Aperitieven en welkomstdrankjes
Aperitieven, een welkomstdrankje dat bij elke gelegenheid past. Welke temperatuur ook, er is altijd wel een passend aperitief.
Aardbeien Bowl
Benodigdheden
- 4 tot 5 middelmatig grote aardbeien per kommetje
- Suiker
- 1 fles droge witte wijn,
- naar keuze ½ fles goed gekoelde mousserende wijn van goede kwaliteit
Spoel de aardbeien en verwijder de kroontjes. Bestrooi ze, al dan niet in stukken gesneden, met wat suiker. Giet er de wijn over en laat het geheel gedurende enkele uren in een afgesloten kom trekken in de koelkast. Voeg er eventueel, net vóór het opdienen, de mousserende wijn aan toe. Dien op in bowlkommetjes met aangepaste lepels. Geef er een knapperig koekje bij.
Aardbeiencocktail Campari
Benodigdheden
- 250 gr verse of diepgevroren aardbeien
- 8 eetlepels campari
- 1 fles gekoelde droge witte wijn
- verse blaadjes citroenmelisse
Pureer de aardbeien. Houd 8 kleine exemplaren over. Meng de puree met de campari en laat trekken. Schenk in longdrinkglazen en vul aan met de koude witte wijn. Steek een aardbei en een blaadje citroenmelisse op de rand van het glas.
Aardbeiencocktail met witte wijn
Benodigdheden
- 250 gr aardbeien
- 1 glas goed gekoelde droge witte wijn of 1 glas mineraal water
- sap van 1/2 citroen
- goed gekoelde cassis
- poedersuiker naar smaak
- enkele kleine aardbeien per glas als versiering
Mix de gespoelde aardbeien met de wijn of het water en het citroensap. Voeg eventueel wat poedersuiker toe. Vul de glazen voor 1/5 tot 1/3 met cassis. Vul verder aan met de aardbeiendrank. Doe in elk glas nog enkele kleine aardbeien. Dien zeer koel op.
Aardbeiencocktail met melk
Zelfde bereiding als die van aardbeiencocktail, maar er wordt aan het geheel 1 tot
1 ½ deciliter karnemelk, room of yoghurt toegevoegd. Verdeel die hoeveelheid over
6 glazen. Dien zeer koel op.
Aardbeienwijn
Benodigdheden
- 150 g zeer kleine aardbeien of bosaardbeitjes
- 8 cl cointreau of oranje-curaçao
- ½ fles mousserende wijn van goede kwaliteit
Spoel de aardbeien vlug onder koud water. Haal de kroontjes eraf en laat zeer goed uitlekken. Doe ze in een kom. Giet er vervolgens de cointreau of de oranje-curaçao over. Verdeel net vóór het opdienen in hoge glazen op voet. Schenk er dan de mousserende wijn bij. Als je de drank iets zoeter wil, bestrooi dan de aardbeien met wat poedersuiker, vooraleer je er de likeur over giet.
Abrikoosje
Benodigdheden
- 8 halve abrikozen uit blik
- 1 dl lichte abrikozen siroop uit blik
- 7 dl sprankelend appelsap
- verse blaadjes citroenmelisse
Mix de abrikozen in de siroop. Zet in de koelkast. Laat ook het appelsap zeer goed koelen. Meng het abrikozenmengsel met het sprankelende appelsap. Schenk in 4 longdrinkglazen en werk af met een vers blaadje citroenmelisse.
Appel-perzikdrink
Benodigdheden
- 1 deel jonagoldlikeur
- 1 deel abricotbrandy
- 2 delen appelsap
Zorg ervoor, dat het appelsap goed gekoeld is. Meng alle dranken met elkaar. Giet in de glazen en dien op.
Aruba
Benodigdheden
- sap van 1 roze pompelmoes
- sap van 4 sinaasappels
- sap van 2 limoenen of 1 citroen
- spa rood
- ijsblokjes
Zeef zo nodig de sappen. Vermeng ze en verdeel ze over de glazen. Leng aan met gekoeld spa rood naar smaak. Je kan de glazen afwerken met een vers muntblaadje.
