieslook
- rundergehakt
- gerookt spek
- ei
- knoflook (eventueel)
- kipfilet
- olijfolie
- sojasaus
- bladerdeeg
Bereiding
- De lamsfilet in kleine, in lengte gesneden, stukjes verdelen. De stukjes kruiden met verse peper en zeezout en in een hapjespan aanbakken met wat olie vermengd met sojasaus. Voeg er een reepje paprika aan toe en laat de stukjes vlees met paprika nog een minuut of wat in de pan liggen. Eruit halen en opbinden met een sprietje bieslook om het er feestelijk uit te laten zien.
- Mooie ronde balletjes maken van het rundergehakt wat op smaak gebracht is met verse peper, zeezout en een geklopt eitje (voor de liefhebber mag er ook een teentje knoflook doorheen). Draai er vervolgens een reepje mager spek omheen en bak de balletjes zo’n vier minuten in de hapjespan.
- De kipfilet in kleine blokjes maken en in de hapjespan met wat olijfolie bakken. Voeg er vervolgens wat sojasaus bij. Als ze klaar zijn even uit laten lekken en het bladerdeeg (kant-en-klaar of zelfgemaakt) in vierkantjes maken en het blokje kipfilet erop leggen. Vouw het bladerdeeg dicht, druk de randen goed aan en bak een kleine vier minuten op zo’n 200 graden.
Aardappelgerechtje met vis
Een klein aardappelgerechtje met vis kan als voorgerechtje geserveerd worden, maar ook als hapje tussendoor.
Ingrediënten
- aardappelen
- zalm
- tonijn
- makreel
- olijfolie
- wijnazijn
- notenolie
- kervel
- zwarte peper
- zout
Bereiding
- De aardappelen kunnen schoongemaakt worden, zonder ze te schillen. Zorg wel dat ze mooi glad zijn en droog voordat je ze in de hapjespan gaat bakken. Maak er vervolgens plakken van die 3 tot 4 millimeter dit zijn en bak ze op elkaar gestapeld in de verwarmde olie (160 tot 170 graden). Als ze klaar zijn weer goed uit laten lekken op een schone doet of keukenpapier. Sommige zullen gekruld zijn (zoals chips) en ander recht, dit is niet erg.
- Maak nu een dressing van wat notenolie met wat wijnazijn en leg de verschillende vissoorten in de hapjespan met wat olijfolie, breng het op smaak met wat peper en zout. Zorg wel dat de mootjes vis niet te groot zijn als ze de pan in gaan en blijf erbij.
- Maak het bordje op door wat aardappel chips, een paar kleine stukjes vis en nog een of enkele kleine stukjes gefrituurde aardappelschijven. Giet er wat dressing overheen en leg er wat kervel bij. Je kunt de stukjes vis apart opmaken met de aardappelchips of mix de vis op een bordje.
Zalmpannenkoekje
Een lekker tussendoortje is het gevulde pannenkoekje. Let wel op, het kan machtig zijn!
Ingrediënten
- bloem
- melk
- ei
- zout
- gerookte zalm
- komkommer
- yoghurt
- halvanaise
- dille
- peper
- olijfolie
Bereiding
- Maak een goed uit te gieten beslag van bloem, melk, ei en wat zout en laat het een minuut of tien rusten.
- Maak een mooi stukje zalm klein en bak het kort in wat olijfolie. Maak de komkommer schoon (zaadlijst er in ieder geval uit) en in kleine blokjes snijden. Maak vervolgens een volle dressing van wat yoghurt en halvanaise, meng het goed door en doe er wat gehakte dille, peper en zout bij.
- Verhit de olijfolie nu in de hapjespan en giet er voldoende beslag in voor één pannenkoekje. Laat het goudbruin garen (aan beide kanten) en leg het op het bord. Doe er wat stukjes zalm op, wat van de volle dressing erbij en wat stukjes komkommer. Vouw de pannenkoek dicht en serveer het pannenkoekje.