Koffiesoorten: het verschil tussen arabica- & robusta-bonen

Koffiesoorten: het verschil tussen arabica- & robusta-bonen Er zijn veel verschillende varianten koffiebonen die gebruikt kunnen worden om koffie te bereiden. Binnen het geslacht van planten genaamd 'Coffea' zijn er twee soorten koffieplant waarvan koffiebonen afkomstig zijn, namelijk de arabica- en robusta-koffieplant. Beide planten hebben elk eigen kenmerkende eigenschappen, en verschillen in het gebied waar ze worden geteeld en de klimaatomstandigheden die er zijn. Al deze factoren zijn van invloed op een verschil in smaak tussen arabica- en robusta-koffiebonen. De smaak van arabica- en robusta-koffie is doorslaggevend voor de populariteit van de koffiesoorten.

Vergelijking arabica- & robusta-koffiebonen

Er zijn grote verschillen tussen koffiebonen van de arabica- en robusta-plant. De planten verschillen van leefgebied en opbrengst, en de bonen verschillen van smaak, vorm, kleur en gebruik.
KenmerkArabicaRobusta
Marktaandeel (mei 2019)75%25%
Gemiddelde prijs (december 2019)€3,11 per kilo€1,47 per kilo
OorsprongEthiopiëWest- en Centraal Afrika, Zuidoost-Azië en Brazilië
Grootste exportlandBraziliëVietnam

Productie van robusta, arabica en beide koffiesoorten over de wereld. / Bron: Historia, Wikimedia Commons (CC0)Productie van robusta, arabica en beide koffiesoorten over de wereld. / Bron: Historia, Wikimedia Commons (CC0)

Productiegebieden van arabica- en robusta-koffiebonen

Het klimaat waarin arabica- en robusta-koffieplanten graag groeien is het subtropisch klimaat. De arabica-plant groeit in wat hogere gebieden en de robusta-plant groeit in lagere gebieden. Robusta-planten kunnen beter tegen warmere omstandigheden. Beide planten groeien graag in gebieden rond de evenaar, maar wel vaak in verschillende gebieden; gebieden die het meest optimaal zijn voor de groei van de soort koffieboon. Op de wereldkaart zijn de verschillende gebieden afgebeeld waar robusta (rood), arabica (groen) of beide soorten koffies (geel) worden geproduceerd.

De koffieplanten Coffea arabica en Coffea canephora

Er zijn grote verschillen tussen de koffieplanten waar arabica- en robusta-koffiebonen van afkomstig zijn. Arabica-koffieplanten, ofwel Coffea arabica, groeien in hoge gebieden in het subtropisch klimaat. De koffiebonen groeien laag in de plant en de plant is gevoelig voor ziektes en plagen. De bessen waar de koffiebonen van afkomstig zijn groeien in 7 tot 9 maanden en de oogst van een plant is dan ongeveer 1 kg koffiebonen. De robusta-koffieplant, of wel Coffea canephora, groeit daarentegen op lagere gebieden in het subtropisch klimaat (met hoogtes van 0 tot 700 meter). De koffiebonen groeien hoog in de plant en de plant is nauwelijks gevoelig voor ziektes en plagen. De bessen waar de koffiebonen van afkomstig zijn groeien in 10 tot 11 maanden en de oogst van een plant is meer dan 1 kg bonen zoals bij de arabica-plant (de precieze opbrengst is onbekend). Omdat de robusta-koffieplant minder gevoelig is voor plagen en ziektes, en ook meer koffiebonen per plant produceert, is de opbrengst bij het telen van robusta-koffiebonen groter.