Bonaparte
Benodigdheden
- sap van wortelen
- sap van selderstelen
- sap van appels
- citroensap
- houten prikkers
- citroenschilletjes
- muntblaadjes
Meng de sappen in de volgende verhouding: 1/3 wortelsap, 1/3 appelsap, 1/3 seldersap en 1 eetlepel citroensap. Prik op een houten prikker een lintje citroenschil en een muntblaadje. Verdeel de sappen over de glazen en voorzie ze van een versierde prikker.
Cassisbot
Benodigdheden
- 1 lepel sinaasappel- of pompelmoessap
- 6 suikerstokken
- een geut cassissiroop (per glas)
Koel het fruitsap en de cassissiroop zeer goed. Verdeel het fruitsap over de glazen. Giet in elk glas een geut cassis. Meng niet, zodat je een 'gewolkt' drankje krijgt. Voorzie ieder glas van een suikerstok.
Cassis mignon
Benodigdheden
- 4 dl cassissap
- 5 dl perziksap
- 1 koffielepel esdoornsiroop
Maak beide sappen uit verse vruchten of gebruik kant en klare sappen. Vermeng ze na afkoeling met de esdoornsiroop. Verdeel over de glazen en dien op.
Churchill
Benodigdheden
- 2 flesjes goed gekoeld blond bier
- 1 d campari
- 4 muntblaadjes
Giet de campari in hoge glazen en leng hem aan met het blond bier. Werk de glazen af met een muntblaadje.
Citrusdrink
Benodigdheden
- 1 sinaasappelsap
- 1 l pompelmoessap
- 1 l ananassap
- sap van 1 citroen
- poedersuiker of suikersiroop
- ananasschijven uit blik of vers
- pompelmoezen
Meng in een grote kom alle sappen onder elkaar. Zoet naar smaak met poedersuiker of suikersiroop. Schil de pompelmoezen en snijd het vruchtvlees klein. Snijd de ananasschijven fijn. Schenk hoge glazen voor 3/4 vol met het sap. Doe in ieder glas 2 eetlepels fijngesneden ananas en pompelmoes. Geef er een sorbetlepel bij.
Cocktail Carolus
Benodigdheden
- 2 flesjes Gouden Carolus of Sezoens
- 1 dl sherry
- kersen op jenever
Giet in de glazen eerst de sherry, pas daarna het bier. Schenk het bier voorzichtig, om niet teveel schuim te krijgen. Versier met kersen op een lange houten prikker.
Cocktail Lieve
Benodigdheden
- 2 flesjes bitter lemon
- 1 dl cointreau
- 1 dl gin
- sap van 1 sinaasappel
Meng de dranken zeer goed met elkaar en laat ze zeer koud worden.
Verdeel ze over de glazen en dien onmiddellijk op.
Cocktail Rodenbach
Benodigdheden
- 2 flesjes goed gekoelde Rodenbach
- ½ dl kirsch
- 1 dl grenadine
- voor de versiering:witte kandijstokken of gesuikerd fruit
Giet de grenadine en de kirsch bij de koele Rodenbach. Giet in glazen op voet. Versier met een kandij stok of met het fruit op een lange houten prikker.
Driedrankencocktail
reken 1 tot 2 dl van deze drank per persoon:
Benodigdheden
- 1/3 witte martini
- 1/3 gin
- 1/3 sinaasappelsap
Meng de dranken zeer goed met elkaar en laat ze goed koelen. Vul er de glazen voor 3/4 mee en dien onmiddellijk op.
Druiven Bowl
Benodigdheden
- 1 kg pitloze witte druiven
- 2 citroenen
- 1 fles goed gekoelde droge witte wijn of goed gekoeld ongezoet appelsap
- 1 fles spa rood
- 200 gr gepelde en gehakte hazelnoten
- 40 gr basterdsuiker of bloemsuiker
Spoel de druiven, haal ze van de tros en ontdoe ze van hun pel. Leg ze in een kom en bestrooi ze met de suiker. Meng voorzichtig door elkaar en laat afgedekt ten minste 1 uur trekken in de koel kast. Pers de citroenen en voeg het sap samen met de wijn of het appelsap bij de druiven. Proef en breng zo nodig verder op smaak met suiker en/ of citroensap. Doe er net vóór het opdienen de gehakte noten bij en het spa rood. Gebruik je gewoon appelsap, voeg dan minder suiker toe.
