Aperitieven: praktische tips bij het opdienen
Het hele jaar door zijn aperitieven geliefd, in de zomer, bij een feestelijke gelegenheid. Hoe dien je een aperitief of cocktail op? U leest het hier.
Tips bij het opdienen van aperitieven en cocktails
- Het aperitief neem je niet aan tafel, maar op een gezellig plaatsje binnen of, als het weer het toelaat, buiten.
- Eventueel kan je bij het presenteren van het aperitief vragen naar de voorkeur van de gasten. Zeg dan, welke de mogelijkheden zijn.
- Rek de aperitieftijd niet langer dan nodig en zorg ervoor dat de gasten al niet verzadigd zijn voordat ze aan tafel gaan, tenzij je een feestje geeft waarop je enkel aperitiefdranken serveert met een uitgebreid assortiment aperitiethapjes en een dessert achteraf.
- Voorzie aangepaste glazen en vul ze niet te hoog. Voor alcoholvrije aperitieven en cocktails bestaan er geen vaste normen in verband met de vorm van het glas. Hoge glazen of glazen op voet doen het zeer goed.
- Gebruik steeds goed gekoelde glazen. Breng eventueel vooraf een paar ijsblokjes in de glazen, schud ze even om in de glazen en verwijder ze uit de glazen juist voordat je van het aperitief of de cocktail ingiet. Mooi berijmde glazen bekom je door ze een 10-tal minuten in de diepvriezer te plaatsen vooraleer ze te vullen en te serveren.
- Een gulden regel bij het zelf maken van vruchten- en groentesap is de versheid en de kwaliteit van het fruit en de groenten. Spoel ze altijd goed vóór het persen. Gebruik je de schil van bijvoorbeeld citrusvruchten, kies dan voor onbespoten vruchten.
- Alle heldere dranken die geen vruchtensap, room, melk of eieren bevatten, kunnen in een mengglas geroerd worden.
- Cocktails waarin vruchtensappen, room of eieren vermengd zijn, moeten gemixt worden in een mengbeker: in een shaker of met een elektrische mixer. Op die manier verkrijg je een homogeen mengsel. Het vruchtensap moet altijd gezeefd worden. Bewaar schijfjes citroen of sinaasappel in een vochtige, dubbelgevouwen keukenhanddoek in de koelkast. Op die manier blijven ze er steeds fris uitzien.
- Zorg dat je steeds suikersiroop klaar hebt staan in de koelkast. Die siroop maak je op basis van 2 deciliter water en 225 gram suiker. Breng beide aan de kook, totdat de suiker volledig is opgelost. Laat vervolgens afkoelen en bewaar in de koelkast.
- Wil je de glazen van vruchtensappen of -cocktails voorzien van een gekleurd randje, doop dan de glasrand in vruchtensiroop en daarna in fijne suiker.
- Voorzie een lepel met lange steel of een roerstaafje in het glas, zeker als vruchtenpulp naar de bodem kan zinken.
- Vervang regelmatig de ijsblokjes in de diepvriezer. Bevroren water is niet onbeperkt houdbaar. Je kan in de ijsblokjes een eetbaar bloemetje, een kruidenblaadje of een stukje fruit mee invriezen. Op die manier krijg je een leuke versiering. Om zuivere ijsblokjes te maken gebruik je best bronwater of mineraal water uit flessen.
- Als versiering kan je ook gebruik maken van stukjes fruit in of op de rand van het glas. Sommige fruit soorten lenen zich daarvoor beter dan andere. De stevigheid van de vrucht zal er dan ook bepalend voor zijn of ze al dan niet op de rand van het glas kan gestoken worden. Als dat niet kan, voorzie dan een lepel met lange steel of een lange houten prikker.
© 2007 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaanse cocktailsHeerlijke Spaanse cocktails die u doen wanen in Spanje. U vindt hier diverse recepten, alcohol bevattend of alcoholvrij.
Bronnen en referenties
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.