Koffie (fijngemalen koffiebonen)

Koffie (fijngemalen koffiebonen) Koffie wordt gemaakt van koffiebonen die zijn fijngemalen. Door een gelijke verhouding water bij het koffiepoeder te doen kan koffie worden gezet. Hier wordt meestal een koffiezetapparaat voor gebruikt.

Oogsten

In landen zoals Mexico en Brazilië groeien de planten 6 – 8 weken. Nadat de bessen rijp zijn worden ze geoogst. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt de periode tussen bloei en oogst 8 – 9 maanden. Per jaar produceert een koffieplant ca 2000 koffiebonen. 2000 koffiebonen staan gelijk aan ongeveer 1 kilo rauwe koffie (het poeder). Eén hectare koffieplanten levert tussen de 3000 en 4000 kilo rauwe koffie per jaar op. Koffieplanten groeien ongeveer 20 – 25 jaar.

Koffieplant

Een koffieplant behoort tot het geslacht Coffea. Er zijn meer dan 60 verschillende soorten koffieplanten. Twee soorten zijn hiervan voor de handel het belangrijkste: Coffea Arabica. Hier komen de Arabica-bonen van. Coffea Robusta. Hier groeien de Robusta-bonen aan. Wereldwijd groeien er ongeveer 9 miljard Arabica-struiken en 3 miljard Robusta-struiken.

Combinaties met koffie

Koffie laat zich goed combineren met andere smaken. Hier volgt een korte opsomming over combinaties in andere landen:
Italië. Hier krult men vaak een partje citroen rond de rand van het koffiekopje. Dit zorgt voor een zure prikkeling van het verhemelte. Overigens is Italië niet het enige land waar men dit doet; in andere delen van de wereld is dit ook een bekende combinatie. Rusland. Men doet hier vaak geraspte citroen- of sinaasappelschil in de koffie. Een scheutje citroensap is ook een bekende combinatie met koffie. Marokko. De koffie wordt hier vaak pittiger gemaakt door er wat peperkorrels in te doen. Soms wordt er ook zout bijgedaan. Dit is overigens een combinatie die in Ethiopië ook bekend is.

Bewaren en verpakken

De gemalen koffie moet luchtdicht worden verpakt zodat de aroma’s niet verloren gaan. De koffie blijft ongeveer 8 maanden vers, mits dit vacuüm wordt verpakt. Bij een vacuüm verpakking wordt de lucht weggezogen. Daarnaast is een alternatief het soft-vacuüm. Hierbij wordt de lucht vervangen door een beschermend gas. Wanneer de verpakking is aangebroken kan koffie ongeveer 2 weken worden bewaard, mits in de originele verpakking in een afsluitbare bus.

Koffie in het kort

  • Wereldwijd werken er ongeveer 20 miljoen mensen in de koffie-industrie.
  • Koffie is na olie het meest verhandelde product ter wereld.
  • ’s Werelds grootste koffieproducent is Brazilië.
  • Zwarte koffie (zonder melk en/of suiker) bevat geen caloriën.
  • Koffie met cafeïne heeft een goed effect op de alertheid en verbeterd de prestaties bij het uitvoeren van diverse werkzaamheden, zowel overdag als ’s nachts.

Recept

Hier volgt een variatie op het bekende bakje koffie:

Ijskoffie

Ingrediënten:
  • koffie (gemalen)
  • water
  • citroen
  • muntblaadjes

Bereiden:
Zet de koffie niet te lang van tevoren, hooguit drie uur. De ijsblokjes kunnen daarom beter eerder worden gemaakt zoals hieronder wordt beschreven.
Maak eerst een kan koffie met een koffiezetapparaat. Schenk een klein gedeelte van de koffie in een ijsblokjeshouder en zet in de vriezer. Sluit de kan af met een deksel (dit voorkomt dat de aroma’s verdwijnen en dat de koffie andere luchtjes opneemt) en zet in de koelkast. Laat de koffie niet te lang afkoelen. Schenk de koffie in glazen waar een gelijke hoeveelheid ijsblokjes inzitten. Voeg citroenslierten toe (die vooraf van een citroen zijn geraspt) of een aantal muntblaadjes.
© 2007 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak ik romige kaneelkoffie (cinnamon coffee)?Hoe maak ik romige kaneelkoffie (cinnamon coffee)?Kaneel kennen we als smaakmaker in voornamelijk zoete gerechten bij appeltaart, stoofperen of carrot cake. Maar kaneel k…
Kopi Luwak: een van de duurste koffies, gemaakt uit poepKopi Luwak: een van de duurste koffies, gemaakt uit poepJe zou het niet bedenken bij een van de duurste koffies ter wereld; maar deze bestaat toch echt uit bestanddelen van poe…
De perfecte Irish coffeeIrish coffee is uitgevonden in 1942, het werd voor het eerst geschonken op het vliegveld Toynes. Op het vliegveld kwamen…

Thee; de populairste drank ter wereldThee; de populairste drank ter wereldThee; de populairtse drank ter wereld... In dit artikel wordt onder andere het vermoedelijke ontstaan van thee, de versc…
Zelf smoothies makenZelf smoothies makenJe kunt zelf de lekkerste smoothies maken, met vers fruit, ijs, koffie of andere ingrediënten. Het enige dat je nodig he…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Gnokii, Openclipart
Bartw (118 artikelen)
Gepubliceerd: 17-02-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.