Zelf likeur maken
Een lekker maar over het algemeen prijzig drankje: likeur. Relatief voordelig is het zelf te "maken". De eerste aanschaf van de nodige ingrediënten kost ongeveer twintig euro. Maar er zijn tientallen liters mee te maken. Op termijn dus veel goedkoper dan bij de slijter. Hier volgen twee recepten. Eén voor koffielikeur en één voor sinaasappellikeur. Veel plezier, en: santé!
Likeur
Definitie: verzamelnaam van suikerhoudende aromatische alcoholische dranken, verkregen door herdestillatie van neutrale alcohol, brandewijn of ander gedestilleerd over bepaalde vruchten, bloemen of planten.
Likeurnamen
Likeuren worden genoemd naar het meest typerende aromatische bestanddeel, als
anisette (anijszaad),
crème-de-menthe (pepermunt),
crème-de-cacao (cacao), of naar de oorspronkelijke plaats van herkomst:
benedictine, chartreuse.
Modern drankje?
Likeur is geen drankje van de laatste tijd. Eeuwenlang is het bekend. Er zijn zelfs regels opgesteld over het verplichte alcoholgehalte en het totaal extractgehalte.
Likeur kende men al ten tijde van de Egyptische farao's. In de middeleeuwen ontwikkelden tal van kloosters hun eigen recepten.
Zelf maken
Het belangrijkste bestanddeel van zelfgemaakte likeur is de alcoholische drank. Als grondstof voor uw "eigen" likeur kunt u jenever gebruiken. Een heel goed en veel goedkoper alternatief kunt u aan de Duitse kant van de grens kopen. In de grote supermarktketens van onze oosterburen kunt de zogenaamde
Weiss Korn kopen voor enkele euro's. Het is ook te koop onder de naam
Korn. Het heeft een alcoholpercentage van ongeveer 35, heel goed voor het fabriceren van uw likeur.
Om de likeur te bereiden kunt u het beste gebruik maken van een flinke weckfles(pot) met afsluitring. U moet de inhoud namelijk regelmatig schudden. De ring voorkomt dan dan de fles gaat lekken
Koffielikeur (crème-de-café)
Benodigdheden:
- 700 cl. (weiss)korn of jenever
- 20 gram koffiebonen
- 4 zakjes vanillesuiker
- 250 gram bruine kandijsuiker
- 50 gram witte basterdsuiker
- weckfles
U doet dit bij elkaar in de weckfles. Als de fles gesloten is even flink schudden. Dit regelmatig (1 à 2 maal per week) schudden, want de suikers moeten goed oplossen en niet onderin blijven klonteren. Na 6 weken is de likeur klaar voor consumptie. Natuurlijk wel de koffiebonen er even uit zeven. Heerlijk in een klein glaasje met een toef slagroom en een hete kop koffie ernaast.
Sinaasappellikeur (crème-d'orange)
Benodigdheden:
- 1 liter (weiss)korn of jenever
- 1 grote sinaasappel
- 40 koffiebonen
- 40 suikerklontjes of een identiek gewicht aan witte kandijsuiker
- 18 dl. triple-sec (sinaasappellikeur)
- 1 zakje vanillesuiker
- weckfles
De korn of jenever in de weckfles doen. U voegt er de suikerklontjes en de inhoud van het zakje vanillesuiker bij. Het geheel goed roeren. Dit kan een poosje duren, want de suiker moet oplossen. Het verdient dus de voorkeur -als u niet te lang wilt roeren- om suikerklontjes te nemen in plaats van kandijsuiker. Klontjes lossen wat makkelijker op. Daarna de sinaasappel in zijn geheel bijvoegen, evenals de triple-sec en de koffiebonen. De fles sluiten en 6 weken laten staan. Tussentijds een paar keer schudden of de fles omkeren, zodat de niet opgeloste suikers alsnog de kans krijgen.
Resultaat
U heeft nu twee heerlijke likeuren gekregen. Geniet ervan en: drink met mate!