Zelf likeur maken

Zelf likeur maken Een lekker maar over het algemeen prijzig drankje: likeur. Relatief voordelig is het zelf te "maken". De eerste aanschaf van de nodige ingrediënten kost ongeveer twintig euro. Maar er zijn tientallen liters mee te maken. Op termijn dus veel goedkoper dan bij de slijter. Hier volgen twee recepten. Eén voor koffielikeur en één voor sinaasappellikeur. Veel plezier, en: santé!

Likeur

Definitie: verzamelnaam van suikerhoudende aromatische alcoholische dranken, verkregen door herdestillatie van neutrale alcohol, brandewijn of ander gedestilleerd over bepaalde vruchten, bloemen of planten.

Likeurnamen

Likeuren worden genoemd naar het meest typerende aromatische bestanddeel, als anisette (anijszaad), crème-de-menthe (pepermunt), crème-de-cacao (cacao), of naar de oorspronkelijke plaats van herkomst: benedictine, chartreuse.

Modern drankje?

Likeur is geen drankje van de laatste tijd. Eeuwenlang is het bekend. Er zijn zelfs regels opgesteld over het verplichte alcoholgehalte en het totaal extractgehalte. Likeur kende men al ten tijde van de Egyptische farao's. In de middeleeuwen ontwikkelden tal van kloosters hun eigen recepten.

Zelf maken

Het belangrijkste bestanddeel van zelfgemaakte likeur is de alcoholische drank. Als grondstof voor uw "eigen" likeur kunt u jenever gebruiken. Een heel goed en veel goedkoper alternatief kunt u aan de Duitse kant van de grens kopen. In de grote supermarktketens van onze oosterburen kunt de zogenaamde Weiss Korn kopen voor enkele euro's. Het is ook te koop onder de naam Korn. Het heeft een alcoholpercentage van ongeveer 35, heel goed voor het fabriceren van uw likeur.

Om de likeur te bereiden kunt u het beste gebruik maken van een flinke weckfles(pot) met afsluitring. U moet de inhoud namelijk regelmatig schudden. De ring voorkomt dan dan de fles gaat lekken

Koffielikeur (crème-de-café)

Benodigdheden:
  1. 700 cl. (weiss)korn of jenever
  2. 20 gram koffiebonen
  3. 4 zakjes vanillesuiker
  4. 250 gram bruine kandijsuiker
  5. 50 gram witte basterdsuiker
  6. weckfles

U doet dit bij elkaar in de weckfles. Als de fles gesloten is even flink schudden. Dit regelmatig (1 à 2 maal per week) schudden, want de suikers moeten goed oplossen en niet onderin blijven klonteren. Na 6 weken is de likeur klaar voor consumptie. Natuurlijk wel de koffiebonen er even uit zeven. Heerlijk in een klein glaasje met een toef slagroom en een hete kop koffie ernaast.

Sinaasappellikeur (crème-d'orange)

Benodigdheden:
  1. 1 liter (weiss)korn of jenever
  2. 1 grote sinaasappel
  3. 40 koffiebonen
  4. 40 suikerklontjes of een identiek gewicht aan witte kandijsuiker
  5. 18 dl. triple-sec (sinaasappellikeur)
  6. 1 zakje vanillesuiker
  7. weckfles

De korn of jenever in de weckfles doen. U voegt er de suikerklontjes en de inhoud van het zakje vanillesuiker bij. Het geheel goed roeren. Dit kan een poosje duren, want de suiker moet oplossen. Het verdient dus de voorkeur -als u niet te lang wilt roeren- om suikerklontjes te nemen in plaats van kandijsuiker. Klontjes lossen wat makkelijker op. Daarna de sinaasappel in zijn geheel bijvoegen, evenals de triple-sec en de koffiebonen. De fles sluiten en 6 weken laten staan. Tussentijds een paar keer schudden of de fles omkeren, zodat de niet opgeloste suikers alsnog de kans krijgen.

Resultaat

U heeft nu twee heerlijke likeuren gekregen. Geniet ervan en: drink met mate!
© 2012 - 2024 Bvell, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hét recept voor een eenvoudige taart: De bokkenpootjestaartHét recept voor een eenvoudige taart: De bokkenpootjestaartEen verjaardag houden is een hoop geregel. Echter vindt u het vaak ook gezellig om bij een ander op de verjaardag te kom…
Alles over sterke dranken en likeurenAlles over sterke dranken en likeurenIn Nederland hebben we inmiddels een heel arsenaal aan sterke dranken en likeuren. Wie een willekeurige slijterij binnen…
5 heerlijke cocktails met Parfait amour5 heerlijke cocktails met Parfait amourParfait amour is een likeur die bij veel mensen nog onbekend is. De smaak van deze likeur is zeer bijzonder. De likeur h…
Lekkere zoete toetjesLekkere zoete toetjesNederland is wel een toetjes land, je kunt het zo gek niet bedenken of het is er wel. Zelf maken kan ook een optie zijn…

De lekkerste warme chocolade: hoe maak je die?De lekkerste warme chocolade: hoe maak je die?Dé winterdrank bij uitstek: een mok romige, volle, dampend warme chocolade. In een tijd waarin we steeds meer tot fijnpr…
Een espressomachine kopenEen espressomachine kopenEen espressomachine is een flinke investering, maar wel hét begin voor goede koffie thuis. Er is een enorme diversiteit…
Bronnen en referenties
  • Summa Encyclopedie. Utrecht/Wageningen 1976
Bvell (89 artikelen)
Gepubliceerd: 04-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.