Rijst over? Bak (suikervrije) rijstekoekjes!
Rijstekoeken, veel mensen denken dan aan die knapperige witte koeken die je met of zonder beleg kunt eten. Dit recept gaat over rijstekoeken die gebakken zijn als pannenkoeken. Ze zijn eenvoudig te maken van een restje rijst. Kinderen smullen ervan! Dit recept bevat ook tips voor mensen die liever geen geraffineerde suikers eten.
Benodigdheden voor het maken van rijstekoeken
Om deze heerlijke rijstekoeken te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Restje gekookte rijst
- Melk
- Zelfrijzend bakmeel
- (Spelt)bloem of boekweitmeel
- Kaneel
Welke soort rijst gebruikt wordt, maakt in principe niet zoveel uit. Je kunt de rijstekoekjes zowel met witte rijst als met zilvervliesrijst maken. Wel is het vezelgehalte in zilvervliesrijst hoger dan in witte rijst.
Bereidingswijze beslag
- Schep het restje gekookte rijst in een beslagkom.
- Voeg melk toe. De hoeveelheid hangt af van het restje rijst. Je hebt genoeg melk als de rijst net “onder melk” staat. Zie de foto’s voor een voorbeeld.
- Voeg hierna zelfrijzend bakmeel en (spelt)bloem/ boekweitmeel (je eigen voorkeur) toe in een verhouding van 1:1. Dit betekent dat als je 1 lepel bakmeel toevoegt, je ook 1 lepel bloem of meel toevoegt. Roer dit met een garde erdoorheen tot er een dikkere mix ontstaat. De mix dient wat dikker te zijn dan gewoon pannenkoekenmix.
- Voeg een beetje kaneel naar smaak en wens toe.
Bereidingswijze rijstekoeken
Smelt een beetje boter in de koekenpan. Schep met een soeplepel een beetje mix in de pan. Je kunt de rijstekoeken zo groot maken als je zelf wilt, maar aan te raden is koeken te maken van zo’n tien cm doorsnee. Zo passen er ook vaak twee tot drie in een koekenpan.
Laat de rijstekoeken eerst aan de ene kant goed garen. Als de bovenkant een beetje droger is geworden, keer dan de rijstekoeken om. Dit is eigenlijk hetzelfde als bij het bakken van pannenkoeken, alleen duurt het bij de rijstekoeken iets langer. Dit komt door de dikte van het beslag.
Suikervrij beleggen
Het beslag van de rijstekoeken bevat geen geraffineerde suikers. Geraffineerde suikers zijn bijv. Kristalsuiker, poedersuiker en rietsuiker. Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die deze suikers uit hun voedingspatroon hebben geschrapt.
De rijstekoeken kun je prima 'suikervrij' beleggen door gebruik te maken van natuurlijke suikers, zoals kokosbloesemsuiker, palmsuiker, agavesiroop of honing.
Ook Zonnestroop van Zonnatura is een prima beleg. Dit is de enige appelstroop zonder toegevoegd suiker.
Strooi nog een beetje kaneel over het beleg en smullen maar!
Variaties
Je kunt, net als bij gewone pannenkoeken, variëren met het beslag. Zo kun je verschillende varianten van de rijstekoeken maken:
Rijstekoeken met stukjes appel
Snijd appel in stukjes van maximaal één cm doorsnee. Voeg de kleine stukjes gesneden appel aan het beslag toe.
Rijstekoeken met rozijnen (en appel)
Voeg rozijnen (en evt. appel) aan het beslag toe
Rijstekoeken met peer
Snijd peer in stukjes van maximaal één cm doorsnee. Voeg de kleine stukjes peer aan het beslag toe
Rijstekoeken met spekjes
Bak een pakje magere spekreepjes uit. Voeg de gebakken spekreepjes aan het beslag toe.
Restjes eten hoeven niet gelijk weggegooid te worden. Dit recept geeft aan wat je met een restje rijst zou kunnen doen. Kinderen vinden de rijstekoekjes vaak een heerlijke traktatie. Eet smakelijk!