Framboosje
Benodigdheden
- 150 gr verse of licht ontdooide frambozen
- 2 ½ dl pompelmoessap
- 4 stuks ananaskers
- 6 dl sprankelend appelsap
Mix de frambozen fijn. Roer er het goed gekoeld de pompelmoessap onder. Zeef het mengsel zorgvuldig. Leng verder aan met het goed gekoelde sprankelende appelsap. Verdeel over 4 longdrinkglazen. Garneer de glazen met een ananaskers.
Frambozenbier
Benodigdheden
- enkele flessen frambozenbier
- fluitglazen of champagnecoupes
Laat het bier, tot juist vóór het gebruik, koelen tot 10° C. Vul de fluitglazen of champagnecoupes met het bier en dien onmiddellijk op. Je kan ook enkele besuikerde frambozenvruchtjes uit de diepvriezer in de glazen leggen en die dan met het bier overgieten. Een andere mogelijkheid is wat frambozenlikeur in glazen te gieten en die dan aan te vullen met frambozenbier. Zo krijg je een iets sterkere alcoholsmaak.
Frambozengeuze
Benodigdheden
- 500 gr frambozen
- 2 citroenen
- 200 gr griessuiker of poedersuiker
- 1 l goed gekoelde geuze,
- 4 citroenschijfjes of frambozen als versiering
Mix de frambozen en druk ze door een zeef:. Pers het sap uit de citroenen en zeef het. Meng het frambozen- en het citroensap met de suiker. Laat samen even opkoken, totdat de suiker gesmolten is. Laat daarna goed afkoelen. Leng aan met de geuze en verdeel onmiddellijk over de glazen. Werk de glazen af met een citroenschijfje of frambozen op een lange houten prikker.
Gekruide Bowl
Benodigdheden
- 4 dl sinaasappelsap
- 2 dl ananassap
- Schil van 2 onbespoten citroenen
- 1 eetlepel suiker
- snuifje muskaatnoot
- kruidnagel
- ongeveer 5 dl mineraalwater
- 100 gr verse vruchten naar keuze
- enkele druiven of partjes sinaasappel
Meng al de ingrediënten (behalve het fruit) met elkaar. Laat goed koelen. Zeef vervolgens. Voeg voor het opdienen de in stukjes gesneden verse vruchten toe. Dien op in grote bowlglazen. Versier met een druif of een partje sinaasappel. Geef er een lepel bij.
Gemend sapdrankje
Benodigdheden
- 1 dl citroensap
- 5 dl ananassap
- 4 dl sinaasappelsap
- 1 tot 21imoenen
Zorg ervoor dat de dranken zeer goed gekoeld zijn. Meng ze met elkaar. Verdeel de drank over de longdrinkglazen. Versier de glazen met een schijfje limoen.
Hagelands Blauw
Benodigdheden
- 1 deel jonagoldjenever 36°
- 2 delen rood druivensap
- 3 delen mousserende wijn van goede kwaliteit
Zorg dat alle dranken goed gekoeld zijn. Meng de jenever met het druivensap. Giet er juist vóór het opdienen de mousserende wijn bij. Giet in de glazen en dien op.
Hagelands Goud
Benodigdheden
- 2 delen wit druivensap
- 1 deel jonagoldjenever 36°
- 1 deel droge witte wijn
Zorg dat alle dranken goed gekoeld zijn. Meng ze met elkaar en giet het mengsel in de glazen.
Honeymoon
Benodigdheden
- 5 dl sinaasappelsap
- 2 dl appelsap
- sap van 3 tot 4 citroenen
- 1 tot 2 eetlepels vloeibare honing,
- 1 citroen
Vermeng de ingrediënten met elkaar. Laat enkele uren rusten in de koelkast. Dien op in grote wijnglazen en versier met een citroenschijfje.
