Cola tegen diarree, misselijkheid en buikpijn

Cola tegen diarree, misselijkheid en buikpijn Cola is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Het drankje is en blijft mateloos populair. Cola is echter meer dan alleen een frisdrank. Het blijkt een multifunctioneel goedje te zijn. Zo kan cola bijvoorbeeld gebruikt worden bij het verwijderen van roest. Het wordt, met name op diverse forums, ook regelmatig genoemd als mogelijk middel tegen misselijkheid, buikpijn of diarree. Maar werkt cola nu wel of niet tegen deze kwalen? En hoe komt dit?

Cola, meer dan een frisdrank

De wereld maakte voor het eerst kennis met cola in 1886. Dat jaar werd Coca-Cola uitgevonden door de apotheker John Pemberton. In Nederland was cola voor het eerst te krijgen in 1928. Het precieze recept is nog steeds één van de beste bewaarde geheimen ooit. Cola bevat onder andere cafeïne, vanille, karamel, kaneel en citroen. Cola is vanaf het begin een enorm succesvol product. Naarmate de tijd vorderde bleek cola ook geschikt voor andere dingen dan het nuttigen als frisdrank. Zo is cola bijvoorbeeld te gebruiken als:
  • Middel tegen roest
  • Schoonmaakmiddel voor onder andere oude munten
  • Middel om kauwgom uit het haar te verwijderen
  • Gootsteenontstopper

Cola als fontein
Het internet staat er inmiddels vol mee, video's waarop te zien is wat er gebeurt als je mentos-snoepjes in een net geopende fles cola gooit. Zodra de twee met elkaar in contact komen ontstaat er een fontein. Hoe dit komt? Zodra je een fles cola opendraait verdwijnt langzaam de druk. Het koolzuurgas ontsnapt als kleine gasbelletjes. Als je nu mentos bij de cola doet dan wordt dit proces versneld. Dit komt door de combinatie van het ruwe oppervlak van de mentos en de ingrediënten van cola.

Cola tegen diarree

In cola zit cafeïne. Cafeïne prikkelt de darmen. Dit versnelt de stoelgang. Niet echt ideaal als je al voortdurend naar het toilet moet hollen. Daarnaast bevat cola veel suiker. Hierdoor is het ook niet effectief om je vocht aan te vullen. Ook dit is slecht bij diarree, je verliest immers al veel vocht. Cola tegen diarree is dus een slecht idee. Het kan je klachten zelfs verergeren.

Cola tegen misselijkheid en buikpijn

Bij de oplossingen tegen misselijkheid en buikpijn wordt cola dus regelmatig genoemd. Er zijn massa's mensen die aangeven dat cola helpt tegen deze kwalen. Het lijkt soms bijna een soort wondermiddel. Toch is er anno 2016 nog steeds geen wetenschappelijk bewijs dat cola een goed middel is tegen misselijkheid en buikpijn. Wat wel vaststaat is dat cola (in principe) geen oplossing is als misselijkheid of buikpijn wordt veroorzaakt door dingen als:
  • een bacteriële infectie
  • een virus
  • voedselvergiftiging

Toch zijn er ook mensen die zeggen dat cola bij hun werkt als middel tegen één van deze aandoeningen. Hier is vooralsnog geen verklaring voor. Om hier meer over te weten te komen is meer onderzoek noodzakelijk.

Een glas cola is waarschijnlijk niet de oplossing voor deze patiënt / Bron: Jpalinsad360, Flickr (CC BY-SA-2.0)Een glas cola is waarschijnlijk niet de oplossing voor deze patiënt / Bron: Jpalinsad360, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Wanneer kan cola wel werken tegen misselijkheid en buikpijn?

