InfoNu.nl > Eten en Drinken > Dranken overig > Zelf verse sappen maken

Zelf verse sappen maken

Zelf verse sappen maken De vruchtensappen die in de supermarkt verkocht worden als 'vers' zijn in de meeste gevallen vaak helemaal niet zo vers. De sappen zijn bovendien ook niet zo 'puur' als ons vaak wordt wijsgemaakt. Als je graag echt gezond en overheerlijk, vers drinken wilt nuttigen, dan kun je de sappen zeer eenvoudig zelf maken! Voor het bereiden van je eigen verse sappen zijn geen bijzondere apparaten of ingrediënten nodig. Iedereen kan de onderstaande sappen dus bereiden. De bereiding van de volgende sappen wordt besproken:

De sappen die in het artikel worden genoemd zijn enkel basisrecepten. Je kunt naar believen variëren en verschillende sappen combineren.

Bessensap

Benodigdheden

  • Bessen naar keuze: frambozen, bramen, rode bessen etc.
  • Water
  • Suiker of honing naar smaak
  • Pan
  • Zeef
  • Theedoek of bij voorkeur een neteldoek

Bereidingswijze

  1. Was de bessen zorgvuldig.
  2. Doe de gewassen bessen in een pan. Voeg water toe tot de bessen net onder water staan.
  3. Breng het water aan de kook.
  4. Haal de pan van het vuur en pureer de bessen met een lepel of met een stamper.
  5. Breng de bessen opnieuw aan de kook.
  6. Haal de pan vervolgens weer van het vuur en laat afkoelen.
  7. Leg een theedoek (of neteldoek indien je die tot je beschikking hebt) in de zeef.
  8. Giet het bessenmengsel door de zeef. Vang het sap op in een kom.
  9. Pers met uw hand of met een lepel het sap zo goed mogelijk uit het fruit.
  10. Voeg nu suiker of honing naar smaak toe.
  11. Leng het sap aan met drie of vier keer zoveel water.
  12. Giet het sap in flessen en bewaar in de koelkast.

Overige informatie

  • Schud het sap om voor gebruik.



Sap van Passievruchten

Benodigdheden

  • 5 a 6 echt rijpe passievruchten
  • Water
  • Suiker
  • Blender
  • Zeef

Bereidingswijze

  1. Snij de passievruchten doormidden.
  2. Lepel de vrucht uit en doe het vruchtvlees in de blender.
  3. Voeg drie keer zoveel water toe als het volume van het vruchtvlees.
  4. Blend het vruchtvlees en het water gedurende één minuut. De pitjes zullen zich scheiden van het vruchtvlees. Mix niet op een te hoge snelheid, de pitjes zullen dan breken.
  5. Zet een kom of grote maatbeker klaar. Hou de zeef erboven en giet het sap door de zeef. De pitjes worden zo van het sap gescheiden.
  6. Leng het sap wederom aan met drie maal zoveel water.
  7. Voeg suiker naar smaak toe. Proef daartoe af en toe een slokje (eerst goed roeren).
  8. Eventueel kun je het sap met nog meer water aanlengen, als het te dik is naar jouw smaak.
  9. Giet het sap in flessen en bewaar in de koelkast.

Overige informatie

  • Uit de 5 a 6 passievruchten verkrijgt men ongeveer 2,5 liter sap.
  • Het kan zijn dat het water en de passievruchten op den duur gaan scheiden, schud daarom voor gebruik.
  • In de koelkast is het sap ongeveer vijf dagen houdbaar.



Druivensap

Benodigdheden

  • Druiven
  • Water
  • Pan
  • Suiker
  • Zeef
  • Theedoek of neteldoek

Bereidingswijze

  1. Was de druiven zorgvuldig.
  2. Doe de gewassen druiven in een pan. Voeg water toe tot de druiven net onder water staan.
  3. Breng het water aan de kook.
  4. Haal de pan van het vuur en pureer de druiven met een lepel of met een stamper.
  5. Breng de druiven opnieuw aan de kook en laat gedurende 10 minuten zachtjes doorkoken.
  6. Haal de pan vervolgens weer van het vuur en laat afkoelen.
  7. Leg een theedoek (of neteldoek indien je die tot je beschikking hebt) in de zeef.
  8. Giet het druivenmengsel door de zeef. Vang het sap op in een kom.
  9. Pers met uw hand of met een lepel het sap zo goed mogelijk uit het fruit.
  10. Voeg nu suiker of honing naar smaak toe.
  11. Leng het sap aan met drie of vier keer zoveel water.
  12. Giet het sap in flessen en bewaar in de koelkast.

Overige informatie

  • Schud het sap om voor gebruik.



Wortelsap

Benodigdheden

  • 1 kilo wortels
  • Water (koud en heet)
  • Optioneel: sap van 2 sinaasappels
  • Blender

Bereidingswijze
  1. Was en schil de wortels. Snij de wortels vervolgens in blokjes.
  2. Doe de blokjes wortel in de blender.
  3. Pureer de wortels. Voeg indien nodig een kleine hoeveelheid water toe.
  4. Giet de gepureerde wortels in een kom. Voeg hieraan 500 milliliter heet water toe.
  5. Meng door en laat vervolgens 15 a 30 minuten rusten.
  6. Voeg naar smaak het sap van twee sinaasappels toe.
  7. Eventueel kun je het wortelsap nog aanlengen met water.
  8. Giet het sap in flessen en bewaar in de koelkast.

Overige informatie

  • Uit een kilo wortelen kan men ongeveer vier liter sap maken.
  • Schud het sap om voor het serveren.
© 2011 - 2019 M_ichje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
KinderchampagneKinderchampagneBijna Oud en Nieuw. De traditie eist een glas champagne als de klok twaalven slaat. Iedere ouder met jonge kinderen weet…
Zuivel met vruchten melangesZuivel met vruchten melangesYoghurt, kwark of andere zuivelproducten kunnen bij uitstek goed gecombineerd worden met fruit. Uitgaande van de magere…
Druiven gezond?Druiven gezond?Druiven, gezond? Ja! Druiven hebben niet alleen een lekkere zoete smaak maar leveren ook gezondheidsvoordelen op voor uw…
Zomerse bessencocktail en zomerse strawberry fizzZomerse bessencocktail en zomerse strawberry fizzAlcoholloze cocktails zijn niet alleen gezond, maar ook erg lekker. Wie een tuin heeft met veel vruchten kan te kust en…
Smoothies maken met zomerfruit, heerlijke smoothiereceptenSmoothies maken met zomerfruit, heerlijke smoothiereceptenSmoothies zijn heerlijke verkoelende drankjes op basis van gepureerd fruit die boordevol vitaminen zitten. Ze zijn dan o…
Bronnen en referenties
  • http://www.wikihow.com/Make-Passion-Fruit-Juice
  • http://www.wikihow.com/Make-Carrot-Juice
  • http://www.motherearthnews.com/Relish/Real-Food/How-To-Make-Fresh-Fruit-Juice-From-Berries-Recipe.aspx
  • http://www.mytinyplot.co.uk/recipes/how-to-make-grape-juice/

Reageer op het artikel "Zelf verse sappen maken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

T. de Rijk, 26-09-2013 21:25 #1
De druivensap gemaakt, makkelijk en lekker! goede tips

Infoteur: M_ichje
Gepubliceerd: 26-08-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!