Een tulband versierd met glazuur en decoraties
Versier een zelfgebakken tulband met glazuur en decoratiemateriaal. Presenteer de tulband tijdens de feestdagen bij een lekker kopje koffie of thee. Natuurlijk kun je een tulband ook presenteren op andere feestdagen, of op een verjaardag. De kleur van het glazuur en de decoratie kunnen daarop worden aangepast. Glazuur wordt bruin met wat cacao, rood met wat bessensap en geel met sinaasappelsap. Op het glazuur komt het decoratiemateriaal zoals: suikerparels, strooisels, chocolade, kaarsjes, marsepein en glitters.
Benodigdheden voor het maken van een tulband
Voor het maken van een tulband heb je nodig:
- een tulbandvorm met een doorsnede van 20 cm
- 180 gram boter of margarine
- 180 gram suiker
- 180 gram zelfrijzend bakmeel
- een zakje vanillesuiker
- een theelepel zout
- drie eieren
Benodigdheden voor de vulling
Neem voor de vulling:
- 30 gram rozijnen en 30 gram krenten
- een eetlepel rum
- 40 gram gekonfijte vruchtjes
- 20 gram in stukjes gesneden abrikoos
- 60 gram gesnipperde hazelnoten of amandelen
Het gewicht van de vulling
Het totale gewicht van de vulling mag niet meer zijn dan de hoeveelheid bakmeel omdat de vulling anders naar beneden zakt. Om dezelfde reden moet de vulling droog zijn voor gebruik en niet te grof gesneden.
De tulbandvorm
Een cake komt beter los als de vorm is voorzien van een anti-aanbaklaag, of als de bakvorm van siliconen is gemaakt. Maar ook deze bakvormen moet je eerst invetten voordat het beslag erin gaat. Vet de vorm in met bakspray, of met een kwast en gesmolten boter. Daarna bestuif je de vorm met wat bloem. Zo zal de tulband nog gemakkelijker loslaten en voorkom je dat de cake in stukken breekt tijdens het verwijderen van de bakvorm.
De voorbereiding
- Vet de tulbandvorm in met boter en bestuif deze met bloem.
- Was de rozijnen, laat ze uitlekken en dep ze droog.
- Snijd de vruchtjes en noten in stukjes en besprenkel ze met rum.
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
De bereiding
- Snijd de boter in kleine stukken en doe dit samen met de suiker, vanillesuiker en het zout in een beslagkom.
- Mix het geheel voorzichtig totdat er een romige massa ontstaat.
- Roer de eieren één voor één door het beslag. Voeg het volgende ei pas toe als het ei helemaal door het beslag is opgenomen.
- Zeef de bloem en meng dit in gedeelten door het deeg. Gezeefde bloem maakt het deeg luchtiger.
- Voeg de vulling toe en schep dit door het deeg.
- Vul de tulbandvorm voor twee derde met deeg.
- Schuif het rooster met de tulband in de oven op de tweede richel van onderen.
- Bak de tulband in een voorverwarmde oven op 170 graden in 90 minuten gaar.
- Prik met een breinaald in de tulband om te kijken of deze gaar is. De cake is gaar als de naald er schoon uit komt.
- Haal de tulband uit de oven en laat de cake iets afkoelen in de vorm.
- Keer de vorm om op een platte schaal en laat de cake helemaal afkoelen.
- Versier de afgekoelde tulband met glazuur en maak het af met decoratiemateriaal.
Hoe maak je glazuur?
Wit glazuur ontstaat door poedersuiker met water te mengen. Glazuur zorgt voor een feestelijke uitstraling. Door cacao aan de poedersuiker toe te voegen ontstaat chocoladeglazuur. Glazuur wordt geel met wat sinaasappelsap en rood met wat bessensap.
De bereiding
- Neem 100 gram poedersuiker (voor chocoladeglazuur moet hier nog 10 gram cacao bij)
- Zeef de poedersuiker in een schaal.
- Voeg al roerend wat (druppels) water toe. Het glazuur is klaar als het dik maar wel vloeibaar is.
- Giet het glazuur over de tulband en maak het geheel af met decoratiemateriaal.
- Serveer de feestelijk versierde tulband.
Decoratiematerialen voor de afwerking van de tulband
Er zijn verschillende decoratiematerialen waar je de tulband mee af kunt werken zoals: gekleurde strooisels, chocolade decoraties, suiker decoraties, marsepein, suikerparels, gekleurde suikers, kaarsjes, decoratiegel en glitters. Niet alles is eetbaar! Kies een decoratie die past bij de gelegenheid en ook hier geldt: Less is more!