Zelf kwark maken
Dacht u dat kwark iets was wat u in de zuivelafdeling van de supermarkt koopt? Vanaf nu maakt u het zelf, eenvoudig en snel!
Wat is kwark?
Heel eenvoudig gezegd is kwark niets anders dan zure melk die werd verwarmd en daarna is uitgelekt. Er komen dus geen speciale gereedschappen, benodigdheden of fermenten aan te pas. U kan ook zelf kiezen of u magere kwark, halfvolle of volle kwark wil maken. Of misschien wel roomkwark, met een zeer volle, smeuïge smaak?
Wat hebt u nodig?
- melk of room (ga uit van minimaal 1 liter. Voor magere kwark gebruikt u magere melk, voor volle kwark volle melk en als u roomkwark wil, gebruikt u room)
- een paar eetlepels karnemelk
- een zeef of vergiet en een neteldoek of een keukenhanddoek.
Hoe doet u het?
- Doe de melk in een wijde pan en roer er, per liter, 5 eetlepels karnemelk doorheen. Laat de melk dan afgedekt op kamertemperatuur staan, ongeveer 24 uur of iets langer. De melk zal daarna zuur en dik geworden zijn.
- Deze dikke, zure melk moet nu 30 tot 45 minuten op 35 graden verwarmd worden. Dit kan op verschillende manieren: u kan in de winter de pan op een radiator zetten bv, u kan de pan in een gesloten oven zetten die u eerst hebt voorverwarmd en daarna weer hebt uitgeschakeld of u kan de melk in een kom in de microgolfoven zetten en op zeer lage stand laten warmen. Een thermometer hebt u niet nodig, de melk moet ongeveer lichaamstemperatuur hebben. Let er op dat de melk niet te warm wordt, anders krijgt u straks een droge, kruimelige kwark.
- Als het allemaal goedzit, is na een dik half uur er wrongel gevormd. Wrongel kan omgeschreven worden als "compacte melk", u ziet een relatief stevige witte massa die zich heeft afgescheiden van een meer waterige vloeistof, de wei. Spoel het neteldoek met koud water, wring het uit en leg het in een vergiet of in een zeef. Schenk de inhoud van de pan nu voorzichtig in het vergiet.Laat even staan zodat de meeste wei kan weglopen.
- Knoop het neteldoek dicht of bind het dicht met een stevig elastiekje en hang het doek met inhoud op zodat het verder kan uitlekken. Ophangen kan door bv een grote houten lepel onder de knoop te steken en deze lepel dan tussen 2 stoelen te hangen. Als u keukenkastjes hebt met knopjes als handvat, kan u ook het doek ophangen aan een knop van een hangend keukenkastje. Zet in ieder geval een pan onder het doek om de wei op te vangen! Laat ongeveer 2 tot 3 uur rustig uitlekken.
Ziezo! Wat nu in het doek zit, is lekkere, verse kwark! Vindt u de kwark toch wat te droog of wat te weinig smeuïg? Dan kan u een klein beetje melk of room toevoegen en flink opkloppen. Opkloppen kan trouwens altijd, dan krijgt u de "opgeklopte verse kwark" die ook in supermarkten te koop is. Ook de wei (het waterige gedeelte dus) hoeft u niet weg te laten lopen als u dat niet wil. Ijskoud opgediend is het een versterkend zomerdrankje (gebruik de wei wel binnen de 24 uur en bewaar steeds in de koelkast) of gebruik de wei eens ipv water of melk als u zelf brood bakt!