Thee: een gezonde drank

Thee: een gezonde drank Thee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten zoals rozenbottel, kamille, groene thee, munt enzovoor. Hoe maakt men thee, wat zijn de verschillende soorten en waarom is thee zo gezond? Lees het allemaal op deze pagina.

De oorsprong

Thee is afkomstig uit China en wordt al meer dan 2000 jaar gedronken. Na water is dit de meest gedronken drank. Er zijn meer dan 3000 verschillende soorten thee op de markt.

Thee zetten

Thee zetten is zeer eenvoudig: men giet kokend water over losse thee of een theezakje. Laat de thee enkele minuten (2-3) trekken, en filter de thee eruit of doe het zakje eruit. Als de thee langer trekt dan 5 minuten, zal hij bitterder smaken.

Theïne

Bij het trekken van de thee komen er geur- en smaakstoffen vrij, waaronder theïne. Theïne is in feite hetzelfde als cafeïne. Deze stof heeft effect het menselijk functioneren. De meeste mensen voelen zich alerter. Het effect is echter minder groot dan bij koffie. Een kop thee bevat gemiddeld 30 milligram theïne, terwijl een kop koffie 250% die hoeveelheid bedraagt.

Theesoorten

  • Zwarte thee (waaronder Earl Grey en Darjeeling)
  • Groene thee
  • Witte thee
Witte thee is zeldzamer dus duurder. Witte thee is cafeïnearm en rijk aan vitamine C. Hierdoor is de concentratie van deze thee tot 3 keer hoger als bij andere thee.

Vaak worden diverse kruiden als thee gezet, dit is dan eigenlijk geen thee maar een infusie. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
  • Zoethout
  • Kamille
  • Lindebloesem
  • Munt

Gezondheid

Thee doet de huidvaten meer uitzetten en heeft een ontspannend effect op de haarvaatjes. Dit is te danken aan de krachtige antioxidanten die hij bevat. Deze rijkdom aan antioxidanten verklaart waarom thee beschermt tegen hart- en vaatziekten. Regelmatig drinken van thee (2 kopjes per dag) vermindert de kans op hart- en vaatziekten 40 tot 60%!
De antioxidanten hebben ook een gunstig effect op kankers van het spijsverteringskanaal en zelfs huidkanker.
© 2008 - 2024 Proost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groene thee - Gezond antioxidantGroene thee - Gezond antioxidantGroene thee is lekker, gezond en wordt door de geneeskrachtige werking al eeuwen in de Chinese geneeskunde toegepast. Gr…
Antioxidanten en pure chocola, hoe gezond is het?Chocola is goed voor je en chocolade is het nieuwe superfruit. We kennen die kreten allemaal wel, maar hoe waar is het d…
Antioxidanten in theeAntioxidanten in theeZowel zwarte thee als groene thee bevat veel antioxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Daarmee levert…

Robusta en Arabica koffiebonenRobusta en Arabica koffiebonenKoffie is bijna niet weg te denken als dagelijks consumptiemiddel. Koffie op het werk, bij het ontbijt, of gewoon om te…
Fruitsapjes en Groentesap (Smoothies & Shakes) zelf makenFruitsapjes en Groentesap (Smoothies & Shakes) zelf makenSapjes van vers fruit en verse groenten (smoothies) kan je makkelijk zelf maken in een blender of de sapcentrifuge. Lekk…
Bronnen en referenties
Proost (2 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.