Hoe maak je fondant of glazuur voor op een taart?
Wat is nu leuker dan een mooie persoonlijke taart te bakken voor iemand die jarig is, gaat trouwen, een diploma heeft gehaald of zomaar iets te vieren heeft. Maar hoe maak je glazuur en/of fondant en zijn er nog meer manieren om je zelfgebakken taart, cake of cup cakejes mooi te decoreren? Het recept voor fondant kan verschillen. Je kunt fondant maken van poedersuiker, maar ook van marshmallows! Taarten gemaakt met fondant of glazuur zien er mooi en spectaculair uit en zijn snel te maken.
Zelf een taart bakken
Het bakken van een taart is niet erg moeilijk, op het internet kun je genoeg recepten vinden. Verschillende lagen cake met een vulling ertussen kunnen al een leuke taart vormen. Vaak worden taarten, cakes of cup cakes voor speciale gelegenheden versierd met glazuur en/of fondant. Dit ziet er erg vrolijk en kleurrijk uit. Maar hoe maak je fondant? Fondant en glazuur bestaat voor het grootste deel uit suiker en is makkelijker te maken dan veel mensen denken. De volgende recepten kunnen je helpen fondant en/of glazuur te maken.
Recepten voor fondant
Recept 1
Wat heb je nodig voor basis fondant?
- 1 ei (eiwit)
- 500 gram poedersuiker
- 2 eetlepels vloeibare glucose
- 1 kom om alles in te mengen
- 1 garde
- 1 lepel
- handschoenen
Met deze ingrediënten kun je een basisfondant maken om een taart mee te decoreren. Om kleur aan je zelfgemaakte fondant te geven kun je kleurstof toevoegen. Kleurstof is bij diverse kookwinkels of groothandels te verkrijgen, evenals vloeibare glucose. Het wordt ook te koop op internet aangeboden.
Hoe ga je te werk?
Klop het eiwit en de vloeibare glucose door elkaar. Voeg aan het mengsel langzaam met een lepel de poedersuiker toe, zeef dit van te voren anders ontstaan snel klonten. Als alles een massa is geworden kneed het dan verder met de hand tot een bol. Voeg eventueel een spannende kleur toe door middel van kleurstof, draag hierbij handschoenen.
Hoelang kan ik de bol fondant bewaren?
Als de bol klaar is verpak het dan in cellofaan, doe er meerdere lagen om zodat het stevig verpakt zit. Het fondant is nu ongeveer 7 maanden houdbaar, door het hoge suikergehalte.
Recept 2
Een tweede manier om fondant te maken is het te maken van spekjes of marshmallows.
Fondant gemaakt van spekjes/marshmallows
Wat heb je nodig?
- een magnetron
- magnetronschaal
- marshmallows of spekjes (ongesuikerd)
- een lepel
- 500 gram poedersuiker
- eventueel kleurstof
Hoe ga je te werk?
Doe wat marshmallows of spekjes in een magnetron bestendige schaal. Besprenkel de spekjes met wat water zodat ze allemaal een beetje nat zijn. Doe nu schaal met de spekjes in de magnetron en zet deze op 20 seconden. Kijk door het glas van de magnetron en zie hoe de spekjes smelten. Zijn de spekjes nog niet gesmolten dan moeten ze wat langer in de magnetron. Haal de schaal uit de magnetron en zoek een stevige lepel. Deze plakkerige massa moet je nu roeren tot een gladde massa. Voeg aan de gesmolten spekjes massa nu langzaam de poedersuiker toe en blijf roeren tot het steeds zwaarder wordt. Uiteindelijk kun je overgaan op handmatig kneden. Kneed het tot een mooie bol en blijf poedersuiker toevoegen tot de fondant niet meer plakt. De fondant is nu klaar voor gebruik.
Wat kun je met fondant doen?
Fondant kun je uitrollen met een deegroller om je taart, cake op cup cakejes mee te decoreren. Je kan de taart er volledig mee bedekken. Maak de plak niet te dik, fondant is erg machtig en zoet. Decoreer de taart met allerlei vormpjes gestanst uit een plak fondant in een andere kleur. Eventueel kun je de taart verder decoreren met speciaal daarvoor gemaakte decoratiesuikerwaren. Je kunt deze vinden op de bakafdeling in vrijwel elke supermarkt.
Hoeveel fondant heb je nodig voor een ronde taart?
De volgende tabel geeft een overzicht van hoeveel fondant je nodig hebt om een taart te bekleden met een laag van 5mm fondant.
Let op: De tabel geeft een overzicht voor het bekleden van een hoge taart van 7.5 cm.
diameter x hoogte (cm) | Fondant 5 mm |
10 x 7,5 | 300 gram |
15 x 7,5 | 400 gram |
20 x 7,5 | 510 gram |
25 x 7,5 | 680 gram |
30 x 7,5 | 1000 gram |
35 x 7,5 | 1300 gram |
40 x 7,5 | 2000 gram |
Hoeveel fondant heb je nodig voor een vierkante taart?
breedte x hoogte (cm) | Fondant 5 mm |
15 x 8 | 500 gram |
20 x 8 | 680 gram |
25 x 8 | 1000 gram |
30 x 8 | 1300 gram |
35 x 8 | 2000 gram |
Glazuur
Ook glazuur kun je gebruiken om taarten, cakes en cup cakejes mee te decoreren. Glazuur is ook eenvoudig te maken.
Recept voor glazuur
Wat heb je nodig?
- kommetje
- poedersuiker
- water
- lepeltje
- eventueel kleurstof
Hoe ga je werk?
Meng in het kommetje de poedersuiker en wat water doorelkaar. Wil je dik glazuur voeg dan meer poedersuiker toe, wil je dun glazuur voeg dan minder poedersuiker toe.
Gekleurd glazuur maken; hoe moet dat?
Om je glazuur een kleurtje te geven voeg dan wat kleurstof toe. Dit kan kleurstof uit een potje zijn, maar je kunt ook andere middelen gebruiken om je glazuur een kleurtje te geven. In onderstaande tabel kun je zien met welke vloeistof je welke kleur krijgt. Maak snel blauw, groen, geel, bruin of paars glazuur! Veel plezier met het decoreren van je taart, cake op cup cakejes!
Kleur glazuur | Toevoegen |
Roze | Grenadine siroop of bessensap |
Groen | Groene siroop |
Geel | Sinaasappelsap |
Blauw | Blauwe sportdrank |
Oranje | Sinaasappel siroop |
Paars | Zwarte bessen siroop of sportdrank en rode siroop |
Rood | Rode bessen siroop |
Wit | Geen extra toevoeging |
Bruin | Cacao |
Taarten, cupcakes of cake decoren/versieren
Wil je taarten, cupcakes of cake decoreren/versieren lees dan
hier meer.