Jonagolddrink
Benodigdheden
- 1 deel jonagoldlikeur
- 1 deel appelsap
- een scheutje jonagoldjenever naar keuze
Zorg dat de appelsap goed gekoeld is. Meng met de likeur en de jenever naar keuze.
Giet in de glazen en dien op.
Jubilé
Benodigdheden
- 1 deel jonagoldjenever 36°
- 3 delen natuurzuiver appelsap
- 2 druppels angostura (angostura is een elixer op basis van rum, rood sandelhout, massooibast en andere kruiden)
Zorg dat de jenever en het appelsap zeer koel zijn. Meng ze met elkaar en breng op smaak met de angostura. Giet in de glazen en dien op.
Kir
De echte kir wordt bereid met een klein scheutje zwartebessenlikeur, waarover een witte bourgogne wordt geschonken, meestal een Aligoté. In Kir Royal wordt de witte wijn vervangen door champagne.
Kriekencocktail
Benodigdheden
- 4 eetlepels cherrylikeur
- 4 eetlepels kirsch
- 7 ½ dl goed gekoelde kriek (bessenbier)
Verdeel de likeur en de kirsch over 4 champagneglazen. Vul ze vervolgens tot aan de rand met gekoeld bier, zodat zich een mooie schuimkraag vormt. Dien onmiddellijk op.
Lemon Slush
Benodigdheden
- 4 tot 5 eetlepels limoensorbet
- 6 tot 8 dl koel ongezoet pompelmoessap
- 1 limoen
Klop de sorbet op en verdeel over de 4 glazen. Leng verder aan met het pompelmoessap . Dien op met een rietje en een limoenschijfje.
Lemonia
Benodigdheden
- sap van 4 citroenen
- geraspte schil van onbespoten halve citroen
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- gekoelde spa rood
Verdeel het citroensap over 4 glazen. Bestrooi met een weinig peterselie en leng aan met gekoeld spa rood.
Lentegroen
Benodigdheden
- 1 deel jonagoldjenever 36°
- 2 delen Pisang Ambon
- 3 delen natuurzuiver appelsap
Meng de goed gekoelde dranken met elkaar. Giet ze in de glazen.
Limburgse cocktail
Benodigdheden
- 4 flesjes goed gekoelde Kwik Pils
- grenadine
- 1 dl calvados
- 2 kleine appels
Vorm uit de appels kleine bolletjes. Laat ze marineren in de calvados gedurende ongeveer 24 uur. Leg wat appelballetjes in de cocktailglazen. Doe er wat grenadine op en overgiet met de pils.
Luka
Benodigdheden
- 4 kiwi’s
- 4 lychees
- Sap van 2 limoenen
- Ijsblokjes
- tonic
Schil de kiwi's. Pel en ontpit de lychees. Pureer de kiwi's en de lychees. Vermeng de puree met het sap van limoenen. Breng in de glazen enkele fijn gestampte ijsblokjes en giet daarover het vruchtenmengsel. Leng aan met tonic.
Maracuja
Benodigdheden
- 2/3 passievruchtenlikeur
- 1/3 heldere sap van exotische vruchten naar keuze
- verse muntblaadjes
- ijs
Schud de dranken met ijs in een shaker. Leng aan met het exotisch vruchtensap, totdat je de gewenste smaak hebt. Schenk uit in cocktailglazen. Versier met een muntblaadje.
Mie
Benodigdheden
- sap van 2 roze pompelmoezen
- 4 dl passievruchtensap
- ongeveer 4 dl spa rood
Zeef het pompelmoessap. Vermeng het passievruchtensap met het pompelmoessap. Verdeel over 4 hoge glazen. Leng verder aan met het gekoelde spa rood. Versier naar eigen creativiteit.
Mimi
Benodigdheden
- sap van 3 pompelmoezen
- 4 eetlepels vruchtensiroop
- gekoeld spuitwater
Zeef het pompelmoessap. Giet in elk glas 1 eetlepel vruchtensiroop. Verdeel het pompelmoessap over de glazen en meng met de siroop. Leng aan met spa rood. Versier en geef er een roerstaafje bij.
