Zelf verse sappen maken
De vruchtensappen die in de supermarkt verkocht worden als 'vers' zijn in de meeste gevallen vaak helemaal niet zo vers. De sappen zijn bovendien ook niet zo 'puur' als ons vaak wordt wijsgemaakt. Als je graag echt gezond en overheerlijk, vers drinken wilt nuttigen, dan kun je de sappen zeer eenvoudig zelf maken!
Voor het bereiden van je eigen verse sappen zijn geen bijzondere apparaten of ingrediënten nodig. Iedereen kan de onderstaande sappen dus bereiden. De bereiding van de volgende sappen wordt besproken:
De sappen die in het artikel worden genoemd zijn enkel basisrecepten. Je kunt naar believen variëren en verschillende sappen combineren.
Bessensap
Benodigdheden
- Bessen naar keuze: frambozen, bramen, rode bessen etc.
- Water
- Suiker of honing naar smaak
- Pan
- Zeef
- Theedoek of bij voorkeur een neteldoek
Bereidingswijze
- Was de bessen zorgvuldig.
- Doe de gewassen bessen in een pan. Voeg water toe tot de bessen net onder water staan.
- Breng het water aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en pureer de bessen met een lepel of met een stamper.
- Breng de bessen opnieuw aan de kook.
- Haal de pan vervolgens weer van het vuur en laat afkoelen.
- Leg een theedoek (of neteldoek indien je die tot je beschikking hebt) in de zeef.
- Giet het bessenmengsel door de zeef. Vang het sap op in een kom.
- Pers met uw hand of met een lepel het sap zo goed mogelijk uit het fruit.
- Voeg nu suiker of honing naar smaak toe.
- Leng het sap aan met drie of vier keer zoveel water.
- Giet het sap in flessen en bewaar in de koelkast.
Overige informatie
- Schud het sap om voor gebruik.
Sap van Passievruchten
Benodigdheden
- 5 a 6 echt rijpe passievruchten
- Water
- Suiker
- Blender
- Zeef
Bereidingswijze
- Snij de passievruchten doormidden.
- Lepel de vrucht uit en doe het vruchtvlees in de blender.
- Voeg drie keer zoveel water toe als het volume van het vruchtvlees.
- Blend het vruchtvlees en het water gedurende één minuut. De pitjes zullen zich scheiden van het vruchtvlees. Mix niet op een te hoge snelheid, de pitjes zullen dan breken.
- Zet een kom of grote maatbeker klaar. Hou de zeef erboven en giet het sap door de zeef. De pitjes worden zo van het sap gescheiden.
- Leng het sap wederom aan met drie maal zoveel water.
- Voeg suiker naar smaak toe. Proef daartoe af en toe een slokje (eerst goed roeren).
- Eventueel kun je het sap met nog meer water aanlengen, als het te dik is naar jouw smaak.
- Giet het sap in flessen en bewaar in de koelkast.
Overige informatie
- Uit de 5 a 6 passievruchten verkrijgt men ongeveer 2,5 liter sap.
- Het kan zijn dat het water en de passievruchten op den duur gaan scheiden, schud daarom voor gebruik.
- In de koelkast is het sap ongeveer vijf dagen houdbaar.
Druivensap
Benodigdheden
- Druiven
- Water
- Pan
- Suiker
- Zeef
- Theedoek of neteldoek
Bereidingswijze
- Was de druiven zorgvuldig.
- Doe de gewassen druiven in een pan. Voeg water toe tot de druiven net onder water staan.
- Breng het water aan de kook.
- Haal de pan van het vuur en pureer de druiven met een lepel of met een stamper.
- Breng de druiven opnieuw aan de kook en laat gedurende 10 minuten zachtjes doorkoken.
- Haal de pan vervolgens weer van het vuur en laat afkoelen.
- Leg een theedoek (of neteldoek indien je die tot je beschikking hebt) in de zeef.
- Giet het druivenmengsel door de zeef. Vang het sap op in een kom.
- Pers met uw hand of met een lepel het sap zo goed mogelijk uit het fruit.
- Voeg nu suiker of honing naar smaak toe.
- Leng het sap aan met drie of vier keer zoveel water.
- Giet het sap in flessen en bewaar in de koelkast.
Overige informatie
- Schud het sap om voor gebruik.
Wortelsap
Benodigdheden
- 1 kilo wortels
- Water (koud en heet)
- Optioneel: sap van 2 sinaasappels
- Blender
Bereidingswijze
- Was en schil de wortels. Snij de wortels vervolgens in blokjes.
- Doe de blokjes wortel in de blender.
- Pureer de wortels. Voeg indien nodig een kleine hoeveelheid water toe.
- Giet de gepureerde wortels in een kom. Voeg hieraan 500 milliliter heet water toe.
- Meng door en laat vervolgens 15 a 30 minuten rusten.
- Voeg naar smaak het sap van twee sinaasappels toe.
- Eventueel kun je het wortelsap nog aanlengen met water.
- Giet het sap in flessen en bewaar in de koelkast.
Overige informatie
- Uit een kilo wortelen kan men ongeveer vier liter sap maken.
- Schud het sap om voor het serveren.