10 alternatieven voor frisdranken
De meeste frisdranken bevatten veel additieven (zoals suikers en kunstmatige aroma's en bewaarmiddelen) waardoor ze niet de gezondste dorstlessers zijn. In dit artikel 10 eenvoudige en gezondere alternatieven voor frisdranken.
1. Water
Wat?
We beginnen met de eenvoudigste dorstlesser eerst, namelijk water. Water is de beste en gezondste dorstlesser. Het is aan te raden om in de zomer voldoende water te drinken. Overdrijf echter niet want een teveel aan water is ook niet gezond.
Serveren
Vind je water te gewoontjes? Probeer dan eens een ander soort mineraalwater: de smaak van het water wordt beïnvloed door de mineralen in het water. Sommige waters hebben een zeer sterke smaak, terwijl anderen flauwer van smaak zijn. Koud water smaakt ook anders dan water op kamertemperatuur.
Tip:
- Water met een scheutje citroensap is heerlijk verfrissend!
2. Eenvoudige serbet
Wat?
Serbet is een zoete Turkse drank. Het wordt koud geserveerd.
Bereiding
Echte serbet is niet snel klaar. Er is echter ook een variant dat zowel warm als koud kan gedronken worden en dat ook serbet wordt genoemd in de volksmond. De bereiding is zeer simpel. Hieronder de koude bereiding. Als je graag warme serbet wilt (heerlijk in de winter), kan je ook warm water gebruiken in plaats van koud.
- Doe 4 koffielepels (riet)suiker (of meer als je graag een heel zoete drank wilt) in een theepot.
- Voeg 1 liter koud water (uit de koelkast) toe.
- Goed mengen en koud schenken.
Tip:
- Voeg een scheut citroensap naar smaak toe aan het suiker en meng het tot het stroperig wordt en voeg daarna het water toe. De citroensap maakt het extra verfrissend.
3. Serbet
Wat?
Serbet is de beste manier om oud fruit op te werken. Meestal worden hiervoor appels of druiven gebruikt, maar ook andere fruitsoorten zijn lekker in serbet. Je kan het puur drinken of mengen met andere fruitsappen.
Bereiding
- Was en snij het fruit in kleine stukjes.
- Doe ze in een kookpot en strooi er (riet)suiker over.
- Voeg er een scheutje water aan toe.
- Breng al roerend aan de kook.
- Laat even verderkoken op een laag pitje (een vijftal minuten is voldoende).
- Voeg al roerend water toe tot al het fruit ruim onder water is.
- Breng aan de kook.
- Laat rusten (10 minuten tot een aantal uren afhankelijk van het gewenst resultaat en de beschikbare tijd).
- Mix of plet al het fruit.
- Zeef de serbet met een kaasdoek of fijne zeef (het resultaat is eerder troebel).
- Zet in de koelkast en serveer koud.
Tip:
- Vlak voor het serveren een scheutje citroensap of een schijfje citroen geeft het extra smaak.
4. Diksap
Wat?
Diksap is een gekend alternatief voor frisdranken. Je vindt het in natuurvoedingswinkels en in sommige warenhuizen. Er bestaan veel varianten van, maar meestal is het op basis van appelsap.
Bereiding
Afhankelijk van het merk meng je een aantal delen diksap met (koud) water.
Tip:
- Ook in diksap kan je een scheutje citroen toevoegen.
- Je kan ook spuitwater gebruiken.
- Voor extra smaak kan je een deel water vervangen door fruitsap.
5. Ijsthee
Wat?
Ijsthee wordt meestal gemaakt van zwarte thee en wordt fris gedronken.
Bereiding
- Maak een pot thee en voeg er een eetlepel (of meer als je graag een zoetere ijsthee wilt) (riet)suiker aan toe.
- Voeg een aantal schijfjes citroen toe (schil goed wassen!).
- Laat het afkoelen en zet het daarna in de ijskast.
6. Lindethee
Wat?
Lindethee is zeer gezond en is ook bevochtigend. Het kan warm gedronken worden, maar is ook heerlijk koud.
Bereiding
- Zet een pot lindenthee.
- Laat het afkoelen en zet het in de ijskast.
Tip:
- Kinderen drinken graag deze thee met een aantal lepels (riet)suiker. Dit kan je toevoegen voor het afkoelen.
