Zweedse gehaktballen: recept
De Zweedse gehaktballen van de IKEA zijn razend populair. Wie naar de Ikea gaat, zal vaak even wat van deze ballen willen proeven. Het recept is gebaseerd op eenvoudige ingrediënten. De gehaktballetjes hebben een milde smaak dankzij het gebruik van broodkruimels. Er wordt een roomsaus en een bosbessenjam bij geserveerd.
Zweedse gehaktballen van de IKEA
IKEA staat er bekend mee: de Zweedse gehaktballen. IKEA is een groot concern dat meubels verkoopt, en dat zijn oorsprong in Zweden vond. IKEA biedt goedkoop maar kwalitatief goed kantinevoedsel aan voor zijn klanten. Zeer bekend zijn de Zweedse gehaktballetjes van IKEA
Zweedse recepten zijn gebaseerd op eenvoudige ingrediënten. Van oorsprong moesten de Zweden het vaak met hun eigen streekproducten doen, wat ervoor zorgde dat de Zweden een vrij eenvoudige keuken hadden. Vlees is er duur, daarom wordt het vaak tot gehakt verwerkt. Desalniettemin wisten de Zweden met hun eigen producten prima recepten te verzinnen. De vleesbal (köttbullar) oftewel de Zweedse gehaktbal, is er één van. IKEA heeft dit eeuwenoude eenvoudige recept weer bovenaan de kaart weten te krijgen.
Recept Zweedse gehaktballen
Er zijn diverse varianten van de Zweedse gehaktballen. De Zweden hielden er eenvoudige recepten op na met hun eigen producten. Onderstaand recept benaderd het originele recept het meest:
Ingrediënten
- 500 gram gehakt: half om half of bestaande uit 300 gram rund-en 200 gram varkensgehakt.
- 75 gram paneermeel of broodkruimels (bij voorkeur brood)
- 1 ei
- 250 ml melk of water
- 1 gesnipperde ui
- peper, zout en nootmuskaat of chilipoeder
Bereidingswijze
- Fruit de ui in een pan met margarine glazig (goudgeel).
- Meng in een kom het gehakt, het ei, de melk, ui en de kruiden. Gebruik chilipoeder of nootmuskaat om het gehaktmengsel op smaak te brengen.
- Kneed alles goed samen met de hand en maak van het gehaktmengsel kleine balletjes.
- Smelt wat margarine in een braadpan en bak de vleesballetjes rondom bruin. Keer ze voorzichtig om, anders breken ze.
Het originele recept wordt gemaakt met water en broodkruimels, veel broodkruimels! Dit zorgt voor een milde smaak. Wie niet zo gecharmeerd is van dit recept, kan uiteraard ook de melk ter vervanging van water gebruiken.
Serveer de gehaktballetjes met een saus. De IKEA gebruikt hiervoor een roomsaus, die op de volgende manier te bereiden is:
Ingrediënten roomsaus
150 ml room
300 ml runderbouillon
zout en peper
scheutje sojasaus
maizena of bloem
Bereiding
- De bouillon dient de koken. Voeg de room toe en laat de saus wat indikken. Voeg eventueel wat bloem of maizena toe om de saus te binden.
- Breng de saus op smaak met zout, peper en een scheutje sojasaus.
Verder worden de Zweedse gehaktballen bij de IKEA geserveerd met rode bosbessenjam. Deze jam is kant en klaar te koop bij de IKEA (origineel) of bij de supermarkt (veel zoeter). Uiteraard is deze jam ook zelf te maken, echter vergt dit wel meer bereidingstijd. Wie de jam zelf maakt, kan beter niet teveel suiker toevoegen: IKEA gebruikt een rode bosbessenjam die vrij zuur is.
Köttbullar
Köttbullar is het Zweedse woord voor vleesballen. In Nederland noemen wij ze gehaktballen. Over het algemeen worden deze vleesballen gegeten in combinatie met gekookte aardappels, jam van de rode bosbes, ingelegde augurken en een zware bruine roomsaus. In Zweden wordt dit recept vooral tijdens de kerstdagen klaargemaakt. In Zweden zijn deze balletjes in bijna iedere snackbar te krijgen. In Nederland en België zijn deze bij de IKEA te krijgen, zowel in de kantine als in hun eigen supermarkt. Zo kunnen de ballen ook thuis klaargemaakt worden.
Het bijzondere aan de ballen is het mengsel van kruiden, allroundkrydda genaamd. Bij de IKEA soms kant en klaar te koop in hun eigen supermarkt, maar ook zelf goed te maken met onderstaand recept:
Meng van de volgende kruiden van elk één deel, gebruik van het zout wat minder dan van de andere kruiden:
zeezout, paprikapoeder, knoflookpoeder, chilipoeder, zwarte peper, korianderpoeder, piment. Het is mogelijk een aantal kruiden weg te laten wanneer deze niet te vinden zijn, maar dit maakt de smaak wel iets anders. Wie dit kruidenmengsel in het recept gebruikt, dient de andere kruiden (peper, zout en nootmuskaat of chilipoeder) uit het recept weg te laten. Wees altijd zuinig met kruiden: een teveel kan de smaak aardig verpesten. Gebruik liever wat te weinig: dit kan in een volgend recept altijd aangevuld worden.