De koffieplantArabicaRobusta
Latijnse naamCoffea arabicaCoffea canephora
Optimaal klimaatSubtropisch klimaatSubtropisch klimaat
Optimale hoogte leefgebied1000-2000 meter0-700 meter
Locatie van de bessenLaag in de plantHoog in de plant
Groei van een bes7-9 maanden10-11 maanden
Jaarproductie van een plant1 kg bonen>1 kg bonen
Gevoelig voor ziektes, plagen en vorstjabijna niet

Arabica-koffiebonen zijn relatief groot en lichtbruin / Bron: Goumbik, PixabayArabica-koffiebonen zijn relatief groot en lichtbruin / Bron: Goumbik, Pixabay

De arabica- en robusta-koffieboon

Er is een aanzienlijk verschil van smaak en vorm tussen de arabica- en robusta-koffieboon. De arabica-koffieboon smaakt milder en zachter, en heeft een cafeïnepercentage van ongeveer 1,5%. De robusta-koffieboon heeft een meer krachtige en bittere smaak en het cafeïnepercentage is dan ook 2 tot 2,5%. Arabica-koffie wordt zowel in pure vorm gedronken als in een melange, terwijl robusta-koffie enkel in een mengeling wordt gedronken. De koffiebonen zijn van elkaar te onderscheiden door de vorm: de arabica-boon is ovaal, lichtbruin en groter dan de robusta-boon. De robusta-boon daarentegen is meer gebogen, donkerbruin en kleiner dan de arabica-boon.

De koffieboonArabicaRobusta
SmaakMild, Zacht, SubtielBitter, Pittig, Vol, Krachtig
Cafeïnegehalte+- 1,5% +- 2 tot 2,5%
VormOvaal, groter dan robusta-boonKleiner dan arabica-boon, meer gebocheld
KleurLichtbruinDonkerbruin
GebruikZowel losstaand als in melange met robustaEnkel in een melange met arabica

Robusta-koffiebonen zijn relatief klein en donkerbruin / Bron: Uroburos, PixabayRobusta-koffiebonen zijn relatief klein en donkerbruin / Bron: Uroburos, Pixabay

Toelichting verschil in populariteit

Omdat planten die robusta-koffiebonen produceren over het algemeen een hogere opbrengst hebben, is de prijs van robusta-koffiebonen lager. Dat de prijs lager is zou in veel gevallen betekenen dat het product ook populair is. In dit geval is dat niet zo; robusta heeft een marktaandeel van maar 25% naast een marktaandeel van 75% van de arabica-koffieboon. Dit heeft te maken met de smaak van robusta. Over het algemeen is robusta-koffie erg krachtig en bitter, een smaak die minder geliefd is in koffie. Ook het percentage caffeïne in robusta-koffiebonen is hoger. Robusta-koffiebonen worden daarom bijna alleen maar in combinatie met arabica-bonen gebruikt (in melanges). De arabica-koffie heeft een mildere smaak, die de sterke smaak van de robusta-koffie verzacht.
© 2017 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Robusta en Arabica koffiebonenRobusta en Arabica koffiebonenKoffie is bijna niet weg te denken als dagelijks consumptiemiddel. Koffie op het werk, bij het ontbijt, of gewoon om te…
Koffie – van plant tot drankKoffie – van plant tot drankElk moment van de dag is het wel koffietijd en bij het slurpen van het bruine goedje realiseren we ons niet wat voor rei…
Koffie (fijngemalen koffiebonen)Koffie (fijngemalen koffiebonen)Koffie wordt gemaakt van koffiebonen die zijn fijngemalen. Door een gelijke verhouding water bij het koffiepoeder te doe…
Nespresso: de 16 Grand CrusHet succesvolle koffiezetsysteem Nespresso van Nestlé heeft koffie in verschillende smaken, ook wel Grand Crus genoemd.…
Thermosfles voor bewaren van warme en koude drankenThermosfles voor bewaren van warme en koude drankenEen thermosfles heeft als belangrijkste eigenschap het warm of koud houden van dranken. Om die eigenschap waar te kunnen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_coffee_production
  • https://koffiebean.nl/soorten-koffiebonen/
  • https://www.koffiecenter.nl/advies/verschil-arabica-robusta.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Coffea_arabica
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Coffea_canephora
  • https://ycharts.com/indicators/world_coffee_arabica_price
  • https://ycharts.com/indicators/world_coffee_robusta_price
  • http://www.coffeeresearch.org/agriculture/environment.htm
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Coffea_arabica#Cultivation_and_use
  • https://coffeeandcocoa.net/difference-arabica-coffee-robusta-coffee/
  • Afbeelding bron 1: Historia, Wikimedia Commons (CC0)
  • Afbeelding bron 2: Goumbik, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Uroburos, Pixabay
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 25-11-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.