Muntdrankje met honing
Benodigdheden
- 4 eetlepels vloeibare honing
- sap van 2 citroenen
- 3 tot 5 dl gekoeld water
- verse muntblaadjes of schijfjes citroen
Meng met behulp van de mixer de honing met de vloeistoffen. Verdeel over ruime glazen en vul aan met ijsblokjes. Versier met muntblaadjes of met een schijfje citroen.
Napoléon
Benodigdheden
- per glas: 1 eetlepel mandarine napoléon,
- een goed droge witte wijn of mousserende wijn van goede kwaliteit
- 1 lange houten prikker,
- 1 partje mandarijn
- 1 muntblaadje
Laat de dranken zeer goed koelen. Breng in ieder glas op voet de mandarine napoléon. Vul de glazen aan met de witte wijn of de schuimwijn. Prik op iedere prikker een partje mandarijn en een muntblaadje. Zet de prikkers in de glazen.
Pittig Witteke
Benodigdheden
- 2 flesjes goed gekoelde Witte van Hoegaarden
- 2 dl citroenjenever
- 4 citroenschijfjes
Giet eerst het bier in de cocktailglazen en daarna de citroenjenever. Steek op de rand van de glazen een schijfje citroen.
Punch Royal
Benodigdheden
- 4 dl frambozensap
- 2 dl sinaasappelsap
- 1 dl citroensap
- ginger-ale
- ijsblokjes
- 4 schijfjes sinaasappel
- enkele frambozen
- cocktailprikkers
Meng de goed gekoelde vruchtensappen met elkaar. Doe de glazen voor 1/3 vol met ijsblokjes. Verdeel het vruchtensap erover. Leng aan met ginger-ale. Breng in ieder glas een schijf sinaasappel. Leg er 3 frambozen op.
Roze Panter
Benodigdheden
- 1 ½ dl grenadine
- 3 ½ dl pompelmoessap
- 3 dl ananassap
- 3 dl sinaasappelsap
- blokjes ananas
Laat alle ingrediënten koelen in de koelkast. Giet ze bij elkaar en meng ze goed. Verdeel de drank over de longdrinkglazen en ver sier met enkele blokjes verse ananas of ananas uit blik.
Shirley Temple
Benodigdheden
- 3 dl passievruchtensap
- 3 dl ananassap
- ½ 1 bitter lemon
- ijsblokjes
Roer beide vruchtensappen met ijsblokjes in het glas. Leng aan met koele bitter lemon. Dien op met een verse fruitbrochette (kleine stukjes fruit, op een houten prikker geregen).
Sangria
Benodigdheden
- 3/4 l rode wijn (b.v. een jonge Rioja of een Côtes du Rhône of een Côtes du Roussilion)
- 2 goed gespoelde in schijfjes gesneden sinaasappels
- 1 goed gespoelde in schijfjes gesneden citroen
- 1 geschilde en in blokjes gesneden appel
- 1 kaneelstokje
- griessuiker volgens smaak
- ijs in blokjes
Doe alle ingrediënten in een brede glazen karaf voor fruitsap. Meng goed. Laat gedurende 3 tot 4 uur trekken in de koelkast. Dien zeer fris op.
Sweetappel
Benodigdheden
- 1 deel jonagoldjenever 36°
- 2 delen natuurzuiver appelsap
- 2 tot 3 delen mousserende wijn van goede kwaliteit
Zorg dat de dranken goed koel zijn. Meng de jenever met het appelsap. Giet er juist vóór het opdienen de mousserende wijn bij. Verdeel over de glazen en dien onmiddellijk op.
Tomaat-lemon-cocktail
Benodigdheden
- 7 dl tomatensap
- 4 eetlepels citroensap
- een scheutje Engelse saus
- peper
- selderzout
- enkele tomaten
Vermeng de ingrediënten met elkaar. Laat het mengsel goed koelen. Dien op in hoge glazen. Versier met de in dobbel steentjes gesneden tomaat. Geef er een lepel bij.