- Deze thee is ook lekker met zoethout: je kan zoethoutstukjes of een theezakje zoethoutthee toevoegen en samen met de linde laten trekken.
- Ook andere theesoorten gaan goed met linde, zoals bijvoorbeeld venkel (helpt verteren) of groene thee (ontgiftend).
7. Fruitthee
Wat?
Er zijn ontzettend veel soorten fruitthee op de markt. Ook zijn er speciale mengelingen die kinderen bijzonder lekker vinden ("Toverfruit" van Piramide bijvoorbeeld). Je kan natuurlijk ook zelf fruitthee maken met stukjes gedroogd fruit. Fruitthee kan warm gedronken worden, maar is ook heel lekker koud.
Bereiding
- Zet een pot thee.
- Voeg er eventueel (riet)suiker aan toe.
- Laat het afkoelen en zet het in de koelkast.
Tip:
- Een schijfje citroen is zeer verfrissend, maar kinderen zijn er niet altijd dol op. Je kan daarom ook een schijfje appelsien (schil goed wassen of schillen) in de thee doen voor het serveren.
8. Grenadinecocktail
Wat?
Grenadinesiroop bevat wel veel suikers, maar vermengd met water of fruitsap is het een gezonder alternatief voor frisdrank.
Bereiding
Grenadinesiroop wordt meestal vermengd met water of spuitwater, maar het is ook heel lekker in fruitsap.
- Doe in een glas ongeveer een vierde koude grenadinesiroop.
- Voeg er appelsiensap (of ander fruitsap) toe en een ijsblokje.
- Serveer snel (de grenadinesiroop lost traag op tijdens het drinken en is mooi om te zien).
Tip:
- IJsblokjes met fruit geven een feestelijk tintje aan dit drankje. Dit doe je door in een ijsblokjesvorm besjes of stukjes fruit te leggen alvorens ze te vullen met water.
9. Fruitsapcocktail
Wat?
Fruitsappen bevatten meer voedingsstoffen dan frisdranken. Sommige zijn echter gezoet en bevatten ook bewaarmiddelen waardoor ze bijna even ongezond zijn als frisdranken. Er bestaan ook biologische fruitsappen (zoals bijvoorbeeld van Pajottenlander of Freya). Ook hebben steeds meer grote merken natuurlijke fruitsappen zonder toevoegingen. Je kan natuurlijk ook zelf fruit persen.
Bereiding
Meestal wordt voor een alcoholvrije cocktail ananassap gebruikt. Je kan dit ook vervangen door een andere zoete fruitsap zoals mangosap. Hierbij wordt vaak een zuurder fruitsap toegevoegd zoals appelsiensap of citroensap. Je kan veel fruitsappen mengen, maar de smaak is zuiverder als je slechts een aantal fruitsappen onder elkaar mengt, zoals bijvoorbeeld enkel ananassap met kersensap en een deel appelsiensap. Met veel fruitsappen door elkaar kan je een onbestemde smaak krijgen.
- Meng een aantal fruitsappen.
- Zet even in de ijskast en serveer koud met eventueel ijsblokjes.
Tip:
- Je krijgt een zoete en feestelijke cocktail met een versierd glas. Hiervoor leg je de glazen ondersteboven in een schoteltje met citroensap en draai je ze daarna voorzichtig in een schoteltje suiker zodat je een mooi randje krijgt.
10. Fruitfeest
Wat?
Dit drankje is geïnspireerd op Sangria. Sangria is een Spaanse drank op basis van rode wijn met stukjes fruit.
Bereiding
- Snij een sinaasappel in kleine stukjes.
- Snij een appel in kleine blokjes.
- Voeg eventueel andere stukjes fruit zoals aardbeien of bessen of meloen toe.
- Doe de glazen vol met ongeveer een derde fruit.
- Giet er een scheutje agavesiroop (of honing of rijststroop of tarwestroop of grenadinesiroop of diksap) op.
- Meng het fruit met het siroop.
- Vul het glas met koude rode druivensap en serveer snel met eventueel een ijsblokje.
Tip:
- Je kan de druivensap ook vervangen door andere fruitsappen zoals kersensap of een combinatie van fruitsappen.
- Een snuifje kaneel geeft extra smaak (wordt soms ook toegevoegd aan Sangria).