Hoe komt het dan toch dat er zoveel mensen zijn die zweren bij cola tegen misselijkheid en buikpijn? Hier zijn enkele verklaringen voor. Ten eerste kan cola verlichting brengen als je last hebt van eten dat niet helemaal goed verteerd is. Het drinken van cola kan het verteren van eten namelijk bevorderen. Ook kan het bij lichte misselijkheid soms opluchten om gewoon een simpele boer te laten. Cola bevat koolzuur en kan hierbij helpen. Tot slot is cola een typisch 'feel good' drankje. Het bevat onder andere suiker, cafeïne en kaneel. Dit kan je algemeen gevoel van welbevinden vergroten en hierdoor ook een positief effect hebben op klachten als misselijkheid en buikpijn. Cola kan dus vooral werken als je niet echt ziek bent maar je je gewoon niet helemaal lekker voelt.

Coca-cola effectief tegen maagstenen

Er is bij één aandoening echter wel degelijk bewezen dat Coca-Cola werkt. Artsen hebben namelijk ontdek dat Coca-Cola helpt tegen maagstenen die ontstaan zijn uit plantaardig materiaal (fytobezoars, meestal veroorzaakt door slecht verterende vruchten). Dit komt doordat sommige stoffen in Coca-Cola zich hetzelfde gedragen als maagzuur. De koolzuur versnelt dit proces ook nog eens. Uit onderzoek aan de universiteit van Athene blijkt dat Coca-Cola in 91,3 procent van de gevallen de fytobezoars oplost of zachter maakt. Hierdoor kan een operatie soms zelfs worden voorkomen.

Coca-cola in plaats van een operatie? / Bron: Kassie Mary, Flickr (CC BY-SA-2.0)Coca-cola in plaats van een operatie? / Bron: Kassie Mary, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Tot slot

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola werkt tegen diarree, misselijkheid of buikpijn. Alleen bij maagstenen is bewezen dat Coca-Cola helpt. Cola kan echter wel degelijk verlichting geven bij misselijkheid of buikpijn. Met name als deze klachten komen door een onschuldige oorzaak. Cola zal je in principe niet helpen bij een bacteriële infectie, virus of voedselvergiftiging. Om dit zeker te weten is echter meer onderzoek nodig. Zeker na de positieve verhalen van sommige mensen. Het blijft wat dat betreft een kwestie van gewoon uitproberen. Cola is en blijft immers een drankje met veel bijzondere en verrassende eigenschappen.

Lees verder

© 2016 - 2024 Rascall, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coca-Cola, een mysterieus drankje met bijwerkingen?Er gaan wilde verhalen de ronde over Coca-Cola. Elke verroeste schroef zou je ermee los kunnen krijgen, het zou werken a…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.
Zeldzame Coca-Cola spullen verzamelenZeldzame Coca-Cola spullen verzamelenAls een merk veel wordt verzameld dan is het wel van Coca-Cola! Als logisch gevolg daarvan kan je ervoor kiezen om spull…
Coca-Cola in alle soorten en matenCoca-Cola, wie kent het nog niet? Het merk Coca-Cola is het beroemdste merk cola. Ze hebben een groot asortiment aan dra…

Rivella – frisdrank met weinig calorieënRivella – frisdrank met weinig calorieënRivella, de frisdrank met een Zwitserse oorsprong en een Fries imago, veroverde in de jaren 60 Nederland. Zwitsers drink…
Wat voor melksoorten bestaan er allemaal?Wat voor melksoorten bestaan er allemaal?De verschillende melksoorten die er bestaan worden elk op hun eigen manier geproduceerd. Hierdoor krijgen ze uiteindelij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PDPics, Pixabay
  • http://sickontheroad.com/2013/01/23/is-coca-cola-actually-good-for-an-upset-stomach/
  • http://www.collective-evolution.com/2013/09/22/what-happens-to-our-body-after-drinking-coca-cola/
  • http://www.cola-info.nl/meer-met-cola/cola-en-mentos/
  • http://www.dailymail.co.uk/health/article-2258404/How-doctors-using-Coca-Cola-treat-painful-stomach-blockages.html
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/1559140/2013/01/08/Coca-Cola-als-medicijn-tegen-blokkades-in-de-buik.dhtml
  • Afbeelding bron 1: Jpalinsad360, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Kassie Mary, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Rascall (24 artikelen)
Laatste update: 11-03-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.