InfoNu.nl > Eten en Drinken > Horeca > Toko Boemboe Bali in Monnickendam: de vlammen slaan uit!
recensie

Toko Boemboe Bali in Monnickendam: de vlammen slaan uit!

Toko Boemboe Bali in Monnickendam: de vlammen slaan uit! Aan de historische haven van Monnickendam is tussen de vele toeristische restaurants, met hun terrassen aan het water, een kleine Indonesische toko gevestigd: Boemboe Bali. Bescheiden van omvang en bescheiden van uitstraling. Maar groots in pittigheid. Je moet een beetje van pedis houden, maar dan zit je hier wel goed. Moe van prijzige restaurants die op hun websites vooral zichzelf ronkend de loftrompet steken, maar hun beloftes ter plekke niet altijd waarmaken, stapten we eens binnen bij een eenvoudige Indonesische toko. Hopelijk treffen we hier de authentieke Indonesische keuken en hoeven we niet alleen al diep in de buidel te tasten voor een glaasje water.

Kleine toko

De aanbeveling van kennissen, ervaren Indonesiëgangers en liefhebbers van de Indonesische keuken, doet ons afreizen naar de historische havenplaats Monnickendam, aan het IJsselmeer vlakbij voormalig eiland Marken. Aan de binnenhaven is Toko Boemboe Bali gevestigd, een kleine winkel annex afhaalgelegenheid. Je kunt er ook je maaltijd nuttigen. Tussen mei en eind oktober zit je op het knusse terras aan het water, de rest van het jaar binnen. De restaurantfunctie is duidelijk ondergeschikt aan de catering. Er zijn binnen slechts drie tafeltjes beschikbaar, in een zijkamertje naast de winkel.

Vakantieliefde?

Bescheidener dan in Boemboe Bali kun je eigenaren van een restaurant nauwelijks aantreffen. Er is een website met de nodige informatie, maar daarin stelt niemand zichzelf persoonlijk voor. Laat staan dat vrienden en familie in het gastenboek de kwaliteit van het etablissement aanprijzen. Ook elders op internet vinden we geen nadere informatie over het eten hier. Achter de toonbank staan een jonge Nederlandse vrouw en een eveneens jonge Indonesische man. Een vakantieliefde, voortgezet aan een Hollandse binnenzee? Zijn roots liggen wellicht op Bali, gezien de naam van de toko en de grote hoeveelheid naar het 'godeneiland' vernoemde gerechten.

Beperkte vergunning

Het is een mooie nazomerdag en we kiezen voor een tafeltje op het terras. De menukaart is bescheiden van omvang en bevat vooral kleine menu’s, waarbij je zelf een vastgesteld aantal vlees- en groentegerechten kiest uit het aanbod in de winkel. We nemen menu Surabaya (€ 13,95), met een voor- en een hoofdgerecht. Hoewel de kaart ‘bier’ vermeldt, kunnen we op het terras alleen frisdrank drinken. Onze gastvrouw legt uit dat zij bier in de winkel wel mag verkopen, maar geen vergunning heeft om het op het terras te serveren. Dan maar spa rood en mangosap. En een schaaltje kraakverse cassave kroepoek van de zaak. Van de voorgerechten, miniloempia’s en martabak, smaakt vooral de laatste erg lekker. De vulling van rul lamsgehakt en omelet is precies goed gekruid. Dat de deegvellen van beide gerechten wat taai zijn, hoort helaas bij de tokoformule. Alles wordt vooraf klaargemaakt en later opgewarmd. Dan krijg je geen knapperige omhulsels.

Met pit

Het hoofdgerecht wordt geserveerd op grote rechthoekige borden. In het midden de gebakken rijst (of witte rijst) en daaromheen vijf gerechtjes. Al meteen bij de eerste hap slaan de vlammen ons uit. In Boemboe Bali wordt de schep met pepers kwistig gehanteerd! Of je nu proeft van de Oseng Terong (aubergine in pittige saus), de Tempe Bali (blokjes tempé in rode saus) of Pepes Ayam (kip in pittige kokossaus), na elke hap verlang je subiet naar een grote slok water of een neutrale hap witte rijst. De Toemis Buncis (sperzieboontjes in romige saus) en Sayur Kare (groenten in kokossaus) bieden wel enig tegenwicht, maar bevatten evengoed veel pit. Persoonlijk houden wij meer van de Javaanse keuken, met haar verfijnd gebruik van kruiden en specerijen, maar dat neemt niet weg dat de kok van Toko Boemboe Bali het vak verstaat. De gerechten smaken goed en zijn verrassend van samenstelling. Een ingrediënt als aubergine kom je in de Indonesische keuken bovendien niet dagelijks tegen.

Praktisch

  • Toko Boemboe Bali
  • Haven 11
  • 1141 AZ Monnickendam
  • 0299 – 40 24 40
  • Boemboe Bali
  • dinsdag tot en met zondag vanaf 12.00 uur
© 2012 - 2020 Tinekez, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreelRecepten voor de Indische rijsttafel: kip, telor, makreelDe Indische keuken is zeer gevarieerd. De gerechten zijn veelal gebaseerd op een boemboe, een mengsel van kruiden met ui…
Recepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setanRecepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setanIndische kip is geschikt voor allerlei doeleinden. Natuurlijk kan het gerecht altijd gegeten worden bij een Indische rij…
Zelf verse pindasaus makenSatehsaus maken met pindakaas? In Indonesië wordt hard gelachen of meewarig met het hoofd geschud als je vertelt dat men…
Recepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeRecepten voor de Indische rijsttafel en de boemboeVoor de liefhebbers van de Indische keuken zijn recepten een grote uitkomst. Bijvoorbeeld om te weten welke kruiden er n…
Recepten voor de Indische rijsttafel met sajoer en ajamRecepten voor de Indische rijsttafel met sajoer en ajamDe Indische keuken, naar Nederland gebracht door de Indonesische mensen, die eind jaren 40 naar Nederland zijn gekomen,…

Reageer op het artikel "Toko Boemboe Bali in Monnickendam: de vlammen slaan uit!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tinekez
Laatste update: 04-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Horeca
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!