Melk is niet zo goed als we denken
Wanneer je een baby bent, een zuigeling, drink je moedermelk. Logisch toch? Maar waarom blijven we, als we eenmaal groter groeien en ook volwassen zijn, toch melk drinken?
Melk, de witte motor
Sinds ongeveer 7500 jaar wordt de koe gemolken en worden de melkprducten genuttigd door de mens. Daarvoor was de mens voornamelijk een vleeseter en een vruchten-en zadeneter. Een verzamelaar en jager dus. Waarom men ineens overging op het melken van koeien en later ook andere dieren, is niet bekend, maar feit is wel dat de melk goed smaakte. Nog later werd van melk ook zuivelproducten gemaakt: kaas, boter, karnemelk. Melk wordt door de fabrikanten ook wel de witte motor genoemd, om mensen ertoe aan te zetten meet melk te kopen. In melk zit calcium en dit is onmisbaar voor een goede opbouw van botten en tanden. En calcium wordt het beste opgenomen uit melk. Toch?
Lactose-intolerantie
De mens is er helemaal niet op gemaakt om melk te drinken. Wist je dat ongeveer 70 procent van de wereldbevolking in meer of mindere mate een lactose-intolerantie heeft? Dit betekent dat de lactose in melk, een soort suiker, niet verteerd kan worden. Gevolg: buikpijn en stinkende winden laten.
Een baby heeft het enzym lactase in zijn darmen. Lactase breekt de lactose af uit de melk. Maar na ongeveer twee jaar verdwijnt het enzym lactase uit de darmen. Waarom dit verdwijnt? Omdat het kind nu oud genoeg is om normaal voedsel tot zich te nemen. Het heeft geen moedermelk meer nodig dus de enzymen zijn ook niet meer nodig.
Melk blijven drinken
Heb je al eens een koe of een paard gezien die op volwassen leeftijd nog steeds melk bij zijn moeder drinkt? Het kalf (of veulen of welk jong dier dan ook) zal steeds minder vaak bij de moeder drinken en de melkproductie stopt bij de moeder. Het jong heeft dus geen melk meer nodig. En wij mensen gaan ook geen volwassen dieren melk geven. Want volwassen dieren hebben helemaal geen melk nodig. Dat zou gek zijn! Maar is het dan niet vreemd dat de volwassen mens wel melk blijft drinken? Heel vreemd!
De mens is melk gaan drinken omdat hij het lekker vond. Niet omdat het van moeder natuur moet. Want die koe geeft echt niet zomaar melk: door het iedere dag melken en blijven melken van een koe, blijft de melkproductie op gang. Zouden we de koe een week niet melken, is de melkproductie erg terug gelopen of gestopt. Dus als moeder natuur had gewild dat de mens iedere dag melk dronk, dan zouden er echt wel dieren of planten zijn geweest die liters melk gaven, zodat wij het konden opvangen en drinken.
Goed voor botten
Maar melk is toch goed voor botten? Nou, calcium is goed voor botten. En dat kan je ook uit andere voedingsmiddelen halen. Noten bijvoorbeeld, iets wat de oermens vroeger verzamelden, zitten boordevol calcium. In vis zit ook tweemaal zoveel calcium dan in vlees. Bepaalde groenten zoals broccoli, groene kool en radijsjes leveren ook calcium. Abrikoos, kiwi, pruimen en dadels zijn ook calciumbronnen.
Een teveel aan calcium veroorzaakt juist broze botten. In ontwikkelingslanden, waar de inname van calcium veel minder is dan in onze landen, komen ook veel minder botbreuken voor, ook bij ouderen. Bij een teveel aan calcium worden de botten namelijk minder flexibel en breken ook sneller. Voor de gemiddelde vrouw is 350 tot 500 mg calcium per dag voldoende, maar er wordt wel 1500 mg geadviseerd.
Voorbeeld: Wanneer je het volgende eet, zit je al aan de dagelijkse behoefte calcium: 200 gram broccoli, 100 gram fruit, 200 gram vis, een handje amandelen, wat rauwkost, en je zit al aan je dagelijkse behoefte. Hoe meer eiwitten je eet (vlees) hoe meer calcium je nodig hebt.