Robusta en Arabica koffiebonen

Robusta en Arabica koffiebonen
Robusta (coffea canephora) en Arabica (coffea arabica) zijn misschien wel de 2 bekendsten en belangrijkste soorten koffie van alle over de 60 bestaande soorten. Er zijn echter wel enkele verschillen tussen deze 2, waardoor elke soort zijn eigen aparte smaak heeft.Allereerst is er een verschil in de kleuren vruchten van de planten. De Robusta plant heeft rodere vruchten, terwijl de Arabica meer een paarse kleur heeft.

Over het algemeen zijn beide planten en bessen groen van kleur, en krijgen de bessen de rode of paarse kleur naarmate ze rijpen.
Daarnaast verschillen de twee koffiesoorten ook in smaak. Zo heeft de Robusta een zeer krachtige smaak en is de Arabica zachter en aromatischer van smaak. Daarnaast is er ook een verschil in het cafeïne gehalte. De Robusta heeft een hoger gehalte aan cafeïne dan de Arabica. Dat verklaart ook waarom de Robusta dan ook krachtiger van smaak is. De Arabica heeft een gehalte dat ligt tussen de 0.8% en de 1.3%, terwijl de Robusta een cafeïne gehalte heeft dat ligt tussen de 2.0% en de 2.5%.
Naast de verschillen in uiterlijke kenmerken van de planten en de smaakverschillen, zijn er ook verschillen tijdens het verwerkingsproces. Zo worden de koffiebonen van de Arabicastruik via de 'natte' methode' verwerkt. Dat houdt in dat de bessen na het plukken worden ontdaan van hun vruchtvlees waarna ze vervolgens in het water worden gelegd. Hierna worden zij door een gistingsproces aromatischer van smaak gemaakt, en worden daarna weer gewassen.
De koffiebonen van de Robusta plant worden op een tegenovergestelde methode verwerkt. Deze methode wordt de 'droge' methode genoemd, omdat er geen water aan te pas komt, maar vooral veel droogte. Zo worden de bessen na het plukken 10 dagen te drogen gelegd op een patio onder de zon. De bonen worden regelmatig omgedraaid om een gelijkmatige droging te creeren. Vervolgens wordt het vruchtvlees in 1 keer verwijderd als ze eenmaal droog zijn. Als laatste worden de bonen gepolijst en gesorteerd.
Alhoewel de Robusta manier minder arbeidskrachten vereist, kent het ook een groot nadeel, namelijk dat deze verwerkingsmanier afhankelijk is van het klimaat. Schijnt de zon namelijk niet, ligt het verwerkingsproces stil. Na het verwerken van de bonen, worden ze op het rooster gelegd voor het brandingsproces.

Alhoewel de gemiddelde consument vaak niet het verschil merkt tussen Arabica en Robusta, in tegenstelling tot koffiekenners, is er wel degelijk een verschil in de verwerkingsprocessen.