Een van de meest geliefde dranken: koffie

Een van de bekendste koffiebranders en -leveranciers is Alex Meijer, die zich in 1839 in Amsterdam vestigde. Destijds barstte het in onze hoofdstad van de koffiewinkeltjes. Alex Meijer veredelde er de smaak en de kwaliteit van zijn koffie en groeide - door de tijd heen - uit tot een exclusief merk voor koffie, thee en daaraan gerelateerde producten.

Max Havelaar

Max Havelaar is het onafhankelijke keurmerk voor eerlijke handel (fair trade), dat in 1988 is ontstaan naar aanleiding van de noodkreet van een Mexicaanse koffieboer. Deze Mexicaanse koffieboer wilde liever een goede prijs voor zijn koffie ontvangen dan afhankelijk te blijven van ontwikkelingshulp. Het idee achter Max Havelaar is dan ook geworden dat hardwerkende boeren en boerinnen uitstekend voor zichzelf kunnen zorgen, mits ze een fatsoenlijke prijs ontvangen voor hun producten.

Nederlands initiatief vindt navolging

Sinds de introductie van het Max Havelaar keurmerk heeft dit Nederlandse initiatief navolging gekregen in meer dan twintig andere landen en kan van een wereldwijde opmars gesproken worden. Hierbij is koffie al lang niet meer het enige product. Het keurmerk is te vinden op een brede range van producten zoals thee, chocolade, wijn, suiker, rijst, allerlei soorten fruit, katoen en zelfs ijs. Ook Alex Meijer heeft een nieuwe koffielijn, de fair trade Max Havelaarkoffie. Deze koffielijn past in de trend van bewust consumeren en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Espresso

De espressobonen zijn in twee smaaktypes verkrijgbaar: Scuro (donker) en Chiaro (licht).

Espresso Scuro
Deze espresso bestaat uit krachtige Arabicabonen uit Peru, die donker gebrand zijn. De espresso heeft een intens en puur aroma en een mooie volle smaak.

Espresso Chiaro
Voor de Chiaro zijn eveneens Arabicabonen uit Peru gebruikt, die langdurig maar lichter gebrand zijn. Deze espresso heeft een fluwelen afdronk en een heerlijke nasmaak.

Espresso basis voor andere koffie-specialiteiten

De espresso vormt de basis voor diverse andere koffie-specialiteiten, zoals Ristretto, Espresso macchiato, Cafe creme, Cappuccino en Latte macchiato.

Ristretto
Een koffie-specialiteit die nog sterker van smaak is dan de - toch al sterke - espresso. Hiervoor wordt niet meer dan 20 ml water gebruikt.

Espresso macchiato
Deze specialiteit is eveneens een heerlijke espresso. De koffie onderscheidt zich door de topping van warme, opgeschuimde melk.

Cafe creme
Ook een soort espresso, maar dan gemaakt met meer water. De specialiteit dankt zijn naam aan de royale creme-achtige schuimlaag bovenop.

Cappuccino
Een zeer geliefde koffie-specialiteit. Het is een espresso met warme melk en afgewerkt met een heerlijk romige schuimlaag en wat erop gestrooide cacao.

Latte macchiato
Deze koffiespecialiteit is een lust voor het oog. Een hoog glas wordt eerst voor tweederde gevuld met warme melk, dan een laag espresso en tot slot een laag opgeschuimde melk.

Thee

De thee van uitstekende kwaliteit, wordt rechtstreeks ingekocht bij de plantages. Alleen de beste oogst wordt geselecteerd. Je kunt de verschillende theesoorten op een fraaie manier presenteren in een klein theekistje met zes vakjes.

Extra's bij koffie en thee

De extra's maken de koffie- en theebeleving compleet. Zo zijn er verschillende soorten suiker en zoetstoffen, naast koffiemelk en koffieroom.
Verder is er een varieteit aan koekjes. Een aanrader is de koekjesmix cafe (een assortiment van verschillende koekjes met chocolade- en amarettovulling) of de Krentenkoekjes, American Cookies en Amandeltongen.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vier lekkere koffiereceptenVier lekkere koffiereceptenWe kunnen geen restaurant of lunchroom meer binnenlopen zonder bijzondere koffiesmaken op de kaart te zien staan. Je kun…
De beste koffie voor elk moment van de dagDe beste koffie voor elk moment van de dagMenig Nederlander houdt van een kopje koffie. De gemiddelde Nederlander drinkt namelijk zon drie koppen koffie per dag.…
Italiaanse espressoItaliaanse espressoWij Nederlanders beginnen onze dag graag met een kop koffie of thee. Wanneer we op vakantie zijn, zetten we deze 'tradit…

Leuke weetjes - TheeOp water na is thee het populairste drankje ter wereld. Toch valt er over thee veel meer te vertellen dan wat we over he…
Energiedrankjes gevaarlijk verslavendEnergiedrankjes gevaarlijk verslavendEnergiedrankjes met een hoge dosis cafeïne en taurine, ze geven de consument méér dan vleugels zo blijkt nu. Ze zijn noc…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.