Wat voor melksoorten bestaan er allemaal?

Wat voor melksoorten bestaan er allemaal? De verschillende melksoorten die er bestaan worden elk op hun eigen manier geproduceerd. Hierdoor krijgen ze uiteindelijk hun eigen unieke smaak en voedingswaarde. Omdat het vetgehalte per product verschilt levert het een specifieke hoeveelheid energie op voor het lichaam. Hierbij dient men naar het vetpercentage te kijken dat staat aangegeven. Wat voor melksoorten bestaan er en wat zijn de ingrediënten hiervan? Hoe wordt melk langer houdbaar gemaakt?

Melksoorten


Hoe wordt melk in het algemeen geproduceerd?

De meeste melksoorten worden met behulp van koeienmelk geproduceerd. Hiernaast kan melk óók met behulp van geitenmelk geproduceerd worden. Hierdoor wordt het ook wel een natuurproduct genoemd. Deze melk wordt van de boerderij naar de fabriek getransporteerd.

Houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum van het product staat altijd op de verpakking vermeld. Soms kan men echter ongeveer een dag afwijken van de houdbaarheidsdatum. Door aan het product te ruiken herkent men aan de geur of het product daadwerkelijk bedorven is. Het product is namelijk bedorven wanneer het zuur ruikt en er wat dikker uitziet.

Pasteurisatie

Om melk langer houdbaar te maken wordt het product soms gepasteuriseerd. Hierbij wordt de melk tot 72 graden verhit totdat de meeste bacteriën dood zijn. Deze bacteriën zorgen er normaal gesproken voor dat de melk na verloop van tijd bederft. De naam "pasteurisatie" stamt af van een Franse scheikundige genaamd Louis Pasteur. Deze scheikundige kwam tot de belangrijke ontdekking dat schadelijke bacteriën gedood konden worden door middel van verhitting. Hiernaast is het mogelijk om de melk te steriliseren. Hierbij wordt de melk tot tenminste honderd graden verhit.

Bron: StockSnap, PixabayBron: StockSnap, Pixabay

Melksoorten

De diverse melksoorten die er bestaan hebben hun eigen smaak vanwege de specifieke bestanddelen waaruit het bestaat. Hiernaast verschilt het productieproces soms aanzienlijk.

Volle melk

Ten opzichte van alle andere melksoorten heeft volle melk het hoogste vetgehalte. Volle melk bestaat namelijk uit drie tot vier procent vet. Omdat het zoveel vet bevat lijkt het alsof het product het nadeligst is voor de lijn. De meningen van onderzoekers zijn echter hierover verdeeld. Mogelijk zijn de vetzuren namelijk positief betrokken bij het regelen van het gewicht. Hiernaast geeft volle melk sneller een verzadigd gevoel dan bijvoorbeeld magere melk.

Halfvolle melk

Halfvolle melk bevat minder vet dan volle melk. Het bestaat namelijk uit zo'n anderhalf procent vet. Omdat het minder vet bevat dan volle melk zorgt het voor minder energie. De hoeveelheid eiwitten en koolhydraten die beide producten bevatten zijn echter vergelijkbaar met elkaar.

Karnemelk

Om karnemelk te kunnen produceren worden er in de fabriek melkzuurbacteriën gebruikt om de melk zuurder te maken. De room die ontstaat wordt tijdens het productieproces voldoende bewogen zodat het vet hieruit ontrokken kan worden. Het vet klontert namelijk door de beweging samen zodat het gescheiden kan worden van het uiteindelijke product. Om dit allemaal te bewerkstelligen wordt er gebruikgemaakt van een zogenaamde "boterbereidingsmachine".

Geitenmelk

Geitenmelk komt minder vaak voor dan koeienmelk. Het bevat minder lactose (melksuiker) dan koeienmelk. Hierdoor heeft het een minder zoete smaak. Personen die last hebben van een lactose-intolerantie hebben soms geen last van de symptomen wanneer ze geitenmelk drinken in plaats van koeienmelk. Personen met een lactose-intolerantie kunnen hiernaast beslissen om lactosevrije melk aan te schaffen.

Chocolademelk

Chocolademelk wordt meestal door middel van halfvolle melk gemaakt. Soms wordt chocolademelk geproduceerd met behulp van volle melk. Als extra bestandsdeel bevat het cacao. De cacao wordt in de vorm van cacaopoeder gemengd met melk om chocolademelk te produceren.

Magere melk

Magere melk is vetvrije melk. Dit betekent dat in ieder geval het grootste gedeelte van het vet uit de melk is verwijderd. Het vetgehalte van magere melk is namelijk minder dan een halve procent. De overige voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, fosfor en kalium zijn in ongeveer dezelfde hoeveelheid aanwezig. Er is echter een kleinere hoeveelheid vitamine A aanwezig vanwege het productieproces. Daarentegen is het vitamine B2- en B12-gehalte hetzelfde als bij andere melksoorten.
© 2015 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bestanddelen melkMelk drinken de meeste mensen dagelijks, maar waar bestaat melk uit? In melk zitten een hele boel voedingsstoffen zoals…
Soorten melk: verschil in volle, halfvolle of magere melkSoorten melk: verschil in volle, halfvolle of magere melkMelk (drinken) is goed voor elk. Deze veelgehoorde zin is waar, maar kan toch voor bepaalde mensen anders zijn. Melk zit…
Zelf kwark makenDacht u dat kwark iets was wat u in de zuivelafdeling van de supermarkt koopt? Vanaf nu maakt u het zelf, eenvoudig en s…
Melk is goed voor elk‘Melk is goed voor elk’ is de alom bekende slogan. Het goede van melk zit in de bouwstoffen. In welke, leest u hier.

Cola tegen diarree, misselijkheid en buikpijnCola tegen diarree, misselijkheid en buikpijnCola is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het drankje is en blijft mateloos populair. Cola is echter meer d…
Koffiecapsules van Nespresso voor een lekker bakjeEen lekkere kop koffie van het merk Nespresso is afhankelijk van een aantal factoren en begint al bij het uitzoeken van…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bambo, Pixabay
  • http://www.zuivelonline.nl/zuivel/melk/productie/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Karnemelk
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Karnen
  • http://candidadieet.blogspot.nl/2012/10/geitenmelk-koemelk-candida-dieet.html
  • http://www.frieslandcampinainstitute.nl/nl/wetenschap-en-studie/artikels/feiten-over-volle-en-magere-melk.aspx
  • http://www.telegraaf.nl/vrouw/gezond/22341647/__Zuivel_en_afvallen__feiten_en_fabels__.html
  • http://www.calorielijst.nl/
  • Afbeelding bron 1: StockSnap, Pixabay
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 21-12-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.