Fruitsapjes en Groentesap (Smoothies & Shakes) zelf maken
Sapjes van vers fruit en verse groenten (smoothies) kan je makkelijk zelf maken in een blender of de sapcentrifuge. Lekkerder, gezonder en goedkoper dan kant- en klare sap. Smaakvolle drankjes die een energieboost geven. Je vindt hier recepten voor 7 vruchten- en groenteshakes of smoothies: Tropische Vruchtenshake, Peren & Bosvruchtenshake, Grapefruit en Cranberrydrank, Bananenshake met Citroen en Koriander, Avocado & Komkommersmoothie, Komkommer & Tomatensap en Bleekselderij & SinaasappeldsapFruitsapjes, groentesap, smoothies en shake
- Bananensap met Citroen en Koriander
- Grapefruit & Cranberrysap
- Peren & Bosvruchtenshake
- Tropische Vruchtenshake
- Avocado & Komkommer Smoothie
- Bleekselderij & Sinaasappeldrank
- Komkommer & Tomatensap
- Tip voor vruchten-, fruitsapjes en groentedrankjes
Bananensap met Citroen en Koriander
Ingrediënten voor 2 glazen- 1 citroen
- 2 bananen
- 1 eetlepel honing
- halve theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
- 2 dl magere yoghurt
- 2 toefjes korianderblad
Bereiding bananensmoothie
- Boen de citroen schoon onder stromend water, rasp de schil er dun af en pers de vrucht uit
- Pel de bananen en snij ze in plakjes
- Doe de banaan met het citroensap, de honing en de koriander in de kom van een blender
- en pureer alles op de hoogste stand
- Voeg de yoghurt toe en laat de blender draaien tot er een schuimige shake ontstaat
- Schenk de shake in twee glazen en verdeel de citroenrasp erover
- Garneer de bananendrank tenslotte met het korianderblad
Grapefruit & Cranberrysap
Ingrediënten voor 2 glazen- 2 rode grapefruits
- ca. anderhalve dl cranberrysap
- 4 fijngehakte muntblaadjes
- eventueel 1 eetlepel grenadine (limonadesiroop)
Bereiding Grapefruit & Cranberrysap
- Leg de grapefruits en het cranberrysap ongeveer een uur in de koelkast
- Halveer de grapefruits en pers ze uit
- Roer het cranberrysap en de munt erdoor en verdeel het mengsel over twee glazen
- Als je het sap te zuur vindt, voeg dan de eetlepel grenadine (limonadesiroop) toe
- Dit drankje is het lekkerst als je het direct serveert
Peren & Bosvruchtenshake
Ingrediënten voor 2 glazen- 100 gram bosvruchten (diepvries of vers)
- 2 stevige peren
- 2 dl halfvolle yoghurt
- eventueel rietsuiker (of zoetstof)
Bereiding Peren & Bosvruchtenshake
- Laat de bosvruchten ontdooien en wrijf ze door een zeef
- Schil de peren, verwijder de klokhuizen en snij ze in stukjes
- Doe de stukjes peer met de gezeefde bosvruchten en de yoghurt in de kom van de blender en laat deze op volle toeren draaien
- Voeg suiker naar smaak toe
- Serveer deze smoothie direct in twee glazen
Tropische Vruchtenshake
Ingrediënten voor 2 glazen- 1 mango
- 1 banaan
- 2 friszure appels (b.v. Granny’s)
- 1 perssinaasappel
- 2 passievruchten
Bereiding Tropische Vruchtenshake
- Schil de mango, pel de banaan en was de appels
- Snij de vruchten in stukjes; hou de appelstukjes apart
- Pureer de mango en de banaan in een blender
- Pers het sap uit de appels in een sapcentrifuge
- Pers de sinaasappel uit
- Voeg het appel- en sinaasappelsap aan het mango-mengsel toe en laat de blender kort draaien
- Halveer de passievruchten en lepel ze leeg
- Verdeel de shake over twee glazen en roer het vruchtvlees van de passievruchten erdoor
Avocado & Komkommer Smoothie
Ingrediënten voor 2 glazen
- halve komkommer
- 1 limoen
- 1 avocado
- 2 bollen citroensorbetijs
Bereiding Avocado & Komkommershake
- Schil de komkommer, snij hem in stukjes en pers hem uit in een sapcentrifuge
- Boen de limoen schoon en rasp de schil er dun af
- Pers de limoen uit
- Halveer de avocado, haal de pit eruit en trek de schil van de helften
- Snij de avocado in stukken en pureer het vruchtvlees met het limoensap in een blender
- Voeg het komkommersap toe en laat de blender op hoge stand draaien
- Schenk de smoothies in twee glazen
- Verdeel het ijs erover en bestrooi de drankjes met de limoenrasp
- Serveer deze drankjes direct
Bleekselderij & Sinaasappeldrank
Ingrediënten voor 2 glazen- 2 appels
- 2 stengels bleekselderij
- 2 perssinaasappels
Bereiding Bleekselderij & Sinaasappelsap
- Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij de rest in stukjes
- Snij de bleekselderij in stukjes
- Doe de appel en de bleekselderij in de sapcentrifuge en pers het sap eruit
- Pers ook de sinaasappel uit
- Roer de sappen door elkaar en schenk het mengsel in twee glazen
- Doe er eventueel naar smaak een beetje peper en zout bij
Komkommer & Tomatensap
Ingrediënten voor 2 glazen- Halve komkommer
- 2 dl tomatensap
- halve eetlepel fijngesneden basilicum
- groene tabasco
- 2 kleine cherrytomaatjes
- 2 toefjes basilicum voor de garnering
- sierprikker
Bereiding Komkommer & Tomatendrank
- Schil de komkommer en hak hem in stukjes
- Doe de komkommer in de sapcentrifuge en pers het sap eruit
- Roer de tomatensap en de fijngehakte basilicum erdoor
- Schenk het sap in twee glazen en druppel er wat tabasco naar smaak bij
- Prik de cherrytomaatjes op de prikkers en garneer de drankjes hiermee samen met toefjes basilicum
Tip voor vruchten-, fruitsapjes en groentedrankjes
Het is lekker om verse vruchten, fruit en groentes te gebruiken, maar ook vruchten en groente uit de diepvries zijn geschikt om deze smoothies en shakes te maken. Als er veel pitjes inzitten, laat de vruchten/groenten dan eerst ontdooien en wrijf deze vervolgens door een zeef.Proost en ..... energie toegewenst met deze lekkere, gezonde en zomerse drankjes/smoothies!