Tomatensap met selderij
Benodigdheden
- 2 stengels fijngehakte witte selder
- ½ geschilde, ontpitte en fijngesneden komkommer
- sap van ½ citroen
- 8 druppels tabasco
- 1 l tomatensap
- 1 kleine fijngesnipperde ui
- gemberpoeder
- zout
- suiker
- selderblaadjes
Mix en meng alle bovenstaande ingrediënten. Breng op smaak met gemberpoeder, zout en suiker. Laat in de koelkast goed koelen. Dien op in de glazen en garneer met een selderblaadje.
Tropisch drankje
Benodigdheden
- ½ passievruchtenjenever
- ½ tonic
Meng de heel koele dranken met elkaar. Giet in de glazen.
Tweedranken cocktail
Benodigdheden
- per 5 dl witte droge wijn
- 1 dl mandarine napoléon
- partjes opgelegde mandarijn
- muntblaadjes
- lange houten prikkers
Meng de witte wijn met de mandarine napoléon. Laat zeer goed koelen en verdeel over de glazen. Prik een partje mandarijn en een muntblaadje op de houten prikkers. Plaats de prikkers in de glazen.
Venkeldrank
Benodigdheden
- 6 dl roze pompelmoessap
- ½ venkelknol
- Ijsblokjes
- ongeveer 3 dl gekoeld spa rood
- venkelgroen
Snijd de halve venkelknol in fijne reepjes en laat die gedurende minimum 1 ½ uur trekken in het pompelmoessap. Zeef het sap en verdeel het over de 4 glazen met ijsblokjes. Leng aan met gekoelde spa rood. Versier met venkelgroen. Deze drank is ook lekker zonder toevoeging van spa rood. Gebruik dan wel iets meer ijs.
Voorproefje
Benodigdheden
- 2 dl sinaasappelfrisdrank
- sap van 3 sinaasappels
- sap van ½ citroen
- een scheutje abrikozensap
- enkele koffielepels suikersiroop
- 1 sinaasappel
- een weinig geraspte sinaasappelschil
Vries de sinaasappeldrank in blokjes in. Meng de sappen en de suikersiroop met elkaar. Laat zeer goed koelen. Hak of sla vóór het opdienen de bevroren vruchtenblokjes klein. Verdeel de blokjes over de glazen. Giet er het sap overheen. Versier ieder glas met een schijfje sinaasappel en wat geraspte sinaasappelschil.
Vreugdecocktail
Benodigdheden
- per glas: 1/8 1 mousserende wijn van goede kwaliteit
- 35 cc frambozenlikeur
- 2 tot 3 verse of diepgevroren frambozen
- houten prikkers
Meng de zeer goed gekoelde mousserende wijn met de frambozenlikeur in een karaf. Leg in de coupes of de glazen 2 of 3 frambozen. Vul de glazen voor 2/3 met de cocktail en dien onmiddellijk op. Voorzie houten prikkers om de frambozen uit de glazen te kunnen nemen.
Vruchtencocktail
Benodigdheden
- 1 meloen
- gekoeld mineraalwater
- 3 dl gekoelde passievruchtensiroop
- 3 dl gekoelde rozenbottelsiroop
- muntblaadjes
Schil de meloen, snijd ze doormidden en verwijder het zaad. Verdeel het vruchtvlees in gelijke blokjes. Breng meloenblokjes in de glazen. Giet daarboven de passievruchtensiroop en de rozenbottelsiroop en vul verder aan met mineraalwater. Versier de rand van de glazen met een muntblad je en meloenbolletjes. In plaats van mineraal water kan je ook ginger-ale gebruiken.
Vruchtendrank
Benodigdheden
- 2 dl abrikozensap
- 2 dl nectarinesap
- 150 gr ontpitte rijpe kersen
- 150 gr aardbeien
- 4 dl magere gekoelde melk
- een snuifje kaneel
Koel de sappen en de fruitsoorten. Vermeng de melk met de fruitsappen. Verdeel de vruchten over ruime glazen. Giet daarover het mengsel van melk en fruitsap. Geef er een lange lepel bij.