De beste koffie voor elk moment van de dag

De beste koffie voor elk moment van de dag Menig Nederlander houdt van een kopje koffie. De gemiddelde Nederlander drinkt namelijk zon drie koppen koffie per dag. Met een beetje invloed van de Italianen kennen we inmiddels veel verschillende soorten koffie. Welke koffie zou het best zijn voor welk moment van de dag?

In de ochtend

Een kopje koffie drinken in de ochtend levert je niet alleen de nodige energie op om de dag mee te beginnen, maar het is ook goed als je die ochtend veel zittend doorbrengt. Denk hierbij aan mensen die een kantoorbaan hebben of veel in vergaderingen zitten. Koffie schijnt namelijk rug- en nekproblemen grotendeels te voorkomen. Omdat cafeïne ook bepaalde receptoren stimuleert die een pijnstillend effect hebben, is het door wetenschappers zelf aangeraden om s morgens sterke koffie te drinken. Bij sterke koffies kun je denken aan espresso of lungo. Later in de ochtend wordt een koffie met melk aangeraden omdat deze wat lichter is en ervoor zorgt dat je voor lunchtijd niet met een knorrende maag komt te zitten. Denk hierbij aan een koffie met melk of een cappuccino.

In de middag

Tijdens de lunch is koffie vaak te overheersend, maar na de lunch is het beter omdat met een volle maag de cafeïne beter door je lichaam wordt opgenomen. Hier wordt een gewoon Nederlands kopje koffie aangeraden. Heb je later in de middag een middagdip? Dan is een espresso een goede koffie voor wat extra energie. Espresso koffie bevat per kopje ongeveer 40 milliliter koffie en bevat een extra geconcentreerde cafeïne dosis.

In de avond

Na het avondmaal is een kopje koffie ook heerlijk. Kies hier echter geen sterke koffie omdat dit je nachtrust kan beïnvloeden. Drink dus een lichte koffie, misschien met een likeurtje (amaretto, whiskey of cointreau) erin of erbij als afsluiter van de avond. Je kunt ook een cafeïnevrije koffie kiezen, zodat je s nachts toch goed kan slapen.

Koffies om ook eens uit te proberen

We kennen al vele soorten koffies dankzij onze Italiaanse buren, maar er komen er steeds meer bij, ook vanuit andere landen. Ken je deze koffies al?
  • Koffiemilkshake: meng twee koppen sterke koffie met een half kopje volle melk en twee bolletjes ijs (vanille of slagroom). Mix dit alles snel in de blender en giet het in een kan of groot glas met een rietje.
  • Sea salt coffee: Alleen voor de liefhebbers, een koffie afkomstig uit Azië. Deze koffie wordt geserveerd met een zoute slagroom en er wordt grof zeezout over de koffie gesprenkeld.
  • Pindakaas-honing latte: Verwarm een eetlepel onder de warme kraan. Zet een kopje espresso koffie en schuim wat melk op. Gebruik de warme eetlepel om de pindakaas en vervolgens de honing door de espresso te roeren. Giet hier de melkschuim overheen.

De beste koffie voor een kater

Geloof het of niet, maar koffie kan je ook van een flinke kater afhelpen. Neem hiervoor een dubbele espresso met een scheutje citroensap. Het citroensap helpt om de gifstoffen (alcohol) af te breken en de cafeïne geeft je een opkikkertje. Drink er wel voldoende water bij. Hiermee kom je toch nog de dag door.
© 2014 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier lekkere koffiereceptenVier lekkere koffiereceptenWe kunnen geen restaurant of lunchroom meer binnenlopen zonder bijzondere koffiesmaken op de kaart te zien staan. Je kun…
Koffiesoorten: welke koffie kies jij?Koffiesoorten: welke koffie kies jij?Naast de gewone koffie zijn er natuurlijk nog heel veel andere soorten. Als je op het terras zit zie je ze wel eens de r…
Hoe maak je latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd?Hoe maak je latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd?Latte macchiato, cappuccino en koffie verkeerd zijn allen koffievarianten die worden bereid met het gebruik van melk. In…
Cappuccino: de koffie met een heerlijke schuimlaagCappuccino: de koffie met een heerlijke schuimlaagDe koffievariant cappuccino is één van de bekendste koffiesoorten die op de wereld wordt gedronken. We drinken het in de…

Sojamelk zonder suiker kopenSojamelk zonder suiker kopenSojamelk zit qua voedingswaarde dicht tegen koemelk aan, maar is toch een stuk beter dan koemelk. Koemelk bevat namelijk…
Plantaardige melk in plaats van koemelkPlantaardige melk in plaats van koemelkWat zijn de voordelen en nadelen van koemelk en hoe wordt die melk geproduceerd? Er is tegenwoordig ook melk van soja, h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shixugang, Pixabay
  • www.wikipedia.org
  • www.desmaakvanitalie.nl
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 02-01-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.